изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:43 EET
Афродизиаците    
ЛюбопитноДумата афродизиак идва от името на древногръцката богиня на любовта и красотата Афродита. Приема се, че афродизиаците притежават способността да засилват сексуалното желание и да провокират по-бърза и силна сексуална възбуда.


Когато говорим за афродизиаци обикновено имаме предвид няколко неща:
  1. Химически вещества /билки, медикаменти и др./, които усилват еротичната тръпка или предизвикват по-интензивна ерекция при мъжа и лубрикация при жената. Тези вещества могат да се приемат като хранителни добавки, могат да се втриват директно в областта на половите органи или да се прилагат като инхалации.
  2. Специфични храни /растителни или животински продукти/, които се вярва, че засилват сексуалната мощ или подобряват оплодителните и детеродни способности на мъжа и жената.
  3. Афродизиаци, които действат главно на психиката. Към тази група се отнасят различните форми на еротично изкуство – еротичната живопис и актовата фотография, еротичните танци, еротичната музика, еротичните ухания и пр. Някои автори отнасят тук и определени еротични ритуали, религиозни и мистични практики, както и други психични въздействия целящи събуждане на еротичните фантазии и готовността за интимна близост.
  
  От незапомнени времена хората са използвали афродизиаци главно по три повода:
  1. За да засилят собствените си сексуални възможности и еротични преживявания /еротично желание, възбуда и способност за достигане до оргазъм/
  2. За да повишат сексуалната си атрактивност и провокират по-силно сексуално желание у партньора
  3. За да се справят с проблеми в сексуалната изява – нарушена ерекция, потиснато сексуално желание, ускорена еякулация, аноргазмия и др.
  
  Според една от най-старите представи, афродизиращи свойства са се приписвали на растения, които с формата си, цвета или миризмата си, са напомняли на половите органи. Считало се е, че тази прилика е божествен знак за предназначението на тези хранителни продукти. По тази логика още от древността краставицата, бананът, морковът и съответно – мидите и стридите се приемат не само като еротични символи, но и като средства, които засилват сексуалните възможности.
  
  Друго, също толкова древно вярване, придава магическа еротична сила на храни, приготвени от полови органи на животни. С особена почит са се приемали тестиси от заек, елен или бик и особено пенис от магаре. Чрез изяждането на тези продукти хората са вярвали, че придобиват сексуалните способности на съответното животно.
  
  Емпиричния опит отдавна е показал, че определени субстанции, които предизвикат локално дразнене на кожата, биха могли да усилят притока на кръв и съответно – да повишат еротичната чувствителност, ако се втриват преди сексуален контакт в областта на половите органи. Затова в набора от афродизиращи средства задължително присъстват и подобни мазила.
  
  Друга група афродизиаци включва високо енергийни храни. Те могат бързо да повишат физическите сили и сексуалните възможности. Тук спада медът, млякото, яйцата, ядките, шоколадът.
  
  Независимо към коя от посочените групи спада даден афродизиак, поне една трета от неговото действие се постига благодарение на вярата в стимулиращите му качества /т.н. PLACEBO ефект/. Не случайно в древността много от афродизиаците са се приемали по време на специални церемонии и ритуали.
  
  Днес преценката за това, кои вещества притежават афродизиращ ефект, се извършва въз основа на строг обективен анализ на физиологичното им действие в организма. Безспорно доказано е, че много екстракти от растителен произход имат мощен стимулиращ ефект върху човешката сексуалност. Важно предимство на препаратите, изготвени на тяхна основа са редките странични ефекти и значително по-ниската цена, в сравнение с други синтетични препарати в тази област.
  
  Съвременната класификация на афродизиращите средства ги разделя на:
  1. Средства, които стимулират мозъчната кора, лимбичната система и други регулаторни центрове в мозъка, които контролират сексуалното желание, нивата на половите хормони, състоянието на вегетативната нервна система и пр.
  2. Локално действащи средства, които подобряват притока на кръв и чувствителността в областта на половите органи благодарение на съдоразширяващото си действие.
  3. Комбинирани средства, които освен централно и локално действие, притежават способността да подобряват функционирането на нервните центрове, разположени в гръбначния стълб.
  
  Ефективността в използването на тези средства зависи много от правилната преценка за естеството на проблема и специфичната нужда от медикаментозен препарат, което да бъде най-адекватен в конкретния случай.
  
  Не бива да забравяме, че значителен принос за появата и развитието на сексуалните проблеми имат и психологичните фактори – емоционалното състояние на партньорите, чувствата и взаимоотношенията между тях. Поради тази причина, желаната промяна не винаги може да се получи само чрез използване на афродизиращи медикаменти. Тя задължително изисква и усилия от страна на двойката за преодоляване на определени деструктивни нагласи и модели на поведение, както и справяне с партньорските конфликти.

sexwell.bg   /  erogance.eu

 


Сходни връзки

Афродизиаците | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди