изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 05:13 EEST
Консумацията на риба крие риск от диабет    
ЗдравеРибата, сервирана няколко пъти седмично на трапезата, е полезна за сърцето, но според американски специалисти, цитирани от Ройтерс, може да причини диабет, съобщи БТА.


Изследователите от Колежа по медицина към Харвардския университет не са открили доказателства за понижен риск от диабет сред хора, които консумират повече риба, набавяйки си по този начин полезните за сърцето омега-3 мастни киселини. Вместо това те са получили данни, според които консумацията на две или повече порции риба седмично е свързана с леко повишен риск от диабет.

Храненето е ключов фактор за предпазването на възрастните хора от диабет, но досега специалистите нямаха отговор на въпроса как омега-3 мастните киселини влияят върху риска от развитието на заболяването. За да потърсят отговор на този въпрос, авторите на настоящето проучване са изследвали връзката между омега-3 мастните киселини и развитието на диабет сред 152 700 жени и 42 504 мъже.

За период от 18 години били регистрирани 9380 случая на диабет сред изследваните лица. Направеният анализ на данните показал, че сред хората, които консумират риба между 2 и 4 пъти седмично, рискът от диабет е 1,17 пъти по-висок, а сред тези, които слагат рибни блюда на трапезата си повече от 5 пъти в седмицата, той е 1,22 пъти по-висок.

Учените допълват, че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят резултатите от настоящето. БТА

 


Сходни връзки

Консумацията на риба крие риск от диабет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди