изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 11:32 EEST
Обвиниха Цветанов и Юруков за 35 заменки с ниви    
Ред и сигурност
Бившият министър на земеделието и храните Валери Цветанов бе обвинен за заменките на земи, извършени по време на неговия мандат. Това стана, след като днес той бе призован в сградата на Националната следствена служба и се яви с адвокат.


При излизането му стана ясно, че той е на свобода с мярка за неотклонение "подписка", съобщи БГНЕС.
Цветанов обаче твърди, че всички заменки са извършени законосъобразно и е нормално под тях да стои неговият подпис. Той бе категоричен, че не се притеснява и разчита напълно на българската правосъдна система. 


Валери Цветанов бе разпитан по обвинение по смисъла на член 282 от Наказателния кодекс, съобщи адвокатът му Васил Василев, предаде "Фокус". Става дума за длъжностно престъпление, за което законът предвижда до 5 г. затвор. Според защитника няма абсолютно никакви нарушения в действията на бившия министър. По думите на Василев, е позорно да се повдига подобно обвинение от гледна точка на правото.
Междувременно в следствието беше привикан и бившият председател на Агенцията по горите Стафан Юруков, срещу когото вече беше повдигнато обвинение за неизгодна сделка край Созопол.
Обвинение за 15 заменки е повдигнато срещу бившия земеделски министър Валери Цветанов, като сделките са с дата 27 февруари тази година, съобщи по-късно на пресконференция градският прокурор на София Николай Кокинов, но не уточни за какви суми става дума.

Срещу Стефан Юруков обвинението е за около 20 заменки, като щетите от тях са за над 4 милиона лева, и са сключени с дата 23 януари.
Кокинов бе категоричен, че обвинението срещу двамата не е, че те лично са се облагодетелствали, а в резултат на сделките други лица са получили облаги. Заменките са за земеделски земи на територията на цялата страна, допълни градският прокурор.
Той съобщи още, че през идната седмица в съда ще бъде внесен и обвинителният акт срещу бизнесмена Христо Ковачки. Материалите вече са готови и в момента се правят техническите уточнения преди внасянето им. Данните срещу енергийния бос са събрани в повече от 100 папки.  dir.bg

Дават 6-ма чиновници по еврофондове на прокурор
08 септември 2009 / News.dir.bg
Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) е изпратило сигнали до прокуратурата за нарушения на 6-ма служители в дирекцията по управлението на еврофондовете по оперативната програма "Конкурентоспособност", съобщи министър Трайчо Трайков.
Шестимата са попълнили декларация с невярно съдържание за липса на конфликт на интереси, посочи министърът, цитиран от БТА. Сред шестимата е и ръководителят на дирекцията. Изпълнителният директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия Станимир Бързашки не е сред тях, уточни Трайков в отговор на въпрос.
По думите му нарушенията на шестимата служители са установени още миналата година от инспектората на ведомството, но докладът до министъра е останал без последствия.
"Последствието е било, че хората са били посъветвани да си изправят несъответствията. Великодушно им е била дадена тази възможност, но ние смятаме, че това е недопустимо и затова сме изпратили сигнали до прокуратурата", каза Трайков. Той подчерта, че подобно деяние се наказва с лишаване от свобода до 3 години, а давността по случая е до 5 години.
Нарушителите ще бъдат отстранени от работа при започване на производството и ще останат без заплащане от датата на отстраняването им от работа, уточни министърът.
За подобряване на работата по оперативната програма към екипа е привлечена Жулиета Хубенова - експерт с опит в работата по програми, свързани с малките и средните предприятия, и с дългогодишен опит в Европейската банка за възстановяване и развитие, обяви още Трайчо Трайков. Хубенова ще бъде член на политическия кабинет. До края на месеца министерството ще представи конкретни мерки за справяне с нередностите, констатирани по програмата, за което Брюксел ще бъде информиран, допълни Трайков.
 


Сходни връзки

Обвиниха Цветанов и Юруков за 35 заменки с ниви | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди