изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:29 EEST
”Форбс” класира бизнес гурувците    
По света
Списание "Forbes" публикува класация на най-авторитетните хора в света на бизнеса.


Първото място отново зае индийският академик Си Кей Прахалад, на второ е попаднал единственият в топ-50 журналист Малкълм Гладуел от "New Yorker", а най-влиятелен бизнесмен е посочен ръководителят на Apple Стив Джобс, предаде БГНЕС.
"Forbes" за пети път прави класация на финансовите гурувци. През тази година тя претърпя много промени. В списъка се появиха цели 30 нови имена. Нещо повече в топ-50 не намериха място няколко световно известни икономисти, включително бившият ръководител на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан, който само до преди година беше в тройката.
Няма промяна само в нейния лидер - за втора поредна година авторите на класацията са избрали за най-влиятелен в света на бизнеса академика от Университета на щата Мичигън Си Кей Прахалад. Неговото влияние върху деловия свят е огромно, отбелязват от "Forbes". През 90-те години на миналия век ученият въведе понятието "ключови компетенции" (core competencies), което определи стратегията на цяло поколение мениджъри. Освен това, експертите високо оцениха неговата работа за ролята на бизнеса в борбата с глада и бедността в света.
Класацията е съставена въз основа на допитване до 3500 души и след това е обработена от анализаторите. Мнозинството в топ-50 са граждани на САЩ. В първата десетка - шестима икономиста, трима милиардера и един журналист. Канадецът Малкълм Гладуел, имащ колонка в списание "New Yorker", неочаквано зае второто място. Авторите на изследването определиха неговите статии и книги за "извор на мъдрост". Тройката оформя носителят на Нобелова награда по икономика, професорът от Принстънския университет Пол Кругман, чиито икономически прогнози се оказват точни даже по време на криза.
Един от основателите, президент и генерален директор на компанията Apple Стив Джобс е четвърти. Въпреки проблемите със здравето, той остава един от най-влиятелните в деловите кръгове. Пето място в списъка разделят академиците У Чен Ким и Рене Моборн от European Institute of Business Administration, автори на книгата "Стратегия на синия океан". На шеста позиция се оказва новакът Мохамед Юнус, носител на Нобелова награда за мир през 2006г. и основател на банката за бедни Grameen.
Най-богатият човек в света, основателят на корпорацията Microsoft Бил Гейтс е на седмо място. Съставителите са отбелязали неговата благотворителност. След Гейтс се нарежда още един милиардер - основателят на Virgin Ричад Брансън, който активно инвестира в екологични технологии. На предпоследното място в първата десетка е преподавателят от Университета Нортуест Филип Котлър, автор на "Библията" на маркетинга. В десетката попада и Гари Хемъл, консултант и основател на интернет проекта Mlab. dir.bg
 


Сходни връзки

”Форбс” класира бизнес гурувците | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди