изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:48 EEST
ПРЕМИЕРЪТ ОТКРИВА ИНВЕСТИЦИЯ ЗА 270 МЛН. ЕВРО КРАЙ КАВАРНА    
НовиниЗавърши изграждането на най-големия ветроенергиен парк в Югоизточна Европа "Свети Георги"

Утре премиерът Бойко Борисов официално ще открие ветроенергийния парк "Свети Георги" край Каварна, който до момента е най-големият в Югоизточна Европа. Той е разположен в землищата на селата Българево, Свети Никола, Хаджи Димитър, Раковски и Поручик Чунчево. Общата му площ е 60 кв. км, на които са монтирани 52 вятърни турбини тип Vestas V90, като всяка има капацитет от 3 MW, с обща височина до върха на витлото не повече от 150 метра и реализира обща мощност от 156 MW.
Инвеститор на парка е американската компания AES, която изгражда и новият ТЕЦ Гълъбово, на мястото на Марица Изток 1. Миналата година компанията бе обявена за инвеститор номер с вложени инвестиции в размер на 1.5 млрд. евро. В деня на откриването паркът ще бъде присъединен официално към електропреносната мрежа на НЕК.
Вятърен парк "Свети Георги" на американската компания AES в партньорство с българо-германското дружество Geo Energy предвижда средно годишно производство от 340 гигаватчаса електроенергия. Цялостната инвестиция възлиза на 270 млн. евро. Проектът се финансира със 70 млн. евро собствени средства на AES и консорциум с участието на Европейската банка за възстановяване и развитие, Международната финансова корпорация (IFC) и UniCredit Bank. В района край Каварна вече работи парк от 35 турбини, инвеститор в който е"Калиакра Уинд Пауър" АД, смесено дружество между българската "ИНОС 1" ООД и японската "Мицубиши Хеви Индъстрис".
Кметът на Каварна Цонко Цонев заяви, че до момента на територията на морското кметство има изградени и инсталирани мощности общо за 330 мегавата, като с пускането в експлоатация на "Св. Георги" работещите мощности ще са 206 мегавата, докато около 120 мегавата все още чакат от НЕК да бъдат присъединени, след изграждането на инфраструктура - трафопостове и електропреносна мрежа. "Проблемът произтича от факта,че държавната компания НЕК не влага адекватно в инфраструктура на частния капитал. Американците за пет месецасами си построиха трафопост, докато ние отпреди 3 години сме дали на НЕК терен за разширяване на подстанцията в Каварна, а още нямат строително разрешително. Така и с подстанцията във Видно, където продължават да текат преговори" - каза още Цонев. Той допълни,че на територията на общината има заявени намерения за изграждане общо на около 1000 мегавата мощност. В процес на изграждане е и трети голям вектропарк - с мощност от 50 мегавата, чийто инвеститор е EVN.
 


Сходни връзки

ПРЕМИЕРЪТ ОТКРИВА ИНВЕСТИЦИЯ ЗА 270 МЛН. ЕВРО КРАЙ КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.76 секунди