изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:33 EET
ОТВЛЯКОХА СТУДЕНТА РУМЕН ГУНИНСКИ /ВСИЧКО ЗА ОТВЛИЧАНЕТО/    
Заложници

  Цветанов призна за искан откуп за Гунински
29 октомври 2009 / News.dir.bg
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов индиректно призна, че има поискан откуп за 20-годишния Румен Гунински-син, който бе отвлечен на 19 октомври т.г. в Студентски град, съобщи БТА.



На пресконференция в ГДБОП днес на въпрос за това дали е вярно, че днес изтича крайният срок за предаване на откупа на похитителите, министър Цветанов каза: "Може би да".
"Nie darjim sina ti - 500 000 euro ako iska6 da go vidi6 jiv". SMS с този текст е получил правешкият бизнесмен Румен Гунински-баща преди няколко дни, съобщи "Стандарт". Това обаче бе категорично опровергано от полицията и от самия Гунински, който даже отрече да е влизал в какъвто и да било контакт с похитителите на сина му.
На 27 октомври пък плъзна слух, че момчето е било открито изоставено във вилна зона "Килиите" над столичния кв. Княжево. Тогава отново министър Цветанов обяви, че сигналът е фалшив и че някой прави тест на това как работи МВР. И отново категорично отказа да коментира поискан ли е вече откуп за Гунински-син.

500 000 евро до 3 седмици поискаха похитителите на Гунински

Nie darjim sina ti - 500 000 euro ako iska6 da go vidi6 jiv. `Този зловещ SMS e получил на мобилния си телефон бизнесменът Румен Гунински, чийто син бе отвлечен преди седмица, съобщава в. "Стандарт".

Съобщението дошло преди дни. Похитителите са дали срок от 3 седмици бащата на студента да събере парите. Полицията е установила, че sms-ът за откупа е изпратен от предплатена карта от центъра на София.

Според близки до Гунински-баща той вече е обявил за продан бензиностанциите си.

Междувременно бе открит опожарен бусът, с който похитителите най-вероятно са отвлекли сина Румен. Рокер забелязал бялото возило "Фолксваген транспортер" да гори в дере край Бистрица в неделя привечер.

Преди няколко дни беше разпространена непотвърдена информация, че за Гунински-син е поискан откуп и сумата не е под 1 млн. евро.
news.bg

Откриха изгорял буса на похитителите на Гунински. Микробусът, с който бе отвлечен студентът Румен Гунински, е открит опожарен, съобщи във Велико Търново премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Синът на бизнесмена Румен Гунински беше отвлечен на 19 октомври в района на Зимния дворец в Студентски град, където живее в собствено жилище. Похитителите са били трима или четирима и след като са ударили няколко пъти студента, са го качили в бял микробус “Фолксваген Транспортер”.
Именно този микробус е бил открит опожарен.
Румен Гунински-старши вече е получил съобщение за отвлечения си син, написа междувременно "Стандарт", като се позовава на "работещи по случая". Бащата обаче бил посъветван от антимафиотите да отрича абсолютно всичко, свързано с похищението.
Твърди се, че му е поискан откуп и му е даден и срок за събиране на парите. Говореше се за суми от порядъка на 1 млн. евро, съобщи БГНЕС.

 
Гунински получи SMS от похитителите

Бизнесменът Румен Гунински, чийто син бе отвлечен преди два дни - в понеделник вечер в Студентски град, е получил SMS от похитителите.

Според сайта botevgrad.com в текста на съобщението не е посочена конкретна сума за откуп. 

Румен Гунински-младши бе отвлечен към 20 часа на метри от дома на младежа и централния вход на Националната спортна академия, където той бил второкурсник в специалността спортен мениджмънт. Румен разхождал кучето на приятелката си Вихра, когато бял микробус “Форд Транспортер” набил спирачки до него. От колата изскочили четирима маскирани и започнали да налагат младежа.

Румен се мъчил да се отскубне, а кучето захапало един от нападателите по крака. Той обаче сритал палето, а Румен бил натикан в микробуса. Бандитите отпрашили с него на запад. ДНК следа, останала по зъбите на домашния любимец, може би ще помогне на ченгетата да открият похитителите. /БЛИЦ
 
МВР отрича да е искан 1 млн. откуп за Гунински
 
 Засега няма запис на отвличането на Румен Гунински-син, точна информация за начина, по който е похитен, също няма. Всичко се опира на описанията на очевидци, а както знаете – понякога те са субективни", съобщи шефът на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев.
 
Нова телевизия съобщи, че по неофициална информация охранителна камера, която се намира наблизо до мястото, където бе извършено похищението, е заснела всичко. На записа се виждало как трима мъже с маски качват 20-годишния студент от НСА в бял микробуса.
Неделчо Стойчев обаче отрече тази информация. Той заяви още пред bTV, че до преди 19 часа тази вечер - почти денонощие след отвличането, още не е искан откуп. Така той отхвърли и неофициалната версия, че похитителите вече са се обадили и са заявили, че чакат 1 милион лева.
"На този етап не е установен контакт между похитителите и роднините на отвлеченото момче", каза психологът.
По повод анализите на МВР, че е много вероятно една и съща група да стои зад повечето отвличания, той коментира: "Принципно погледнато, извършителите на отвличания действат по един и същи начин – похитяват набелязаната жертва, държат я някъде и искат откуп. Информацията по случаите на отвличания, които станаха в България през последните години, се анализира от МВР, но на този етап не може да се каже, че извършителите са от една и съща група.
По-рано днес и вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че няма доказателства, че става дума за една и съща банда, която да е известна на МВР. В противен случай трябваше да ги задържим, заяви вицепремиерът.
Шефът на Института по психология коментира още какви са особените белези на похитителите.
"Реализацията при задържането на подобни престъпници до този момент е много малка, така че, при всички случаи, те са достойни противници.Основният признак на избор на жертвите е това, че са богати или - че са деца на богати. Но също може да се каже, че това са хора, които по някакъв начин са легализирали парите си и са в по-добър статус в обществото и престиж, и са доста над средното ниво като интелигентност, тъй като все пак, когато се дава откуп, трябва да се водят преговори, а с интелигентни хора по-лесно се преговаря".
На въпрос дали може да се каже, че някой демонстративно, освен заради парите, показва на бизнесмените, че не са недосегаеми, той отговори: "Изводите, че някой по този начин им посочва, че не са недосегаеми, са интересни, но не са особено достоверни. И в никакъв случай не мога да приема тезата, че тези, които извършват отвличания, го правят с идеята за социална справедливост. Точно обратното – мотивите са им преди всичко егоистични и меркантилни.
Според Стойчев причините МВР да не може да направи пробив сред похитителите са както обективни, така и субективни.
"Това, което в последните години препятства сериозно е: първо - техническото оборудване. За да се стигне до похитителите, трябва да има достатъчно добра техника, с която да бъдат проследени. Първото правило на тези, които отвличат, е да се запази животът на похитения. Това силно ограничава МВР да приложи специфични средства", коментира психологът.
По повод идеята да има закон, който да забрани
даването на откуп, с което да се ограничат отвличанията, Неделчо Стойчев коментира: "Аз съм на мнение, че въвеждането на някои ограничения – не само законови, но и изпълнението на някои действия от страна на служителите на реда и на закона, би довело до ограничаване на похищенията, тъй като, в крайна сметка, похитителите трябва да знаят, че и те не са недосегаеми". dir.bg
 
Всички свързани с Гунински са ”версии” 
 
Говорим за суров обем от информация, който се анализира в момента, каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в отговор на въпрос, свързан с отвличането на 20-годишния студент Румен Гунински снощи пред НСА.
 
 
По думите му главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е събрала максимална информация за връзките и контактите на близките на отвлечения, предаде БТА.
Цветанов отказа да персонифицира лица или да разкрие определени версии, по които работят служителите, в отговор на въпрос дали случаят е свързан с предстоящите на 15 ноември избори в Правец, или за връзки на семейството с Валентин Златев.
Градим версиите на базата на всички свързани лица, каза министърът. Според него семейството не е било притеснявано в предишни моменти.
На въпрос дали както в други случаи, няма да се стигне до изтичане на информация към похитителите, Цветанов посочи, че след всички структурни промени в ГДБОП се надява да не се стигне до това.
На заместник-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков е възложено да се търсят законодателни приложения във връзка с борбата с отвличанията. По думите на Цветанов става въпрос за закон срещу отвличанията, който може да бъде заимстван от европейска практика. Според него това е необходимо, защото отвличанията ще са форма на организираната престъпност и в бъдеще.
За нуждата от такъв закон по-рано днес се обяви и премиерът
Бойко Борисов.
В отговор на въпрос за връзката на Валентин Златев с отвличанията или дали връзките със семейството му са причина за това, министърът посочи, че не може да гради възможни хипотези.
Попитан дали генералният комисар на МВР Калин Георгиев вчера е бил точен в изказа си, че става въпрос за известна на полицията престъпна група, Цветанов уточни, че е разговарял с Георгиев, който го е уверил, че не е имал предвид точно това и думите му са били неправилно интерпретирани. Групата не е известна на полицията, добави Цветанов.
В отговор на въпрос дали вече е установен контакт със семейството на похитения, той отказа коментар.
dir.bg

Атанас Атанасов видя политически мотиви в случая с отвлечения Гунински

Най-вероятно една и съща групировка стои зад сегашното отвличане на 22-годишния Румен Гунински и предишните - на Киро Киров и Ване Сотиров, заяви пред PRO.BG бившият директор НСС Атанас Атанасов.

„Почеркът е един и същ. Това означава, че става въпрос за една и съща група, която е мощна, защото разполага с информация, не заради нещо друго", категоричен беше бившият депутат от ДСБ. В случая с отвлечения снощи Гунински, Атанасов коментира още, че не е изключено да има и политически мотиви. Според него този род престъпност вече се е превърнала в бизнес. „Тези хора нямат никакъв респект от властта! В противен случай отдавна трябваше да е пресечена тази престъпност", допълни още Атанас Атанасов.

„Не може да разчиташ само на ПР-акции, трябва много професионализъм в МВР", заяви бившият шеф на контраразузнаването. „Новата власт да си стегне обувките! За тези 3 месеца живееха в комфорт, а по отношение на борбата с престъпността има много високи обществени очаквания", категоричен е Атанасов. Според него големият проблем на МВР не е коя служба как ще се казва, а изтичането на информация.„Тези хора явно разполагат с вътрешни източници, за да се предпазят от противодействията на полицията", така генерал Атанасов обясни факта, че досега няма разкрити престъпления за отвличания. „Държавата трябва да инвестира сериозно, за да бъде закупена специализирана техника. Трябва да има и специален екип, който да се занимава само с този вид престъпления", обясни Атанас Атанасов. „Не ми харесват много от нещата, които предлага новото ръководство в МВР, но все още им давам шанс", допълни бившият депутат.http://dariknews.bg

Искат 1 млн. евро откуп за сина на правешки големец

Един млн. евро са били поискани като откуп за сина на правешкия бос и общински съветник от БСП в града Румен Гунински, научи БЛИЦ от източници, близки до полицията. Бизнесменът е близък с шефа на ЛУКойл и приятел на премиера Борисов Валентин Златев, който също е от Правец. Похитителите са се свързали с бащата час след отвличането на момчето и са съобщили точната сума. Притеснен, Гунински е тръгнал веднага за София.
........................................................

20-годишният Румен, който носи същото име като баща си, е излязъл от апартамента, в който живее под наем, около 20 часа в понеделник вечерта, за да разходи кучето си, порода чау-чау. Заедно с младежа е бил още един негов приятел. Двамата са имали намерение след това да посетят клуб в Студенски град, където Румен е трябвало да се срещне с приятелката си, научи още БЛИЦ. Според описанията на очевидци в един момент край двете момчета спрял рязко бял микробус, от който излезли трима маскирани мъже. Те се опитали да набутат Румен в микробуса и настанало меле. Силният физически студент специалност "Баскетбол" в НСА по всякакъв начин се мъчел да се отскубне от похитителите си. В суматохата се включило и кучето, което захапало обувката на стопанина си, опитвайки се да го издърпа. Похитителите обаче надделяли и издърпали Румен в микробуса. Втрещен, приятелят на Румен веднага звъннал на тел. 112 и съобщил за отвличането. През това време около мястото се струпали и други студенти, които започнали да звънят на родителите си и да съобщават за случилото се. Предполага се, че

бандитите са наблюдавали момчето поне няколко дни и подробно са разучили графика му.

Румен имал навика всяка вечер да разхожда домашния си любимец в точно определено време и вероятно затова са избрали момента, в който е бил с кучето си. Мястото, където е станало похищението - пред НСА също е избрано неслучайно. По това време там не е оживено и преминаването оттам би могло да бъде незабелязано.

Цялата държавна машина бе впрегната за разследването на отвличането. На място минути след инцидента пристигна главният комисар на МВР Калин Георгиев. Според него вероятно става въпрос за добре известна на полицията престъпна група с множество прояви. На оглед пристигна и екип на ГД БОП.

Бащата - Румен Гунински нашумя покрай сделката с резиденцията на Тодор Живков в Правец и връзките му с Мирчо Петков - Циганина. Данъчният измамник обаче далеч не е най-интересната фигура около него. В кръга по интереси на бизнесмена е включен и шефът на "ЛУКойл Нефтохим" Валентин Златев, за когото също се знае, че е близък с Гунински. Двамата са имали преди време и общ бизнес с горива. Твърди се, че Гунински е един от малкото хора, които навремето са се ползвали с доверието на т. нар.

"червен елит", който е налял начален капитал за бизнеса му.

Фирмите на Гунински са разнородни. Справка в Дакси показва, че той участва като собственик в "Булит", "Фламинго", "Рум ойл", "Фламинго 2000", "Голд тайм", "Гунински" ООД и "Рум Гунински". Освен това участва в управлението на "Университетски недвижими имоти-Правец", където собственик е бащата на Валентин – Васил Златев, Футболен клуб "Правец-99", Обединен спортен клуб "Правец" и др.

Гунински притежава магазини, дискотеки, кафенета и бензиностанции в Правец и Ботевград.
Друг интересен факт около Гунински е агентурното му минало. Той е бил вербуван през 1982 година от служителя Цветко Катеринкин. Агентурният му псевдоним е бил Гочев. Структурата, в която е осъществявал сътрудничество, е СОУ на МВР-ДС.

Източници на БЛИЦ твърдят още, че Гунински е бил предупреден, че ще бъде нападнат. Хората му обаче са дали информация, че предстои атентат срещу бизнесмена, а не срещу сина му. Отвлеченият Румен нямал навика да се движи с охрана и държал да не привлича вниманието като богаташко синче. Момчето е родено през 1989 година. Високо е 190 см. Русо, със сини очи. По-малкият брат на Румен - Стефан е кръстен на вуйчо си и също играе баскетбол. Малкият брат е научил за инцидента от баща си, който се е погрижил да му бъде осигурена денонощна охрана.

Разследващи предполагат, че се касае за същата група, която отвлече преди време бизнесмена Киро Киров. Бандитите са действали професионално и не са оставили никакви следи.

Надежда Илиева, БЛИЦ

Нищо не мога да направя…, отрони бащата на похитеното момче

Новата власт да си стегне обувките, призова Атанас Атанасов. Бащата Румен Гунински нямал и бегла представа защо е отвлечен синът му.

Бащата на отвлечения студент - Румен Гунински обяви днес по PRO.BG, че развитие по случая със сина му досега няма. Той нямал и бегла представа защо е похитен студентът. Немногословният диалог прозвуча дословно по следния начин:

- Има ли развитие по случая?
- Няма.
- Имате ли представа защо точно е похитен?
- Не, никаква.
- Влязохте ли в контакт с полицията?
- Те ми се обадиха, аз научих от полицията.
- Вие сте близък с бизнесмена Валентин Златев. Правите ли някаква връзка между Вашия бизнес и отвличането на сина Ви?
- Нищо не правя в този момент. Нищо не мога да направя…

Вероятно една и съща групировка стои зад отвличането на Гунински-младши и на Киро Киров и Вeне Сотиров, допусна бившият директор НСС Атанас Атанасов. Според него става дума за един и същи почерк, което подсказва, че групата е същата. Тя била мощна, защото разполагала с информация, добави Атанасов.

Този род престъпност вече се е превърнала в бизнес, категоричен беше той. Ексдепутатът заяви, че тези хора нямат никакъв респект от властта, защото иначе този вид престъпност отдавна щяла да се пресече.

Не може да разчиташ само на ПР акции, трябва много професионализъм в МВР, призова Атанасов и допълни дословно: „Новата власт да си стегне обувките! "
http://frognews.bg

Гунински баща: Нищо не мога да направя...

20.10.2009, 07:18 (обновена 20.10.2009, 09:12)
News.bg
 
Няма развитие по случая с отвличането Румен Гунински-син. До сега не е поискам откуп.
Това заяви бащата на 22-годишния студент, цитиран от PRO.BG.
Той каза още, че няма никаква представа защо точно е похитен синът му и допълни, че е научил това от полицията.
На въпрос дали прави някаква връзка между отвличането на сина си и бизнеса си Гунински старши заяви: Нищо не правя в този момент. Нищо не мога да направя...
Късно снощи стана ясно, че Румен Гунински, бащата на отвлечения, е говорил със сина си минути преди последният да бъде похитен в Студентския град.
"Чух се с него около 19. 40 ч., отвличането е станало около 20 ч.", заяви Гунински старши.
Красмир Живков, който е бивш кмет на Правец, а сега управител на София-област, отрече в ефира на Нова Телевизия, Румен Гунински- баща да има общ бизнес с Валентин Златев.
Бившият кмет на Правец смята, че зад отвличането на Румен стои финансов интерес.
Не мога да кажа, че Румен Гунински е дясна ръка на Валентин Златев. Неговите бензиностанции са по франчайзинг с Лукойл, но с Валентин Златев те нямат общ бизнес, а са много добри приятели, твърди той.
„Хората, отвлекли Румен Гунински, са професионалисти - съдя това от автомобила, от качулките, с които са били. Румен никога не е ходил с охрана. Винаги усмихнато, високо момче с много приятели".
Това каза в предаването на БТВ „Тази сутрин" Красимир Живков - областен управител на София- град.
Синът му бе отвлечен към 20:00 часа докато със свой приятел е разхождал кучето си покрай Зимния дворец в Студентския град.
Според очевидци на отвличането нападателите са били трима и са изскочили от бял форд "Транспортер", в който останал още един мъж - шофьор.
При нападението кучето на Гунински младши се опитало да защити собственика си и го захапало за една от маратонките му и я отскубнало, докато похитителите замъквали момчето в буса.
Бащата на отвлечения Румен Гунински се занимава с бизнес в Правец, където е и общниски съветник на БСП.
Румен Гунински - баща е бил вербуван за сътрудник на ДС през 1982 година от служителя Цвятко Катеринкин. Агентурният му псевдоним е бил Гочев.
БТА публикува информация, че името на бащата Румен Гунински, според "Дакси", фигурира в няколко фирми. Това са  "Университетски недвижими имоти-Правец", " Булит", " Фламинго" и "Рум ойл", "Голд тайм", участва в сдружение на частните търговци в община Ботевград "Орханиец 98", "футболен клуб - Правец-99", Фондация за възстановяване на правешкия възрожденски манастир "Св.Теодор Тирон", сдружение "Обединен спортен клуб-Правец- 2008".

Отвлякоха сина на приближен на Валентин Златев

Маскирани нападатели са отвлекли младеж в присъствието на негов приятел и множество очевидци близо до Зимния дворец в столицата. Похитителите са били с бял микробус и маскирани като полицаи. По непотвърдена информация отвлеченото момче е син на бизнесмена Румен Гунински.

В момента районът в Студентски град е отцепен от полиция. Издирват микробуса на похитителите.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов потвърди за случая. Сигналът е подаден на телефона за спешни повиквания 112. "В момента установяваме всички факти и обстоятелства около този случай", каза Цветанов.

Отвлеченият е студент в Националната спортна академия (НСА) в дисциплината "Баскетбол". Министърът на вътрешните работи каза, че отвлеченото момче не е криминално проявено.

В района, където е извършено похищението, се намират едни от най-луксозните заведения в „Студентски град". Наблизо са и студентските общежития на НСА.

Румен Гунински е съдружник във фирмата "Университетски недвижими имоти - Правец" на някогашния кмет на града Васил Златев, бащата на шефа на "Лукойл" Валентин Златев. 

Гунински е общински съветник от БСП в Правец. В решението на комисията по досиетата, в което се оповествяват имената на кандидатите за общински съветници, бе разкрито, че той е бил вербуван през 1982 година от служителя Цвятко Катеринкин. Агентурният му псевдоним е бил Гочев.

Определят бизнесмена като бос на правешкия туризъм. Той е изпълнителен директор на туристическата фирма "Езтур" АД, където председател на борда е Илия Христов Драшков. Местните си спомнят, че някога е бил барман в прочутия комплекс "Шатрата на езерото".

"Езтур" АД е част от икономическата група на “Агрохолд”АД чрез акционерното участие на дружеството “Тера Тур Сервиз”, което е еднолична собственост на управлявания от Васил Златев холдинг.
 /БЛИЦ

Отвлякоха син на бизнесмен в Студентски град
19 октомври 2009 / News.dir.bg
Момче е отвлечено в „Студентски град” в София, съобщиха за Дир.бг очевидци.
Отвличането е станало в близост до Зимния дворец.
Похитителите били с бял микробус и маскирани. Сигнал за нападението бил подаден на телефон 112.
 Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов потвърди за случая, предаде агенция "Фокус".
На мястото на инцидента е генералният комисар на МВР Калин Георгиев.
Отвлеченият, заедно с него приятел се е прибирал към жилището, в което живее, когато до тях е спрял бял микробус и от него са излезли трима маскирани лица. Извършителите са нанесли няколко удара на момчето и на сила са го вкарали в микробуса като са се отправили в посока запад. Информацията към момента е, че похитителите не са били с полицейски униформи. Инцидентът се е случил пред очите на много хора, заяви комисар Георгиев, цитиран от БГНЕС. 
Относно похитителите Георгиев обясни, че вероятно става въпрос за добре известна на полицията престъпна група с множество прояви, но отказа повече информация.
Отвлеченото момче не е било криминално проявено, студент е в Националнат спортна академия, на 22 години, в дисциплина "Баскетбол".
По непотвърдена информация отвлеченият е син на бизнесмена Румен Гунински- Румен Гунински- син, предаде Дарик радио. Бащата е известен с бизнес с горива, строителство, особено в Правец и Ботевград. Румен Гунински-баща е и общински съветник от Коалиция за България в Правец. Навремето е държал  прословутото заведение „Шатрата” в Правец.  Името му е свързано с туризма. Той е обявен като агент на бившата Държавна сигурност.  Агентурният му псевдоним е бил Гочев.
Името на бащата Румен Гунински, според "Дакси", фигурира в няколко фирми. Това са  "Университетски недвижими имоти-Правец",  " Булит", " Фламинго" и "Рум ойл", "Голд тайм", участва в сдружение на частните търговци в община Ботевград "Орханиец 98", "футболен клуб - Правец-99", Фондация за възстановяване на
правешкия възрожденски манастир "Св.Теодор Тирон", сдружение
"Обединен спортен клуб-Правец- 2008".
Видимите улики, останали, след като студентът е бил отвлечен, са мъжка спортна обувка и мобилен телефон.
Районът на мястото на инцидента остава отцепен.
 
Ново отвличане в София
Мъж е отвлечен в "Студентски град" в София. Отвличането е станало в близост до Зимния дворец. Похитителите са били с бял микробус и маскирани.
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов информира, че става дума за 22-годишния Румен Гунински, студент в Националната спортна академия (НСА), дисциплина "Баскетбол". Отвлеченият е син на крупен бизнесмен, който е известен с бизнеса си с горива и строителство, особено в Правец и Ботевград.
Към момента няма данни лицето да е криминално проявено. Сигналът за нападението е получен на телефон 112 в 19.55 ч. На място има полицаи. Районът е отцепен.
"В момента установяваме всички факти и обстоятелства около този случай", каза Цветанов.
Част от тротоара, намиращ се срещу арката на Национална спортна академия (НСА), е отцепена. Зад полицейската лента има маратонка.
"Отвлеченият, заедно с него приятел се е прибирал към жилището, в което живее, когато до тях е спрял бял микробус и от него са излезли трима маскирани лица. Извършителите са нанесли няколко удара на момчето и на сила са го вкарали в микробуса като са се отправили в посока запад. Информацията към момента е, че похитителите не са били с полицейски униформи. Инцидентът се е случил пред очите на много хора", заяви още комисар Георгиев. Той обясни, че вероятно става въпрос за добре известна на полицията престъпна група с множество прояви, но отказа повече информация. Отвлеченото момче не е било криминално проявено.
На мястото на инцидента пристигнаха и оперативни работници на Дирекция за борба с организираната престъпност и служители на 7-мо Районно управление на МВР в столицата. Сред видимите уликите, останали след като момчето е било отвлечено, е и мобилен телефон.
Справката на агенция Фокус в информационната система АПИС показва, че бизнесмен с име Румен Гунински е собственик в няколко фирми: "Булит", "Фламинго", "Рум ойл", "Фламинго 2000", "Голд тайм", "Гунински" ООД и "Рум Гунински". Освен това участва в управлението на "Университетски невдижими имоти-Правец", Футболен клуб "Правец-99", Обединен спортен клуб "Правец" и др.
actualno.com
 
Отвлеченият студент е син на бизнесмена Румен Гунински
19 октомври 2009 | 22:11 | Агенция "Фокус"
София. Студентът в специалност „Баскетбол” в НСА Румен Гунински е син на бизнесмена - Румен Гунински, показа проверка на Агенция “Фокус” . Гунински-старши е бивш общински съветник от БСП в Правец.
Справката на „Фокус” в информационната система АПИС показва, че бизнесмен с име Румен Гунински е собственик в няколко фирми: "Булит", "Фламинго", "Рум ойл", "Фламинго 2000", "Голд тайм", "Гунински" ООД и "Рум Гунински". Освен това участва в управлението на "Университетски невдижими имоти-Правец", Футболен клуб "Правец-99", Обединен спортен клуб "Правец" и др.

Предполага се, че добре известна на полицията престъпна група е извършила отвличането в „Студентски град”
19 октомври 2009 | 21:10 | Агенция "Фокус"
София. Маскирани нападатели са отвлекли младеж в присъствието на негов приятел и множество очевидци. Това съобщи пред журналисти главен комисар Калин Георгиев, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Георгиев обясни, че вероятно става въпрос за добре известна на полицията престъпна група с множество прояви, но отказа повече информация. Отвлеченото момче не е било криминално проявено.
Миглена ИВАНОВА
 
Р.Гунински: Не са се обаждали за откуп за сина ми
20 октомври 2009 / News.dir.bg
Бизнесменът Румен Гунински - баща на отвлечения снощи 20-годишен студент в НСА Румен Гунински-син, заяви, че не е получавал никакви заплахи и никой не му се е обаждал за откуп, съобщи Дарик радио.
По думите на Гунински-баща последният разговор със сина му, който живее от 2 години в София, е бил около 19.40 часа снощи. Момчето е отвлечено 20 минути по-късно.
Правешкият бизнесмен научил за похищението от полицията и е категоричен, че въпреки близките си отношения с шефа на "Лукойл" Валентин Златев, не може да направи връзка между това и отвличането на сина си.
"Нищо не правя в този момент. Нищо не мога да направя", бяха единствените думи на Румен Гунински-баща пред Pro.bg.
Засега не се съобщава похитителите да са искали откуп.
Младежът беше отвлечен снощи в района на Зимния дворец в Студентски град, където живее в собствено жилище. По първоначални данни похитителите са били трима или четирима, пътували с бял микробус. Част от тях са били маскирани като полицаи.
Румен Гунински е общински съветник, председател на футболен клуб. Името му, според справка в "Дакси", фигурира в няколко фирми, съобщи botevgrad.com. Това са  "Университетски недвижими имоти-Правец", " Булит", " Фламинго" и "Рум ойл", "Голд тайм", участва в сдружение на частните търговци в община Ботевград "Орханиец 98", "футболен клуб - Правец-99", Фондация за възстановяване на правешкия възрожденски манастир "Св.Теодор Тирон", сдружение "Обединен спортен клуб-Правец-2008".
Не мога да кажа, че Румен Гунински е дясна ръка на Валентин Златев. Неговите бензиностанции са по франчайзинг с "Лукойл", но със Валентин Златев те нямат общ бизнес, а са много добри приятели, заяви Красимир Живков, областен управител на София област пред БНТ, цитиран от БГНЕС.
Прокуратурата е уведомена още снощи по случая, каза градският прокурор на София Николай Кокинов, цитиран от Фокус. „Лично ми се обади директорът на СДВР. Досъдебното производство е започнало с извършването на първото процесуално следствено действие с протокол за оглед на местопрестъплението”, посочи Кокинов. Той допълни, че тази сутрин е свикана оперативка в прокуратурата за набелязване на действия, които трябва да бъдат извършени. Кокинов каза още, че вероятно няма да се наложи втори оглед на мястото на похищението.
 
Куче нахапало похитител на Румен

Кучето порода мопс, което било верен приятел на отвлечения баскетболист Румен Гунински, захапало за крака един от похитителите му.

Това съобщиха вчера очевидци на нападението в столичния Студентски град, след което синът на строителния предприемач е в неизвестност. Още не е поискан откуп за сина ми, каза вчера пред “Труд” Румен Гунински-старши.

“Всички сме потресени от отвличането на Румен! Отвратително посегателство! Какви са тия хора, които посягат на свястно и добро дете. Цялото му семейство е такова.” Така говореха вчера хората в Правец часове след похищението на 20-годишния син на местния бизнесмен Румен Гунински.

Румен Гунински-младши бе отвлечен в столичния Студентски град в понеделник вечерта. Инцидентът се разиграл към 20 ч на метри от дома на младежа и централния вход на Националната спортна академия, където той бил второкурсник в специалността спортен мениджмънт. Румен разхождал кучето на приятелката си Вихра, порода мопс, когато бял микробус “Форд Транспортер” набил спирачки до него. От колата изскочили четирима маскирани и започнали да налагат младежа. Румен се мъчил да се отскубне, а мопсът захапал един от нападателите по крака. Той обаче сритал палето, а Румен бил натикан в микробуса. Бандитите отпрашили с него на запад. ДНК следа, останала по зъбите на домашния любимец, може би ще помогне на ченгетата да открият похитителите.

При ожесточената борба с насилника младежът изпуснал мобилния си телефон, а едната му маратонка се изхлузила. Тя била намерена после от криминалистите на местопрестъплението. Въпреки че екшънът се разиграл пред очевидци, които чакали да хванат автобус от близката спирка, никой от тях не успял да реагира. Единственото, което някой успял да види, е началото на регистрационния номер на форда - СА 74...

Половин час преди отвличането Румен се уговорил с приятели да играят карти в дома му. Преди това обещал на Вихра да разходи кучето й, но така и не се върнал.

“Необяснимо е за мен! Познавам Румен от 2 години. Никога не е парадирал с положение и скъпи коли. Сега разбрах”, разказа вчера Мирослав, който работи в денонощен магазин в кооперацията, в която Румен живее.

В Правец всички познават Гунински-старши като богат човек. Той има участие в десетина фирми, регистрирани в Правец и Ботевград. Голяма част от тях са в бизнеса със строителство и горива. Говори се, че освен бизнес интереси било напълно възможно похитителите да са целели да навредят на политическата кариера на бизнесмена. Гунински е общински съветник в Правец от листата на БСП. Той е бил разглеждан като възможен кандидат на БСП за кмет на местните избори в Правец. Не е изключено зад отвличането да стоят мотиви, свързани с местните избори, обяви вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. По думите му обаче е несериозно да се говори, че една конкретна група контролира отвличанията у нас.

“Политически мотив е абсурд да има. Това е гнусно посегателство, но ние сме преди всичко хора и родители и след това партийни опоненти”, обясни вчера председателят на общинския съвет в Правец Николай Ненчев. Според общинския съветник от БСП и близък приятел до Гунински - Цветан Марков, е изключено похитителите да са били провокирани от бизнес интереси. “Всичко му вървеше както трябва. Той е много коректен. По-скоро става въпрос за отвличане с цел откуп”, обясни Марков.

Румен Гунински-младши е син от първия брак на бизнесмена с ботевградчанката Даниела Димитрова. До седми клас Румен учил в гимназията в Ботевград, а след това се преместил в професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец.

Тогава отишъл да живее в Правец при баща си, втората му съпруга и брат си Стефан (15 г.). Майка му останала в семейния апартамент в Ботевград. Жената преподавала английски в местното школо.

След отвличането на Румен Даниела си взела отпуск. “Няма я вкъщи. Заминала е някъде. Разбираемо е”, обясни вчера Димитър Кръстев, съсед на Даниела.

 

Бащата на отвлечения Румен Гунински: Лъжа е, че ми е искан откуп

- Г-н Гунински, съжаляваме за случилото се. Имате ли представа кой може да е поръчал отвличането му и защо?

- Нямам никаква представа!

- Кога за последен път видяхте Румен-младши?

- Видях го през уикенда, когато се прибра у дома в Правец. Той следва в София и през седмицата живее там!

- А кога за последен път се чухте с Румен по телефона преди отвличането му?

- Чухме се към 19,40 ч в понеделник.

- Звучеше ли ви притеснен тогава и по принцип споделял ли ви е някога, че има проблеми?

- Не ми е споменавал, че има проблеми и не ми е изглеждал угрижен. Категоричен съм, че отвличането на сина ми няма нищо общо с негови проблеми. Той е прекалено скромно и добро момче.

- А с какво тогава е свързано?

- Нямам представа. Голям шок е за мен.

- Получавали ли сте някакви заплахи преди отвличането на Румен?

- Не. Абсолютно нищо.

- Как разбрахте за случилото се с него?

- Към 20 ч ми се обадиха от полицията и ми съобщиха.

- Допускате ли, че е възможно похитителите да са искали да ви уязвят на бизнес основа? Застрашили ли сте нечии интереси. Имате ли дългове, врагове?

- Нямам задължение към бизнес партньори. Единствено съм теглил кредит от банка за строителство. По-скоро предполагам, че се цели искане на откуп.

- Искан ли ви е откуп?

- Не.

- В агенция “Блиц” се появи информация, че час след отвличането на Румен похитителите са се свързали с вас и са ви поискали 1 млн. евро , за да го върнат.

- Да са ми искали откуп?! Лъжа е! Никой не се е свързвал с мен до този момент. Не са ми искали среща. Не ми е искан и откуп. Просто се надявам всичко да е наред с него и всичко да се нареди постарому.

Владимира ГЕОРГИЕВА

 

Градският прокурор на София Николай Кокинов: Имало е очевидци

Все още не е поискан откуп за отвлечения снощи студент Румен Гунински. Това съобщи вчера пред “Труд” градският прокурор на София Николай Кокинов. “ Похитителите са били четирима. Не са били облечени с полицейски униформи, но са били маскирани. Носели са тъмни дрехи”, уточни обвинител №1 на столицата.

Според висшия магистрат се касае за класически случай на отвличане. Карето бандити са грабнали 22-годишния младеж и са го натъпкали в микробус “Фолксваген”.

Разследващите предполагат, че преди похищението лекотоварната кола или регистрационните й табели са били откраднати. Според криминалисти в най-скоро време бандитите ще зарежат опожарен буса в околностите на София.

“По време на престъплението е имало очевидци. Те ще бъдат разпитани”, каза още г-н Кокинов. И допълни, че по случая е заведено досъдебно производство. Градският прокурор допусна, че има вероятност отвличането да е било извършено от същата група, която преди месеци похити бизнесмена Киро Киров и кооперативния шеф Вене Сотиров.

Според разследващите засега липсвали данни бащата на Румен да е получавал заплахи.

 

Мирчо Циганина замесен в отвличането?

Една от версиите, която се проверява, е свързана със скандално известния бизнесмен Мирчо Циганина. Той от години води спорове с фирма, чийто изпълнителен директор е Румен Гунински, писа вчера сайт. Става въпрос за проект за строеж на туристически комплекс върху имот до езерото в Правец.

 

Специален закон срещу отвличанията

“Веднага ще разговарям с юристите да направим специален Закон за отвличанията. Може да е само от една страница, но в нея да има тежки наказания”, съобщи вчера премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че до 1-2 ч във вторник през нощта е разговарял с главния секретар на МВР Калин Георгиев. “Вижте, 9 г. имаше един, който боцкаше деца със спринцовки, от 1,5 г. имаше убит бизнесмен, който се смяташе за отвлечен. Знам колко много неща правят в момента колегите и им пожелавам успех”, каза премиерът.

 

Колегите на пленника: Страх ни е!

“Румен беше винаги усмихнато и добро момче - каза пред “Труд” доц. Николай Колев, декан на Треньорския факултет в НСА, в който Гунински учи. - Не е парадирал с това, че има повече възможности. Явно похитителите обаче са знаели.

Спортният мениджмънт повече го влече от баскетбола. Познавам го още от преди да влезе в НСА. В I курс завърши с успех малко над много добър (5), владее отлично английски език.”

Вчера Румен трябваше да е на тренировка по волейбол с колегите си от 10-а група във II курс. “Оставете ни на мира - обърнаха се към чакащите ги репортери състудентите на Гунински. - Не искаме да говорим, не сме му приятели.”

Десетината момчета от групата побързаха да се скрият под качулките на якетата си и излязоха веднага след тренировката. “Всички сме в шок, момчетата нищо не коментират, но си личи, че им е тежко”, каза волейболният преподавател Георги Божилов. “Страх ни е”, призна пред “Труд” един от колегите на Румен.

Алексей ГИЛТЯЙ

 

Подготви екип на отдел “Криминален” / http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

ОТВЛЯКОХА СТУДЕНТА РУМЕН ГУНИНСКИ /ВСИЧКО ЗА ОТВЛИЧАНЕТО/ | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Отвлякоха сина на приближен на Валентин Златев /Всички информации на едно място/
Автор: Anonymous да 2009-10-19 @ 23:03 EEST

не е добре.

станахме южноамериканска република!

 

Отвлякоха сина на приближен на Валентин Златев /Всички информации на едно място/
Автор: Anonymous да 2009-10-19 @ 23:48 EEST

Не е вярно! Все още в горите ни няма партизани... :-)))

Отвлякоха сина на приближен на Валентин Златев /Всички информации на едно място/
Автор: Anonymous да 2009-10-20 @ 10:10 EEST
Много добре знаят кой го е отвлякъл, но нали трябва да има сензации .....

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди