изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 21:03 EEST
1 млрд. евро ще ни струват лъжите и интригите около АЕЦ „Белене”    
ИкономикаВтора атомна има 60 години живот и ще донесе приходи от 80 до 100 млрд. евро

Има ли цена тъпотията и каква е тя. Това е днес главният въпрос, на който трябва да си отговори спешно българското общество. За да спре най-накрая да я толерира. Отговорът на този въпрос към днешна дата е глупостта и некомпетентността имат цена и когато става въпрос за тъпи началници, тя отива над 1 милиард евро. Това ще е цената на всички опашати лъжи, с които разни самозвани експерти засипват АЕЦ „Белене” вече цяла седмица. С едничката цел да спрат, а ако не – поне да забавят проекта, за да могат и те да рипнат в джаза.

Всяка Божа сутрин се упражняват по телевизиите на тема: строежът Втора атомна. В желанието си да блеснат като Суперченгета пред Суперначалника тия надрънкаха куп откровени дивотии. Поне 5 пъти сбъркаха една и съща цифра. Дори в патакламата на живото предаване така и сами не разбраха за евра ли се говори или за левове става въпрос. За цена на проекта ли става въпрос или за бюджета му. Важно им беше не да проявят компетентност и информираност, а да оплюят проекта. Защото си мислят, че с две-три интриги рязко ще им тръгне в живота.

А пък енергийният експерт Касчиев направо задмина всички с мръсна газ: грешни милиони се наливали в строежа на АЕЦ „Белене”, от които ще намажат само руските строители и проститутките в района. Браво бе, г-н Касчиев! А пък ние ви имахме за сериозен човек - енергетик, който не набляга особено на живота в аварийната лента на магистралата. Изглежда така, сякаш ГЕРБ е набирал енергийните и финансови си експерти сред кибиците в културния клуб на пенсионера, а не сред икономическия елит на държавата.

Срамота е да се говори по този лековат и неглежиращ начин за проект, който ще носи между 80 и 100 милиарда евро приходи, като повече от половината ще са чиста печалба. Могат ли тези, които днес жонглират с цифрите едно към гьотере, да сметнат коректно колко от тия милиарди ще идат право в държавния бюджет като данъци и осигуровки например. Защо не кажат, че списъкът на одобрените български фирми – подизпълнители по проекта, са на брой 61. Че още на първата година след старта на строежа на обекта ще работят 3000 българи, отделно чуждшти спициалисти.

Няма друг такъв проект в държавата, който по този начин да защитава българския бизнес. Ето факти, който са добре известни на горепосочените лаладжии, но те ги подминават като турско гробище. Защото истината не им отърва. Да не мислите, че са се разтичали да спасяват общия интерес. Лъже се само в лична угода.

Слава Богу, нито дивотиите, нито пък интригите ще спрат изграждането на АЕЦ \"Белене\". Но интригите имат цена – те неминуемо ще забавят проекта, докато новите министри и екипите им влязат в материята и се запознаят с детайлите по проекта. Дотук си отива поне половин година, което ще оскъпи проекта с над 1 милиард евро по експертни оценки. Разбира се, тоя милиард няма да го платят тия всезнайковци.

Най-дразнещото изкривяване на истината е свързано с изреченото от номинирания за бъдещ вицепремиер и финансов министър г-н Симеон Дянков. Според него над половин милиард лева за площадката на АЕЦ \"Белене\" са потънали в нечий джоб. Само за почистването й, а не за строителство, досега са похарчени 800 млн. лева, сподели Дянков с вестник \"Стандарт\". \"В други държави с подобни проекти тази дейност излиза максимум 250 млн. лв. Недоумявам къде са отишли останалите около 500 млн.\" - почуди се той и посочи, че през последните месеци във ведомството на Петър Димитров са сключвани договори за големи суми, които може да минират бюджета за няколко години напред.

Ние пък недоумяваме как и откъде човекът от Световната банка се сдоби с тия неверни информации. Защото ни е ясно защо ги дрънка тия глупости. Кой умник послуша този бъдещ голям началник, че по света имало подобни проекти на по-ниска цена. Май ще излязат верни приказките, че Дянков разбира само от теории за движението на паричните потоци и нищо от икономика и бизнес. \"Това са измислици, числата не кореспондират с нищо\" - реагира и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Успоредно от икономическия екип на ГЕРБ съобщиха, че за демонтажа на старото оборудване на площадката в Белене са изхарчени близо 800 млн. лв., което е с 500 млн. повече в сравнение с подобни операции. От Министерството на икономиката и енергетиката отрекоха. Според тях сумите са в пъти по-малки. Стойността на договора за разрушаване и подготовка на площадката с \"Атомстройекспорт\" е за 109 млн. евро общо, до момента са платени 77,8 млн. евро.

Когато говорим за демонтаж, става въпрос за уникални операции по разрушаване на стари железобетонни конструкции и съоръжения. За нарязване на бетонната основа с диамантени въжета, за което са изразходени 12 км въжета.

Според експерти този сложен начин на демонтаж е избран, за да се запази баластровата възглавница на обекта, направена преди няколко десетилетия. Тя е изключително устойчива, защото е утаявана по естествен път с вода от Дунав. „Би било пълно безумие да я разрушим с взривове, което е другият по-бърз начин”, коментират запознати. Отделно е извършен ремонт на общежитието или по-скоро хотела към АЕЦ за 1,3 млн. лв.

Всички тия харчове се извършват освен под контрола на нашите държавни органи и под зоркото око на RWE, партньор на НЕК по проекта. Техни специалисти участват пряко в разработката и реализацията на бюджета. Има разлика между цена на проекта и бюджет на проекта, което май също трябва да се обяснява на бъдещите управляващи. Именно неразбирането на тази разлика води до грубите грешки, препоръчани за истина в публичното пространство от икономическия екип на ГЕРБ.

Между другото има хора сред бъдещите управляващи, които са наясно, че ако проектът се спре сега, това ще го оскъпи и ще доведе до множество съдебни спорове за претърпени вреди от изпълнителя, руската компания \"Атомстройекспорт\" и подизпълнителите. Като например евродепутата на ГЕРБ Владимир Уручев. По думите му участието на германската компания RWE в проекта показва, че той е привлекателен за инвеститорите. Уручев намекна, че могат да се потърсят и други партньори за изграждане на централата.

Няма нищо лошо в частните инвеститори. Друг е въпросът, че няма здрава логика, ни икономическа, ни някаква друга, държавата да се откаже от интереса си във Втора атомна. Централата ще има живот поне 60 години. През който период ще носи приход около 80-100 млрд. евро. Срещу многократно по-малко инвестиции.

Да не говорим, че една ядрена централа има стратегическо значение по отношение на националната сигурност и суверенитет. Особено в един свят с несигурно енергийно бъдеще. Тия 4 млрд. евро и държавните гаранции, които се търсят днес за строежа на централата, са минимална инвестиция за такъв обект. Дори в момента цената на ЕРС контракта на проекта АЕЦ „Белене” е 40-50% по-ниска от аналогични проекти по света.

Например атомната централа в Южна Флорида, която също ще бъде с 2 атомни реактора АР 1000. Те са от същия тип като тези, които ще бъдат в Белене, и с нищо не ги превъзхождат. Цената на ЕРС контракта на американската централа е 7,65 млрд. долара. Отделно ще бъдат похарчени още 3 млрд. долара за връзка с енергомрежата. Като се прибави ескалацията на проекта (оскъпяване според индекса на инфлация – атомните централи се строят с години) и лихвите по кредитите, отсега се знае, че по експертни оценки централата в Южна Флорида ще излезе към 17,5 млрд. долара. И то по цени към февруари 2009 г. Въпреки това проектът не се смята за неефективен и никой сериозен експерт в САЩ не би се осмелил да приказва едно към гьотере в негов ущърб. Защото там в затвора ще го вкарат да лежи, ако се докаже, че с глупавите си приказки причинява щети от над 1 млрд. на държавата, инвеститорите и в крайна сметка на американското общество.

АЕЦ „Белене” струва по проект 3,997 млрд. евро плюс още 1,3 млрд. евро за ядрено гориво, за изграждане на разпределителна уредба, инфраструктура, стопански помещения, пожарна, полиция, физическа охрана на централата и др. Дотук са близо 5,3 млрд. евро. Като се приспадне ескалацията според договорените инфлационни индекси и лихвите по кредитите – централата ще излезе към 8,5 млрд. евро. Като не броим оскъпяването от 1 млрд. евро заради абсурдното забавяне, което ще последва безумните интриги и откровени лъжи около бюджета на проекта.

Другият препъникамък е финансирането на Белене. Осигуряването му се оказа почти невъзможно в условията на финансова криза. Преди месец изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Галина Тошева заяви, че е поискала от финансовото министерство да бъдат увеличени сегашните държавни гаранции по проекта от 600 млн. евро, което ще го направи по-привлекателен и по-малко рисков за банките. До момента отговор на това искане няма. \"Идеята ни е да няма нови държавни гаранции за АЕЦ \"Белене\" в условията на кризата, защото те допълнително натоварват данъкоплатците и бюджета\", разясни Уручев. Той заяви още, че след като поеме властта, ГЕРБ ще направи одит на всички сключени договори по проекта.

Междувременно Русия е готова да финансира проекта чрез експортен кредит. Но за да се случи това, трябва да се осигури междинно финансиране, което да даде възможност на руското правителство да планира в националния си бюджет сумата на траншове през следващите години.

Ето това коства 7-8 сериозни преговорни битки на сегашните екипи по проекта. Които в крайна сметка успяха да подготвят с немската RWE мостово споразумение за финансиране на проекта. Та поне да почне навреме изливането на фундамента на централата.

Ако обаче здравият разум както винаги бъде натикан в миша дупка, пак ще си плащаме. Защото най-накрая българското общество трябва да узрее за идеята, че няма невинна лъжа, когато става въпрос за бизнес. А всяка интрига е силно заразна и много скъпо струваща.

Нора Стоичкова / http://www.novinar.net

 


Сходни връзки

1 млрд. евро ще ни струват лъжите и интригите около АЕЦ „Белене” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди