изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:11 EEST
ДИРЯТ СЪКРОВИЩЕТО НА ЛИЗИМАХ    
История Екипът археолози с ръководител д-р Бони Петрунова прави проучвания на пещерите под нос Калиакра. Това сподели самата тя. "Вече извършихме един оглед с наета лодка около носа, като и там попаднахме на интересни неща" - открехва темата д-р Петрунова.

Тя сподели, че всъщност проучването е продиктувано от множеството легенди, разказваща, че генералът на легендарния Александър Македонски е скрил част от съкровищата на империята именно в пещерите под нос Калиакра.
Наред с уникалната находка - монета, сечена от Иванко Тертер, екипът има над 30 други находки. Сред любопитните е детски гроб, в който има ясно доказателство за направена бяла магия, разкрива археоложката.
"На същата линия, на която през 2006 г. открихме гроб на джудже, сега попаднахме на детски гроб. В източния край на гробчето, където са били крачетата, костите са премахнати и гробът е преграден с камъни, като точно на това място е направена магията. По исторически и етнографски данни, в района в миналото са се правели много магии - като например оставяне на обувки и дрехи, вещаело смърт за притежателя им, а след поставянето и престояването на пръстен в гроб, се считало, че той после добива магическа сила и може да лекува. Така в случая имаме два метални предмета, забити направо в скалата, като върху тях е поставен метален бронзов съд, който най-вероятно е бил пълен с храна. За мен обяснението е: дава се на смъртта пълно, тя да си иде празна. Очевидно имаме доказателство за бяла магия, тъй като навремето в района е имало голяма детска смъртност и хората по този начин са искали да прогонят поличбата и спасят децата си" - разказа д-р Петрунова. Тя обеща след края на работата на екипа си - на  пресконференция да представи всички находки, намерени по време на едномесечната им работа, която е за пета поредна година.
Всички находки от изминалите лета могат да бъдат видяни в Историческия музей в Каварна, тъй като общината спонсорира работата на археолозите, допълни специалистката.  НДТ

НА КАЛИАКРА ОЩЕ СЕ ИЗДИРВА ЕДНО ОТ СЪКРОВИЩАТА НА ЛИЗИМАХ

РАЗНООБРАЗЕТЕ ПОЧИВКАТА СИ С "ПИРАТСКА РАЗХОДКА"

 Намериха скрито съкровище в Несебър

Хазната на Лизимах е скрита на Калиакра

www.bg-history.info

Стръмни 70-метрови отвесни скали ограждат морето при нос Калиакра. Тяхната непристъпност е причина още в дълбока древност тук да се издигне крепост, чиито развалини и до днес стоят. Най-ранните данни за живот на полуострова са от IV в.преди Христа. Тогава Калиакра е населявана от тракийското племе тиризи, дало и първото име на крепостта - Тиризис. Според античния географ Страбон точно тя става резиденция на владетеля Лизимах, един от пълководците на Александър Велики.
След преждевременната смърт на Александър, пълководците му, известни в литературата като " диадохи", си поделят огромната разноезична империя, простираща се от Балканите и Египет до Индия. На Лизимах се пада размирната Тракия и най-голяма сигурност той намира зад стените на Тиризис. Пак според Страбон именно там наследникът на Александър държи своите хазна и съкровища.
Това кратко сведение не дава покой на авантюристите и търсачите на съкровища. Не един и двама водолази, алпинисти, пещерняци, а така също и обикновени ентусиасти са опитвали късмета си на легендарния полуостров. Повечето историци и археолози обаче са скептици - освен Страбон никой друг античен автор не е потвърдил тази информация. При това епохата, в която живее Лизимах, е била доста размирна. Диадохите дълго воювали помежду си, избивайки се взаимно, претендирайки за по-големи територии от вече разпокъсаната империя на великия Александър. Тъй като Лизимах е бил в постоянно движение, в непрекъснати войни и политически разпри, по-вероятно е хазната да е била винаги с него, а не в отдалечената крепост на Калиакра, обградена от враждебно настроените тракийски племена. Накрая при една битка в Мала Азия пълководецът е убит и хазната му вероятно е била разграбена от победителите. Съществува обаче и възможност по-голямата част от съкровищата да са останали в пещерите на Калиакра. Днес е много трудно да се направи цялостно научно интердисциплинарно проучване на легендарния полуостров. Проблемът не е само финансов. Наличието на огромни скални маси ограничава точното локализиране на кухини и карстови образувания чрез геофизични методи. Същите трудности се появяват при откриването на метални оръжия, оръдия на труда, монети и други изделия от метал, попаднали по някакъв начин в скалните кухини. От друга страна, не едно и две земетресения са довели до размествания на земните пластове и затрупването на пещери и коридори. Преди 2000
години точно в този район при мощен земетръс в морето потъва античният град Бизоне заедно с къщите и жителите - една малка черноморска Атлантида.
Все пак трябва да признаем, че на Калиакра наистина бе намерено злато. Преди повече от две десетилетия, при едно спускане под водата български леководолаз случайно намира на дъното златен слитък. Учените обаче са категорични, че той не е от " хазната на Лизимах". Слитъкът е от т. нар. тип "волска кожа" -домонетна разменна единица от епоха, доста по-стара от тази на Александър Велики. Търсачите на съкровища обаче не губят надежда.  estet.log.bg

 


Сходни връзки

ДИРЯТ СЪКРОВИЩЕТО НА ЛИЗИМАХ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди