изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:04 EEST
ЗАПОЧВАТ ПРОВЕРКИ НА МЕСНИ И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ    
НовиниТова съобщи на пресконференция в Добрич министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Според него, Службата за съвети в земеделието трябва да се закрие, а не само да й се смени директорът

Да се извършват проверки не само на вноса на растителни продукти, но и на месни и млечни продукти. За това настоява министерството на земеделието и храните, съобщи на пресконференция вчера в Добрич министър д-р Мирослав Найденов. В нея участваха още зам.-министър Преслав Борисов, кметът на Добрич Детелина Николова и изпълнителният директор на "Добрички панаир" АД Звезделина Иванова.
Министър д-р Найденов посочи като проблем липсата на борси и тържища, на които да се предлагат лицензирани продукти. Именно липсата на регистрирано рибарско пристанище до момента затруднява кандидатстването по  Програмата за развитие на сектор "Рибарство", каза още министър д-р Найденов. Той информира още, че ще води разговори с областните управители и кметове по места,  за да се реши проблемът с регистрирането на рибарски пристанища.
Министър д-р Найденов съобщи, че по негово нареждане е започнала проверка от новия изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" на работата на бившето ръководство и очаква доклад за това през  следващата седмица.
На следващото заседание на УС на ДФ "Земеделие" министърът ще поиска удължаване на срока на нисколихвените кредити, които са взели животновъдите. В момента те са в изключително  тежък период и не могат да погасят лихвите по кредитите. Затова министър д-р Найденов ще предложи срокът да бъде удължен, а до нова година се очаква да има функционираща Идентификационна система за животните, която да гарантира подпомагане на глава животно през 2010 година.
По време на пресконференцията стана ясно още, че Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г. ще бъде преструктурирана, с което ще се цели да бъде по-полезна на земеделските производители. Като пример министър д-р Найденов посочи, че по мярка "Млад фермер" е изчерпан финансовият ресурс, а същевременно по някои мерки няма никакъв интерес или не са стартирали. Именно за това след 1 януари 2010 г. Програмата ще се преструктурира и оптимизира, за да бъде по-ефективна.
Министърът Мирослав Найденов каза по повод уволнението на директора на Националната служба за съвети в земеделието, че именно служителите в тази служба са най-големите длъжници на земеделците. Те са хората, които е трябвало да помагат на земеделските стопани да спазват сроковете и да не търпят санкции заради неправилно попълнени документи. Вместо това подменили автомобилния си парк, оборудването, направили си хубава стая за почивка, а изградената по ФАР лаборатория не е функционирала. Според министъра, сега служителите на тази служба са в изпитателен срок и той обмисля варианта работата им да бъде поета от звената на Селскостопансска академия.
В Добрич министърът увери земеделските стопани, че се прави всичко възможно да не се отлага назад във времето датата, от която земеделците трябва да започнат да получават директните си плащания на единица площ - 16 октомври.
Министър Найденов напомни, че от началото на седмицата започнаха проверки на всички областни и общински земеделски служби. Стана ясно, че службата в Добрич се проверява от прокуратурата - както нейната дейност, така и извършвани заменки. Министърът получил уверение от главния прокурор, че по всички случаи, които касаят разпоредителни сделки със земи и горски фонд ще се работи много ефективно.
 


Сходни връзки

ЗАПОЧВАТ ПРОВЕРКИ НА МЕСНИ И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди