изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:29 EEST
Уникална находка за българската история    
История
Археолозите допускат, че изображението върху открития в древния град Болгар пръстен може да е на бог Тангра. Златен хански пръстен с вероятно изображение на прабългарския бог Тангра е открит в древния град Бoлгар на територията на днешната руска автономна република Татарстан, съобщи спец. пратеник на БНТ Цветана Кръстева.


Археолози от Казанската академия на науките и в момента извършват разкопки в града - столица на средновековната държава Волжка България.

Учените предполагат, че изображението на пръстена вероятно е срещано и в България и се надяват, че българските учени могат да помогнат за пълното разпознаване на символа.

В столицата на древната Волжска България иманярите, каквото са могли, вече са го разграбили. Археологът Рафин Шарифуллин е намерил едва шепа злато за 30 години разкопки по цял Татарстан. Късметът обаче му се усмихва в Болгар, когато на разкопките на административна сграда открива златен пръстен.

\"Това е находка от категорията на уникалните. Рядко срещан предмет. При това находката е на границата на два земни пласта - руския пласт и бoлгарския пласт от времето на Златната орда. Това е пръстен с печат с изображение или на Тангра, или на някакво животно\", казва Шарифуллин.

Въпреки че пръстенът е изваден от по-късен културен пласт, учените предполагат, че той е на болгарски хан от времето преди Волжска България да бъде превзета от монголите през 13 век. Вероятно пръстенът се е предавал по наследство, а после е загубен.

Това лято археолозите са открили и много керамика, мъниста и монети. Намерили са и оловни пломби, които волжските българи използвали вместо пари по време на сребърната криза през 12 век. Пред камерата на БНТ археолозите попадат и на неизвестен още обект от Волжска България преди нашествието на монголите.

Там ще има находки, много ясно определени по време, а те за историята имат максимално значение, коментира Рафин Шариффулин. За 70 години археологически проучвания са изследвани едва 3% от територията на Болгар и затова очакванията са столицата на Волжска България тепърва да разкрива още много от тайните си. /БЛИЦ

Волжка България Gerardi et Leonardi Valk - холандски картографи. Над картите на Европа работили в началото на 18 век. На тази карта от 1705 г. напълно е показана Булгария. Това са регионите на Казанското, Булгарското и Астраханското царства, а също Башкирия и Олгария (так калмиките наричали Източна България). Карта сканирана от оригинала. Размер 61,5 x 52см. Холандия, Амстердам, 1705 г. Намира се в личната колекция на Тахир Абдулла Ал Булгари. Източник: http://www.bulgarlar.com/

Волжка България Georg Matthaus Seutter (1687 - 1757) - работил над картите отначала в Виена, а после в Аугсбург. На картата отразил действията в Северната война - победата на Русия над Швеция. Карта на Европа е завършена през 1721 г.. Волжка България е все още независима държава. Т. наречените от русите - Казанско царство е една от провинциите на Булгария, и е била окупирана още през 16 в.. В същото време Дунавска България е под турско робство.

 

Картите са взети от bgrod.org


 


Сходни връзки

Уникална находка за българската история | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди