изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:10 EET
МОРСКИ КЕФАЛ    
Лов и риболовНай-голямата риба от семейство кефалови е морският кефал, който достига до 65 см дължина и тегло от 4-5 кг, но понякога и до 1 м и 5-7 кг. Тялото му е странично сплескано, а към главата сплескването е отгоре и отдолу. Кефалът е стадна риба, която мигрира на големи пространства.

Със спортна въдица се лови главно около и в устията на вливащите се в морето реки и канали. По нашето крайбрежие сезонът на кефала е от юли до октомври. Основният начин на риболов е на дъно. Такъмите обаче трябва да са здрави, най-добре - откровено шаранджийски. Поради дънната тиня в устията на каналите и реките линията е с долно неподвижно олово и две-три куки на интервали над него. Това се прави, за да не се зарови стръвта в тинята още при замятането. Основното влакно не бива да е слабо - все пак рибата е изключителен плувец, а и най-често е между 1,5 - 3 кг. Така че основното влакно трябва да издържа поне 1,5 - 2 кг. Поводите обаче могат да са по-тънки с около една трета от него. Куките са от №8 до №3. При монтажа им често на повода им се слага и парченце корк, пак с цел да не легнат в тинята.
Предпочитаната стръв за кефала е едрият морски червей, но може да се заметне и на рибка или дори на земен червей. Понякога едър кефал бие и на млечна царевица, но това става предимно в устията на реки с много шаран, покрай който и кефалът се научава на тази стръв. След замятането линията се изпъва, но шпионка не се поставя, поне приморските колеги я смятат за излишна. Ударът е рязък и силен. Върхът на пръта се навежда и задържа, а засичането се прави не веднага, а с пауза от секунда-две. Рибата е силна и борбена, така че авансът трябва да се регулира овреме. Линията се държи твърдо опъната и с пръта се гасят резките пориви на кефала. Възможен е и риболов на плувка, най-често подвижна. Тогава се слага само една кука. Много рядко се случва и кефал да се вади на блесна клатушка от големите номера. Това става предимно в морето, когато с блесна се замята за лефер, паламуд или лаврак.
Морският кефал има бяло тлъсто месо с малко кости и направо си плаче за скара на дървени въглища. hunter.bg/НДТ
 


Сходни връзки

МОРСКИ КЕФАЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди