изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:12 EEST
Руски правозащитник бе отвлечен и убит в Чечня    
По светаВодещ руски активист за правата на човека бе отвлечен днес в столицата на Чечня Грозни, съобщиха от правозащитната организация „Мемориал” и от „Хюман райтс уоч”. Един от водещите сътрудници на правозащитната организация „Мемориал” Наталия Естемирова е била отвлечена днес сутринта в чеченската столица, съобщи за радио „Ехото на Москва” Александър Черкасов от организацията.


„До момента няма сведения за местонахождението й”, отбеляза той.
Днес Естемирова е трябвало да се срещне със служители на вътрешното министерство на Чечня, но, въпреки това, органите на реда заявяват, че нищо не знаят за случилото се, допълни Черкасов.
„Наталия Естемирова през цялата втора чеченска война постоянно информираше обществото за престъпленията в републиката, включително и за тези, извършвани от федералните войски”, допълни правозащитникът. По думите му „тогава недоволство от работата й е изразявал лично Рамзан Кадиров”, който понастоящем е президент на Чечня.
Естемирова е първият лауреат на награда на името на Анна Политковская (2007), а също така е наградена с медала „Робер Шуман” през 2005 г. от името на Европейския парламент.
По-късно днес Естемирова е открита мъртва в съседната на Чечня кавказка република Ингушетия.
По тялото на Естемирова са открити следи от насилие. Тя е открита край град Назран, съобщиха от министерството на вътрешните работи на Ингушетия.
Татяна Локшина от „Хюман райтс уоч” коментира, че няма съмнение, че причина за убийството на Естемирова е професионалната й дейност.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Руски правозащитник бе отвлечен и убит в Чечня | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди