изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:28 EEST
Показват невиждани досега детайли от кацането на Луната    
НовиниКомпанията Lowry Digital възстановява оригиналния видеозапис от мисията на Аполо 11, който беше инцидентно унищожен, съобщава TechNews.

Когато оригиналният видеозапис на НАСА от кацането на Аполо 11 на Луната беше инцидентно унищожен, изглеждаше, че светът е загубил визуалното доказателство за едно от най-големите човешки постижения извършвани някога. За щастие, цифровата технология за възстановяване на видеозаписи на компанията Lowry Digital, разчитаща на графични процесори Nvidia Tesla и технология CUDA, дава възможност за преработване на излъчения по телевизията запис на Нийл Армстронг в качествено видео с висока резолюция (HD).

Tesla е високопроизводителен паралелен процесор, които работи съвместно с централния процесор в системата. Тежки изчислителни задачи като възстановяване на видеоматериали използват изчислителните възможности на графичните процесори, като в същото време останалата част на кода на приложението се изпълнява от централния процесор. Така се ускорява целият процес на обработка и се намалява необходимото време за приключване на задачата.

http://www.lifeinthefastlane.ca/wp-content/uploads/2007/11/man_on_the_moon_1sfw.jpgLowry Digital работи с няколко различни видео източника, за да получи финалният видеоматериал, базиран на записи с ниско качество от телевизионното излъчване и 8-милиметрова филмова лента, записана с от портативна камера, която е била насочена към монитор в станцията Honeysuckle Creek на НАСА в Австралия.  Новата версия на обработения видеозапис на Аполо 11 е подобрена, като са премахнати различни артефакти от картината - шум, трептения, затъмнени ъгли, загуба на острота и размазване на образа. В резултат на това е възстановен оригиналният контраст и е подобрена резолюцията на финалния клип.

Подобрявайки всеки кадър от видеоклипа на система, която разчита само на централния процесор, обработката щеше да отнеме на Lowry Digital между 24 и 45 минути за кадър. В същото време използването на Tesla процесорите осигурява 100-кратно подобрение в скоростта, намалявайки необходимото време за обработка на единичен кадър до секунди.  Финалната обработена версия на видеозаписа от кацането на Луната ще съдържа два и половина часа видео с висока резолюция. Възстановителният видео процес е позволил да бъдат извадени детайли от клиповете за Аполо 11, които никога до преди това не са били видими, твърди Анди Кейн, генерален мениджър на Tesla бизнес подразделението в Nvidia.

http://www.seasky.org/skygallery/assets/images/skypic04-22_sk13.jpg\"Вече можете да видите лицата на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин зад визьорите на техните скафандри, звездите на американския флаг, когато той бива вдиган, и невероятните детайли на лунната повърхност\", уточнява Кейн. Възстановителният процес използва мощни алгоритми за обработка на изображения, които са били доработвани при възстановяване на над 400 филма, включително и класически заглавия, като например Казабланка и Доктор Живаго. Lowry Digital продължава да си сътрудничи с НАСА по възстановяване на други записи от видео архива с кацанията на Луната, като се очаква работата да приключи през септември. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Показват невиждани досега детайли от кацането на Луната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди