изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:40 EET
НЯМА СВОБОДЕН ДОСТЪП НИТО ОБЩЕСТВЕН КОНТРОЛ    
Екология

върху дейността на временния приют за безстопанствени кучета в Добрич. "Нова добруджанска трибуна" публикува два материала, които звучаха по-скоро като похвално слово за новосъздадения приют за безстопанствени кучета, който на практика се оказва частна фирма, собственост на или ръководена от Димитрин Русев.



В тези материали Д. Русев заяви пред журналист от НДТ, че в приюта кучета не се избиват, че там те се обезпаритяват, ваксинират, тестват за зъл нрав, кастрират и след това пускат в районите, откъдето са взети. Който иска да прочете подробности, би могъл да ги намери в брой 149 от 12 август т.г. във вестника.
Вчера обаче искахме да се уверим в достоверността на заявеното от Д. Русев. Както и очаквахме, около 11 часа не ни пуснаха в приюта. Причината: шефът бил по работа. Заедно с нас бяха и съседи, на които същият този шеф беше казал да дойдат в приюта в понеделник и да си вземат махленските кучета, като преди това е поискал и е получил от тях съответни списъци кои са кучетата и кой ще се грижи за тях, когато бъдат пуснати отново в района.
Влязохме в конфликт с Д. Русев, след като по телефона ни заяви, че за да получим животните, сме длъжни да изградим клетки за тях. Доколкото знаем, такива правомощия на Д. Русев не са давани. Разбрахме се по телефона да отидем в приюта в 13.00 часа.
Както и очаквахме, не бяхме допуснати в приюта, дори си тръгнахме нагрубени, за което благодарим, защото едно такова държане само може да послужи за потвърждение на  съмненията, че в този приют нещата намирисват по-скоро на далавера, отколкото на рационално и по стандартите на Европейския съюз разрешаване на един от значимите проблеми на Добрич - безстопанствените животни. На първо място - не е създаден обществен контрол от представители на граждански сдружения, защитаващи животните. Разбира се, в този контролиращ орган трябва да има и представители на гражданите, които са против това по улиците на Добрич да има безстопанствени кучета. Нормално е, щом общината дава някакви средства за дейността на този приют, то открито за данъкоплатците не само да се знае колко са и средствата, и срещу какви документи се дават те. Например, в приюта се вземат животни, които са кастрирани и каква е гаранцията, че те отново няма да бъдат "оперирани", както това се прави дори в хуманитарни здравни заведения, каквито случаи тези дни се изнесоха в медиите. По този проблем има и съответната реакция на Мария Великова, пълномощник на немската организация "Германо-българска помощ за защита на животните", която 8 години наред с финансовата помощ от Германия работи по този проблем и, както става обикновено в България, остана извън борда в момента, когато трябваше да получи признание за работата си. Но, това вече е друг въпрос.
Засега е достатъчно да кажем ясно: Няма граждански контрол върху дейността на новосъздадения частен приют за безстопанствени кучета, нито пък го има и обещаният свободен достъп. Щом като на една институция като областен всекидневник, при това тръгнал добронамерено към инициативата, се отказва достъп лично от управителя на тази фирма, какво да кажем за обикновените граждани или за природозащитните граждански организации.
Докато не бъдем убедени, че в новия приют дейността е добронамерена, ние оставаме със съмненията, които ни се внушават от обществото. Затова и ще продължим да правим опити да изясним къде и защо отиват макар и една нищожна част от парите на данъкоплатците, които от една страна настояват да се реши проблема с безстопансвените животни, но от друга искат това да става без далавери, човечно и според законите на едно общество, което вече е редовен член на Европейския съюз и трябва да се съобразява със законите в белите държави.
"Нова добруджанска трибуна" кани в редакцията представители на природозащитни организации, с които да обсъдим възникналия проблем. НДТ

КАК ПО СВЕТА ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ НАРОДИ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМА С УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА?

НДТ КАНИ В РЕДАКЦИЯТА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ПРИРОДОЗАЩИТНИ ОРГАНИЗАЦИИ

ЗАПОЧНА ПРИБИРАНЕ НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА

СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ

Пловдивчани ще могат да избират домашен любимец по снимка от сайта на общината

РАЗРАБОТЕНА Е ПРОГРАМА ЗА БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ КУЧЕТА

8 декара дават от общината за кучешки приют

750 БОНА ЗА "КУЧЕШКИЯ ПРОБЛЕМ"

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НЕМСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ПОСЕТИХА КАСТРАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР

КМЕТЪТ НА ДОБРИЧ - С НАМЕРЕНИЕ ДА РЕШИ ТРАЙНО ПРОБЛЕМА С БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА

БАЛЧИК ПО ЕВРОПЕЙСКИ СЕ СПРАВЯ С УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА

БЮРОКРАТИ ПОПРЕЧИХА ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ВИЗИ НА 30 БЕЗДОМНИ КУЧЕТА

 


Сходни връзки

НЯМА СВОБОДЕН ДОСТЪП НИТО ОБЩЕСТВЕН КОНТРОЛ | 6 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НЯМА СВОБОДЕН ДОСТЪП НИТО ОБЩЕСТВЕН КОНТРОЛ
Автор: Anonymous да 2009-08-24 @ 14:50 EEST

Г-н Димитрин Русев има ли поне ветеринарно образование, сиреч елементарни познания по анатомията на кучета, които професионално да "обезврежда" ? Да не би да е САМО лиценз за убийство ??

Кой асистира на г-н д-р. вет. мед. Добрин Добрев, как той САМ успява в рамките на нормалното работно време да обезпаразити и ТЕСТВА ЗА ЛОШ НРАВ толкова много четириноги ?(320 бр. места в пункта)  Ами него не го ли хапят, щом са толкова зли ?

На г-н Пламен Ганчев ясно ли е, че е необходимо СПЕЦИАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ по зоопсихология, в частност ГОДИНИ ОПИТ на работа с кучетата, за да се прецени дали имат отклонения в поведението или не ?

Най-често инцидентите с кучета са си най-банални недоразумения, основани на ЕЗИКА НА ТЯЛОТО, език, който по една или друга причина ЧОВЕКЪТ не владее, а  кучето няма избор. Милиони години преди нас то е възникнало и има правото да бъде разбирано.

Но на високомерните човеци това не им се чува.....Май само такива са останали в Добрич!

 

НЯМА СВОБОДЕН ДОСТЪП НИТО ОБЩЕСТВЕН КОНТРОЛ
Автор: Anonymous да 2009-08-25 @ 21:16 EEST

Журнализъм- такъв, какъвто трябва да е! ОБЕКТИВЕН, непредубеден,честен и открит! Браво!

НЯМА СВОБОДЕН ДОСТЪП НИТО ОБЩЕСТВЕН КОНТРОЛ
Автор: Anonymous да 2009-08-26 @ 11:11 EEST
Чакаме нова информация по случая и отговор на отговорните лица!!!
НЯМА СВОБОДЕН ДОСТЪП НИТО ОБЩЕСТВЕН КОНТРОЛ
Автор: Anonymous да 2009-08-31 @ 19:16 EEST

По проверени данни в града са кастрирани над 4300 кучета от Немския център. Кметството обявява, че в града има 4000-5000 кучета. След като 4300 са кастрирани, защо Общинското предприятие не хваща останалите некастрирани,а хваща само кастрирани, на които само сменя марката, За малоумни ли ни взема? И едно дете, което не ходи на училище ще разбере че става въпрос за крадене на пари. Да видим кой краде? За кастрация досега Немското не вземаше пари, сега обаче какво плаща кмета на доктор Добрин Добрев, който го изгониха от Немското, защото краде. Той на мен ми взе 70лв. за да ми кастрира уличното куче. Ако взема и от кметицата 70лв. на куче, което не е кастрирал , а само му е сменил марката - значи става въпрос за голяма далавера. Значи 4300 кастрирани,готови обработени, да видим колко струват 4300 марки? Може би по 20ст. или общо 860 лв. вложени за марки.Сега печалбата 4300 по 70 лв. са 301 000 лв. Това без "много" труд. Тъй като сметката е много проста , вероятно се плаща и на покровителя. Кой е покровителя?!?  А останалите си плачете - кой ухапан, кои изяден, на кой му взели кучето.А простата Великова нека да ходи с паничката и да сипва. Тя сипва - те събират...какво събират? Сухи парички. Кои парички? Нашите парички

НЯМА СВОБОДЕН ДОСТЪП НИТО ОБЩЕСТВЕН КОНТРОЛ
Автор: Anonymous да 2009-09-01 @ 09:14 EEST

не мисли за простата Великова. Тя палат изгради жв Добротица с кучешки далавери

 

НЯМА СВОБОДЕН ДОСТЪП НИТО ОБЩЕСТВЕН КОНТРОЛ
Автор: Anonymous да 2009-09-01 @ 16:32 EEST
Аз познавам Великова живея в блока срещу къщата й. На всички злобари искам да кажа, че палата е от преди да има приют в града.Помня как започна от нищото. Къщата й беше пълна с кучета преди да започнат да идват разни немци, не че сега са много по-малко. Можете да я плюете анонимно, за да си избивате комплексите, тя обаче няма такива. Прави каквото си иска защото може да си го позволи. Бъдете честни със себе си коя от вас не иска да е като нея и колко от мъжете минават без да й обърнат внимание. Готина е

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди