изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:28 EEST
УНИКАЛНА МОНЕТА НА ИВАНКО ТЕРТЕР ОТКРИХА АРХЕОЛОЗИ НА КАЛИАКРА    
История Уникална монета, сечена от последния владетел на Добруджанското деспотство - Иванко Тертер, откриха археолози при разкопките на Калиакра. За находката съобщи ръководителката на проучванията д-р Бони Петрунова - завеждащ секция "Средновековна археология" към Националния археологически институт с музей към БАН.
    


  Според Бони Петрунова такава монета на Калиакра досега не е откривана. Находката има изключителна стойност, защото е сечена в малка емисия. Изработена е от бронз и е с високо качество. От едната й страна е изобразен двуглав орел, а от другата - анаграма на Тертер.
   Ръководителката на разкопките обясни, че деспот Иванко Тертер е прибягнал до сечене на монети, за да бъде независим, след  като отношенията между Добружанското деспотство и Търновското  царство се влошили.
     През тази година разширихме сектора, в който работим вече четири години. Идеята ни е да се направим пълна археологическа карта на Предградието на крепостта, която ще бъде публикувана и ще е от полза и за посетители, и за специалисти. Продължаваме проучването на сгради и гробници в този сектор. Най-общо може да се каже, че те обхващат времето от ІV до началото на ХV век. На този етап на проучване най-любопитни, поне за нас, са данните от VІІ и VІІІ век.  Ние продължаваме да стоим на становището, че прабългарите присъстват и на Калиакра и за наша радост се откриват все повече доказателства в потвърждение на тази теза, добави д-р Петрунова
    Имаме амбиция да продължим и регистрираното през миналата година скално светилище до първата крепостна стена. Това е едно огромно съоръжение, вкопано в скалата, което за сега се 
въздържам да идентифицирам. Дали е култова яма, или църква, необходимо ни е още малко време, за да го проучим напълно, каза още ръководителката на разкопките.

  Дължа да отбележа, че с ръководството на Исторически музей - Каварна и кмета на общината Цонко Цонев се договорихме успоредно с проучванията да върви и полева консервация на обекта. Както виждате, обектът има много добър вид. Надградени са стените, които смятаме да оставим, изкопите, които са изцяло проучени, се зариват,  така че обектът моментално придобива туристически облик. На практика с едно финансиране на обекта се извършват две дейности и без да се губи време той веднага може да се разглежда.

Димитър АПОСТОЛОВ

 


Сходни връзки

УНИКАЛНА МОНЕТА НА ИВАНКО ТЕРТЕР ОТКРИХА АРХЕОЛОЗИ НА КАЛИАКРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди