изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:15 EEST
Заместници под строй    
НовиниОчаква се в петък новият премиер да приеме строя на кандидатите за зам.-министри.

До края на седмицата Борисов е дал срок на министрите да му представят предложенията си за заместници.

Правосъдния министър Маргарита Попова е избрала Христо Ангелов от Върховната административна прокуратура за втори човек в министерството, съобщава вестник Стандарт. Той е част от комисията, която изготви предложенията за реформи в съдебната система. Другият възможен заместник е съдия Нели Куцкова.

Петима са кандидатите да помагат на спортния министър Свилен Нейков. Едно от имената е Румен Стоилов - президент на федерацията по самбо и икономически съветник на Гриша Ганчев. Днес, в интервю за вестник 24 часа, собственикът на Литекс (освен, че щедро е нахранил Яне Янев) дава оценка и съвети на новия спортен шеф:

„Час по-скоро трябва да се вземат мерки за базата. Да се инвестира в треньорския потенциал, в лаборатории за възстановяване на състезателите и най-вече за връщането на спортните училища. Аз съм убеден, че в следващите 4 години българският спорт ще направи огромна крачка напред за по-горе казаното, защото имаме един премиер, който е истински спортист и министър, който се е доказал в своята област\".

Стоилов се готви да стане началник на държавното тото. Той беше кандидат за депутат от ГЕРБ, но беше на 7-а позиция в листата за 24-ти район и не успя да стигне до парламента.

Вторият споменаван кандидат за зам.-министър на спорта е проф. Петър Банков, преподавател в спортната академия.

Свилен Нейков щял да предложи и Маргарита Николова, финансистка в кабинета на предишния спортен министър Васил Иванов-Лучано.
Другите две кандидатури са Дамян Дамянов - бивш треньор на националния отбор по кану-каяк, и Сашо Везенков - спортен директор на ОСК ЛУКОЙЛ Академик.

Тошко Йосифов-Маниака няма да е зам.-министър, но вероятно ще поеме някоя от дирекциите в новото министерство.

Финансовият министър си е определил двама заместници - икономистът Владислав Горанов и експертът от представителството на МВФ у нас Ани Михайлова.

Бившият вече кмет на Вpаца Тотю Младенов също ще има двама заместници в социалното министерство. Единият вероятно ще е зам.-шефът на „Подкрепа\" Димитър Манолов, а другия - Валентина Симеонова, която е представена като експерт.

В екологията Нона Караджова е избрала да вземе Ивелина Василева и Евдокия Манева.

Йорданка Фандъкова, която пое разширеното и с младежта министерство на просветата, ще има трима заместници - Светлана Ломева, доц. Румен Пранчов и Милка Коджабашиева.

Шефът на МВР Цветан Цветанов още първия ден заведе със себе си в министерството преподавателят от Академията на МВР Веселин Вучков. За другите две места на заместници се спрягат Цветан Сичанов и бившият шеф на полицията в Добрич - депутатът Румен Иванов.

Общинският съветник от ГЕРБ Роберт Янакиев е вероятният заместник на Вежди Рашидов в министерството на културата. Другият е експертът от управляващата партия Тодор Чобанов.

Заместници на Pумяна Желева във външно министерство ще са кадрите на старото СДС Марин Райков и Константин Димитров.

За зам.министър на здравеопазването се готви Нели Нешева, която сега изпълнява длъжността зам.-кмет на София.

За лекарствената политика в кабинета на Божидар Нонев се готвеше да отговяря Емил Христов - ексшеф на изпълнителната агенция по лекарствата.

За него обаче днес вестник Стандарт публикува справка, според която Христов безконтролно е раздавал бонуси в агенцията по лекарствата - на себе си по 11 600 лева на тримесечие, а на шофьора си по 13 844 лева.

Тази новина при всички положения ще резне стремежа на Емил Христов към втория етаж на властта.

Още един евентуален здравен заместник е началникът на Бърза помощ за Софийска област Юри Торнев. Шансове имал и депутатът Михаил Николовски.

В отбраната екипът на бившия министър вече се оттегли, Николай Младенов обеща да доведе своя в понеделник. За него ви заместници се спрягат военният експерт на ГЕРБ и бивше аташе в Лондон - генералът от запаса Аню Ангелов, и порлковник Валентин Радев, съпруг на общинарката Лорита Радева - тя беше част от екипа, който писа програмата на ГЕРБ

При Трайчо Трайков в икономиката, енергетиката и туризма се очаква да отиде Иво Маринов, който работеше по частта \"туризъм\" в управленската програма на ГЕРБ.

Очаква се зам.-министър на земеделието да стане Преслав Борисов.

След като подреди заместниците, на Бойко Борисов му предстои да разгледа и групата, която чака на резервната скамейка, за да влезе като титулярен отбор в областните управи.
Там и местата са много, и кандидатите също. Десетки имена летят към София от местните централи на управлавящата партия.

Назначенията на областни управители и техни заместници при всички положения ще доведат до мощни местни борби, много от кадрите на ГЕРБ станаха депутати или пък ще се пренесат в София като висши чиновници, но и много останаха по родните си места.

Между другото в партията предстои избор. Тъй като председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов поема деполитизирано министерство, той трябва да се оттегли от партийна дейност. Вероятно това ще стане веднага, а на конгрес през есента ГЕРБ ще си избере начело и без друго истинския лидер на партията Бойко Борисов. 

http://bgvesti.com

 


Сходни връзки

Заместници под строй | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди