изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:05 EET
Хората се разпознават по очите    
Любопитно
Когато се сблъскате с някого, който ви изглежда познат, вие обикновено гледате първо очите му и чак след това формата на устата и носа му, твърдят учени от Университета на Барселона в Испания, цитирани от в. "Дейли мейл", на който се позова БНР.


Матиас Кейл казва, че мозъкът се насочва към очите, за да извлече максимално количество информация от едно лице, после минава към устата и накрая стига до носа.
На психолозите отдавна е известно, че за да разпознава лица, мозъкът използва главно ниски пространствени честоти. Това са елементи, които съставят дадено изображение. Според Кейл човешкият мозък не се интересува от високочестотни детайли като бръчки, които издават възрастта, за да разпознава лица.
Испанските психолози използвали модел на зрителната система на мозъка и анализирали лицата на 868 жени и на същия брой мъже, за да открият общи черти. Учените открили, че мозъкът може да разпознае едно лице само по очите, но не само по носа или устата. Този резултат навежда на мисълта, че самите лица подпомагат мозъка да разпознава чертите.
Кейл обяснява, че мозъчните механизми за разпознаване на лица са специализирани в областта на очите.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Компютейшънъл байолъджи" на организацията Public Library of Science (PLoS). Тя е базирана в Сан Франциско. Целта й е да направи световната научна и медицинска литература свободно достъпна. dir.bg
 


Сходни връзки

Хората се разпознават по очите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди