изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:59 EET
Ива Николова: Кръстева и Пеевски наричаха Бойко Боко Тиквата, а сега му правят свирки    
ИнтервютаС топжурналистката Ива Николова дискутираме горещата тема за задаващия се медиен монопол от страна на групировката на бившиата шефка на тотото Ирена Кръстева и сина й депутатът от ДПС Делян Пеевски. След като семейството закупи в.”Монитор”, Ива напусна вестника.

- Г-жо Николова, вие първа определихте медийте сделки на Ирена Кръстева като “купуване на медии на килограм”. Каква е оспастността една госпожа, която не е написала един материл в живота си да се утвърди като медиен монополист на бг пазара?

- Не зная защо смятате госпожата и нейното дете-чудо за опасност, при положение, че те не са никакви фактори. Нека само си спомним как се появиха на обществения терен и веднага ще разберем, че те са подставени лица. Царският министър на спорта Лучано, който нямаше подходящо образование за поста, та заради това променяха закона, направи бившата коректорка от БАН Ирена Кръстева шефка на тотото и там се занизаха скандал след скандал. Преди това синът й Делян Пеевски се направи на активист на младежкото НДСВ и според твърденията на свидетели, които са готови да говорят, е прибрал доста пари покрай прочутия сайт на тази организация.

След това двамата изчезнаха някъде от светлата част на обществото и се появиха през следващия мандат, първо, детето-чудо като зам.-министър на бедствията и авариите от квотата на ДПС, където също успя да се забърка в грандиозен скандал за корупция, а сетне и Кръстева като собственик на медийната групировка „Монитор”. Парите по сделките обаче не са нейни, а на Търговско-корпоративна банка. Питайте шефа й Цветан Василев дали е обслужвала кредитите си, ако има такива, или е върнала сумата, която му дължи може би на честна дума. Аз само зная, че докато управляваше „Монитор”, Кръстева изпадаше в панически уплах само от две неща – от прокуратурата и от ДАНС, а понякога и от МВР.

Веднъж бяхме объркали снимката на един прокурор и тя, и той само дето не умряха от ужас.
В последствие Кръстева купи още медии именно на кило, няма нужда да ги изброявам. И тук е мястото да попитаме въпросната прокуратура как така проверката й за произхода на капитали, с които семейството-чудо е закупило всички тези медии за милиони, се оказа без резултат и тогава откъде въпросното семейство има толкова пари. Досещам се, че парите им са от огромните комисионни заради това, че са лица и екзeкутив на всички тези съмнителни сделки. Но имам и приблизително обяснение за тъмната им страна, което стъпва на логика – зад тези хора стоят солидни капитали, които се борят за политическо влияние и покровителство при всяка власт. Ако прокуратурата наистина не е в състояние да разкрие тази елементарна далавера, значи е време да закрият прокуратурата. Както е и време да се приеме закон, регламентиращ много строго собствеността на медиите. Всъщност това ще бъде и един тест за декларациите на новата власт.

- Вие сте в кухнята на нещата и вероятно може да потвръдите, че, дуетът Кръстева - Пеевски се кани да наложи тотален медиен монопол чрез закупуването на групировката ВАЦ?

- Аз също съм чувала слуховете, че семейството-чудо се кани да купува ВАЦ-овите издания. Обаче чувам също така, че ще закрива в. „Експрес”. Междувременно закри сайта Express.bg – и двете медии преди това купи от братята Юлий и Любомир Павлови. Не само чух, а дори вече е свършен факт, че от телевизията на Манджуков ББТ, която те също купиха, са уволнени доста журналисти и редактори. Същата съдба имат и огромен брой колеги от „Монитор” и в. „Експрес”. Зная от втора ръка, че

Цветан Василев е затворил финансовото кранче на семейството-чудо за печатните издания

и държи само на двете телевизии – ТВ7 и ББТ, защото смята да се бори за мултиплексите, което си е жив кошмар, тъй като това е поредният парашутист на медийния пазар.

Пита се в задачата тогава защо са им на семейството-чудо ВАЦ-овите издания и с какви пари ще ги платят? Тази главоблъсканица също е от компетенцията на прокуратурата, но ако не е по силите й, ние можем да й помогнем. За Комисията за защита на конкуренцията дори не искам да споменавам, защото по медийните казуси тя също може да стане клиент на прокуратурата. Тъй или иначе от видимата част на подобни сделки и развоя им се натрапва усещането, че тези хора купуват медии, за да ги закриват, понеже е повече от очевидно, че списването и издаването на вестници не им иде отръки. И тъй като въпросните вестници наистина са заприличали на клоака на всяка власт, от тази гледна точка може би вършат благородно дело и разчистват терен за следващи издания. Само че не зная как да свържа благородството с хора, които до вчера – извинете за израза, но той вече се е превърнал в журналистически жаргон – правеха свирки на Сергей Станишев и наричаха Бойко Борисов Боко Тиквата, а днес се държат по същия начин с новия премиер, т.е., правят му свирки, с което според мен му правят и отвратителна услуга, защото не е все едно кой те обслужва дори и по този начин.

Колкото до колегите от ВАЦ-овите издания, които се канят да купят, жална им майка. Ще видят и чуят невъобразими неща за списването на един вестник. Аз лично още не мога да се окопитя от тези знания. А след като омерзени напуснат и дръзнат да кажат нещо срещу семейството-чудо,

ще ги преследват навсякъде, ще оказват натиск върху следващите им работодатели, ще ги заплашват,

ще кастрят всеки от колегите, ако случайно ги покани в медията им. Да не мислите, че твърдя всичко това, защото някой ми го е разказал? Не, преживяла съм го и мога да цитирам имена и случки! И понеже тези безогледни хора в момента се слагат и на новата власт, не е изключено да продължа да го преживявам заедно с още колеги.

- Ситуацията в момента не напомля ли на сатуквото, наложено от Костов по времето когато той беше премиер? Тогава пред Командира клекнаха всички медии, той закриваше вестици, които не галеха егото му. И така в отпор и като съпротивителна сила се роди интересна медийна група?

- Нямам спомен за закриване на вестници по времето на Костов. Спомням си обаче, че тогава вестник „Стандарт”, който яко полягаше на правителството на Жан Виденов, на 4 февруари 1997 г. осъмна син в буквалния смисъл на думата като на всяка страница имаше синя подложка, на която пишеше „Победа”. По това време работех в „Новинар”. Изпадахме от смях от тази врътка. После всички вестници полегнаха на Костов. Не съм сигурна, че той ги е карал, мисля, че им идеше отвътре. По това време вече работех в единствения опозиционен вестник „Сега”. Не си спомням да сме имали проблеми с цензурата, напротив, страшно се веселяхме на гърба на правителството и по това време лично на мен Костов ми е давал интервюта без оглед на това, че изданието е опозиционно.

Нямам спомен да се е раждала медийна група като отпор на Командира. Но много добре си спомням как „Труд” стана внезапно опозиционен – след като се опита да обслужи неуспешния опит за преврат срещу Костов от страна на Христо Бисеров и Йордан Цонев с идеята Доган и ДПС, които т.нар. Командир беше елиминирал, да бъдат вкарани във властта. Бисеров и Цонев и днес са депутати от ДПС, сигурно за награда, и видяхме какви пируети въртя Бисеров цели 2 години, за да превземе или съсипе СДС преди последните избори. После „Труд” възпя царя като спасител на нацията, но когато Симеон се издъни, взе да мрънка, че май не бил такъв. Хубаво де, той не е такъв, Костов е онакъв, а

вие в „Труд” какви сте, че непрекъснато заблуждавате обществото?

И как да не го купи семейството-чудо на Кръстева такъв вестник? Той направо си плаче за нея.
Колкото до нова медийна групировка, в края на мандата на Костов, се роди „Монитор”, само че той беше опозиция на всичко и на всички. Може би успя точно затова, а може би защото го правеха едни от най-добрите професионалисти, от които в момента там не е останал абсолютно никой. Обаче Тошо Тошев също е професионалист. Явно само това не стига, трябва и малко доблест.

- Какво знаете за продажбата на “Уикенд” на семейството?

- Кръстева и син диктуват в „Уикенд” още от миналата година. Вестникът се печата в ИПК „Родина”, която е тяхна, те даваха на собствениците му над 40% отстъпка, която при толкова голям тираж, се измерва в доста пари, а в замяна искаха дребни услуги. За преговорите за покупка между Кръстева и „Уикенд” се говори от март тази година, но очевидно сделката е финализирана едва сега, та затова вече окончателно са се развихрили в изданието и положението е станало нетърпимо. На мен това ми е познато.

- Знаете, че в момента се подготвя нов медиен проект, който щял да иизмести “Уикенд”. За негов собственик се спряга Алексей Петров.

- Чух за новия медиен проект, но със сигурност мога да ви кажа само едно – че щом Зоя Димитрова, с която близо пет години съм работила рамо до рамо в най-добрия вестник на България от последните години, съсипан също от семейството-чудо – „Политика”, е ангажирана с този проект, той няма да е възраждане на някакъв „Уикенд”. Зоя е рядък професионалист в областта на журналистическите разследвания.
Нали се разбрахме вече, че Кръстева и син играят ролята на чистачи на медийния терен, така че опразненото пространство има шанс да се запълни с нещо добро. Колкото до собствеността на Алексей Петров, едни твърдят, че е така, други – че не е. Но чиято и да е собствеността на всяко следващо издание, все ще е по-добре, отколкото да е на семейството-чудо.

- Защо г-н Костов така яростно воюва срещу Алексей Петров? Знаем, че Алексей Петров е доктор по икономика, преподава в УНСС, където Костов също е чел лекции. Откъде идва неприязанта на Костов ?

- Забелязала съм, че всички хора, които боравят с много и то с тайна информация, винаги имат за какво да се скарат. Аз лично нямам нито тайна, нито явна информация за базата на препирните между Костов и Алексей Петров. И този въпрос отново трябва да го насочите към репортери, които работят със службите. Но при всички случаи от скандалите между информирани има добър резултат, защото тайните неща излизат наяве. В колкото по-малко тайни тъне една власт, толкова по-зле за нея и толкова по-добре за хората. А по силата на професията си аз съм на страната на хората.

- Като руска възпитаничка как ще коментирате срещата на Бойко Борисов с Путин. Николай Бареков изкоментира тази среща в личния си блог така: Путин и Бойко са като големи футболни отбори. Ако Путин е от рода на “Манчестър Юнайтет” и “Реал Мадрид”, то Бойко е един “Левски Спартак”. И въпреки това мачът между тези неравностойни по класа отбори завърши 0:0 “.

- Маниерът да се обясняват политически събития и ситуации с положения от футбола го въведоха Кънчо Стойчев и Андрей Райчев в зората на демокрацията, та да са по-достъпни за хората обясненията им за социологическите нагласи, които още бяха новост. Оттогава много народ папагалства в тази посока, но за съжаление тези лесни сравнения стават все по-кухи. Най-малкото защото при срещата Борисов – Путин изобщо не става дума за мач, а за преговори по трансфер и то съвсем буквално. Ако някой гледа на отношенията между България и Русия като на мач, в който трябва да има победител, значи не мисли доброто на страната ни. Историята сочи, че никой никога не е побеждавал Русия със сила. Както се казва в една реклама: „Не става само с ядене, трябва и акъл”. След като преди дни Франция започна да търси път за партньорство с Русия в енергийните проекти, значи има смисъл и България да запази партньорски отношения.

Хиляди пъти сме чували твърдението, че България има стратегическо геоположение, което може да й донесе дивиденти, макар да не е ясно какво ни е донесло то досега. Енергийните проекти на Русия и Европа най-сетне ни позволяват да използваме това положение и мисля, че българските власти започват да узряват в тази посока. Така че

на срещата Борисов – Путин изобщо не е имало мач, а опознавателно рандеву.

За какво е ставало дума там се разбра миналата седмица, когато министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко пристигна в България и разговаря на правителствено ниво. Не зная защо пристрастният към медиите Борисов не е завел наши журналисти в Русия, но точно това даде основание на президента Първанов да влезе в ролята на репортер от срещата Борисов – Путин и да нажежи отношенията между двете институции. Нека това да му е обеца на ухото на Борисов и да води със себе си журналисти на такива важни срещи, а не на рязане на ленти.

- След като Георги Първанов се обгради с нови съветници се заговори, че прави правителство зад кадър. Има ли потенциал Първанов да си прави правителство в сянка?

- Английската традиция за създаване на правителство в сянка няма почва у нас. Президентът в България има твърде малък потенциал да влияе на политическите процеси и, ако съдим по уродливото въвеждане на мажориталния елемент на последните избори, станало по негово желание, това е добре. А ако съдим по репутацията на втръсналата вече на всички тройна коалиция, чието правителство бе създадено с неговото бабуване, може би трябва да ограничим още президентските правомощия до пълното изчерпване на съдържанието на тази парадна длъжност.

В тази пасивна позиция на Първанов не му остава нищо друго, освен да подготвя терен за бъдещето си в политиката след изтичането на втория му последен президентски мандат. Но на сегашния етап от общата политическа картина този въпрос изглежда изключително частен. Първо, заради дясното управление на страната, посочено от гражданите, към което Първанов никога и по никакъв начин няма да бъде съпричастен. Второ, заради бушуващите в БСП котерийни битки, чиито изход ще наблюдаваме в течение поне на една година. Трето, защото 50% от рейтинга на президента всъщност е рейтинг на институцията и хората, които обитават „Дондуков” 2 трябва да са наясно по този въпрос, тъй че Първанов не се ползва с кой знае каква подкрепа в личен план, за да направи нова партия или да оглави БСП, повтаряйки грешката на Петър Стоянов. И понеже мотивацията му е от изключително частен характер, не е хубаво да представя упражненията си в тази посока като грижа за държавата.

Той би могъл да бъде коректив и фактор за правителство, излъчено от неговата партия, а не на кабинет, който е спечелил мнозинство именно като контрапункт на тази партия. Съветниците на президента би трябвало да му обяснят това и да го посъветват вместо да се дърляс новата власт и да си играят на обвинения, обяснения и извинения, да си направи една дълга серия от срещи по света и у нас и да търси подкрепа за политическото си бъдеще, което едва ли ще надхвърли някакви партийни мащаби.

Едно интервю на Мария Друмева

http://blitz.bg

 


Сходни връзки

Ива Николова: Кръстева и Пеевски наричаха Бойко Боко Тиквата, а сега му правят свирки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди