изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:22 EET
ЦЪРКВА, ДОБРИЧЛИИ И ПАРТИИ СЕ ОБЯВИХА ПРОТИВ "СВИДЕТЕЛИ НА ЙЕХОВА"    
НовиниОбщински съветници искат наемът от парите на най-голямата зала в града да бъдат дарени за изграждането на православен храм "Св. Климент Охридски"

Вчера Добрич се оказа средище за членовете на "Свидетели на Йехова" от цяла Североизточна България, както и от много европейски държави. Още от 8 часа сутринта започнаха да прииждат семейства, водещи дори малките си деца, за да присъстват на конгреса, чието мото бе "Остава още малко време". Категорично идващите членове на сектата отказваха да разговарят с журналисти, а на някои от пишещите специално поставени бодигардове от сектата при входа на залата направиха дори забележка да не притесняват хората. Заедно със сектантите, от 8 ч. площадът пред зала "Добрич", която "Свидетели на Йехова" бяха наели за провеждане на мероприятието си, се огласяше от патриотични песни и в мирен протест застанаха членове на ВМРО, които вдигнаха лозунги "Сектите вън", "Не на сектите", "Не посягайте на децата ни". Към групата добрички членове на младежката структура на воеводите постепенно се присъединиха граждани. В подкрепа на протеста на добруджанци дойдоха още и представители на "Атака" и ВМРО - Варна.
Пред журналисти Стоян Стефанов - старейшина от "Свидетели на Йехова" от Варна, заяви: "Ние провеждаме всяка година такива конгреси и сега избрахме да сме тук. Ние сме регистрирани навсякъде и днес тук присъстват наши членове от Швеция, Германия и други страни. Можем да провеждаме навсякъде, където пожелаем нашите  мероприятия, защото в България сме регистрирани като вероизповедание". В същото време регионалният координатор на ВМРО за Добрич,Варна и Шумен Костадин Костадинов обяви пред медиите, че преди време"Свидетели на Йехова" са поискали да проведат събитие във Варна, но им е било отказано. "Те дойдоха в Добрич, защото във Варна имат голям проблем и ние там бяхме подкрепени и от кмета Кирил Йорданов, докато тук местната власт допуска провеждане на мероприятието. Категорично се обявяваме против нерегламентираните вероизповедания и настояваме пред изпълнителната власт да се поиска пререгистрация на всички, защото те са антихуманни, антихристиянски. В Гърция "Свидетели на Йехова" са забранени, така е и в Испания и други държави. В някои страни от Европа те функционират неофициално. Настояваме да се поиска пререгистрация както на "Свидетели на Йехова, така и на сектата на Муун, на "Словото божие" на мормоните и други."
За да демонстрират своята добронамереност, от сектата допуснаха журналисти в залата, но не както бе обещано - в самото начало на конгреса. Проповедник от сцената обясняваше на присъстващите, че "остава още малко време, докато се заживее в един по-хубав свят, но сега всички сме засегнати и затова трябва да се отдаде повече на бог Йехова". В пълната зала на достъпни за всички места имаше поставени големи кашони, тип касичка, с надпис "Дарения". В същото време на площада пред залата продължаваше да тече мирният протест на ВМРО, Атака и добруджанци, които един след друг се подписваха в подписката, организирана от политическата сила, която с отворено писмо ще бъде изпратена на изпълнителната власт.
До залата допуснаха Атанас Атанасов и Йордан Йорданов - общински съветници от Добрич. Атанасов сподели след излизането си следното: "Водихме спор с техните старейшини, защото те твърдят, че са дошлив Добрич, защото тук имало най-евтина зала, което не е вярно. Трябва да се знае, че във Варна имат отказ от кмета, а само преди три месеца на сесия ОбС - Добрич прие с мнозинство декларация, с която се настоява прекратяването на дейността на учебния им център в града, където всъщност те извършват религиозна дейност. Й. Йорданов, който е и член на националния съвет на ВМРО, допълни: "На предстоящата сесия в края на месеца ще попитам официално - на база на каква регистрация е дадена залата за ползване и ще настоявам средствата, получени от наема й, да се дадат за изграждащия се православен храм в града "Св. Кл. Охридски".
Към протеста на партии и граждани в 10.30 ч. с литийно шествие се присъедини и българската православна църква. Лично архиерейският наместник иконом Стоян Иванов отслужи молебен за благоденствието и здравето на всички, като призова хората да не се поддават на манипулациите на сектите.
 


Сходни връзки

ЦЪРКВА, ДОБРИЧЛИИ И ПАРТИИ СЕ ОБЯВИХА ПРОТИВ "СВИДЕТЕЛИ НА ЙЕХОВА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди