изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:07 EET
Б. БОРИСОВ ДАДЕ СТАРТ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВЕТРОЕНЕРГИЕН ПАРК В БЪЛГАРИЯ - "СВEТИ НИКОЛА"    
ИкономикаМинистър Трайчо Трайков приветства удвояването на ветроенергийните мощности в страната. Вчера на специална церемония премиерът Бойко Борисов символично разби бутилка шампанско в корпуса на една от 52-те вятърни турбини във ветроенергиен парк "Свети Никола" с мощност 156 MW. На церемонията присъстваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков,   Джон Ордуей - Шарже д'Афер в посолството на САЩ, кметът на община Каварна Цонко Цонев, областният управител на Добрич Желязко Желязков, представители на ДКЕВР, ЕСО ЕАД, депутати и други официални гости. С ритуалът реално бе отбелязан краят на строителните работи и присъединяването към националната електропреносна мрежа на ветропарка край Каварна.


"Свети Никола" е най-големият ветроенергиен парк в България до момента. След като бъде пуснат в експлоатация, паркът ще удвои ветроенергийните мощности на България и те ще  достигат до около 330 мегавата. Пряк израз на добавената чиста енергия е и спестяването на над 300 000 тона въглеродни емисии годишно или около 6 млн. тона за 20 години експлоатационен срок. Точно това Борисов отбеляза и като най-голям плюс с реализацията на проекта. В поздравителните си думи той изтъкна, че "Св. Никола" е построен с грижа за опазването на  околната среда и ще спестява значително количество вредни емисии. Приключването на строителните работи във ветропарк "Св. Никола" се случва в навечерието на извънредния съвет на ръководството на ЕС за приемане на програма за вредните емисии. Министър Трайков отбеляза като много добър знак, че вчерашното присъединяване на ветропарк "Св. Никола" към националната електропреносна мрежа става в навечерието на конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН по изменението на климата. Попътен вятър за турбините във ветропарк "Св. Никола" и успех на зелената енергия пожелаха също Джон Ордуей - Шарже д'Афер в посолството на САЩ и кметът на община Каварна Цонко Цонев. Джон Ордуей подчерта, че след като двата проекта на Ей И Ес в България влязат в експлоатация, ще осигуряват общо 9% от електрическата енергия в страната.
Ей И Ес е най-големият инвеститор в България до момента. В проекта за изграждане на топлоцентралата Ей И Ес - Гълъбово и ветроенергиен парк "Св. Никола компанията" е вложила общо над 1.5 млрд. евро. Само за петте месеца на изграждането на 52-те вятърни турбини реално в местни от региона фирми подизпълнители са влезли 40 млн. евро, категорични са инвеститорите.
На официалното събитие домакини бяха вицепрезидентът на Ей И Ес за Европа Хулиан Небреда, изпълнителният директор на Ей И ЕС Ветроенергетика - Европа   Джон Ботъмли, мениджърът на Ей и ЕС за България Питър Литгоу и изпълнителният директор на Ей И Ес Ветроенергетика - България Теодор Бобочиков. По случай приключването на основните етапи от проекта в България пристигнаха много от представителите на финансиращите институции - Европейската банка за възстановяване и развитие, международната финансова корпорация, UniCredit Markets & Investment Banking (UniCredit) и УниКредит Булбанк България.
Питър Литгоу припомни, че името на ветропарка е особено символично не само защото е в близост до едноименното село. Свети Никола е светецът на попътния вятър и моряците. Така той обясни идеята паркът да бъде символично кръстен с типична морска церемония. В края на церемонията домакините връчиха на своите гости символични сертификати, след което всички позираха за снимка пред медиите.

Снимка

 

 


Сходни връзки

Б. БОРИСОВ ДАДЕ СТАРТ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВЕТРОЕНЕРГИЕН ПАРК В БЪЛГАРИЯ - "СВEТИ НИКОЛА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди