изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:39 EEST
СОФИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ПОЛУЧИ ТЕРИТОРИИ ОТ БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА    
Ред и сигурностОкръжните магистрати в Добрич отмениха и обезсилиха отчасти решението на Балчишкия районен съд за правото на управление на част от територията на Ботаническата градина в Балчик.


Втората инстанция призна за установено правото на ползване на СУ „Св. Климент Охридски” върху част от терена на Двореца в Балчик с площ от 181 724,44 кв. м, без сградите и прилежащите им територии, разположени на 5 848 кв. м.
Добричкият окръжен съд осъжда Държавен културен институт „Културен център Двореца”, гр. Балчик да предаде на СУ „Св. Климент Охридски” владението върху поземлен имот с площ 120 273,83 кв. м, включени в горепосочения имот.
Съдът отхвърля искането на университета срещу Министерството на културата за предаване на владението на същия поземлен имот. 
Магистратите постановяват държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на културата и ДКИ „Културен център Двореца” да заплатят на СУ „Св. Климент Охридски” разноските по делото в размер на 8 362,54 лв.
От пресцентъра на съда информират, че предмет на спора е правото на СУ ”Св. Климент Охридски” да управлява различни незастроени части от поземлен имот – публична държавна собственост. По делото е установено, че през 1955 г. титуляр на правото на ползване на терена и сградите в района на Балчишкия дворец е българската държава, а Министерството на културата е получило правото на неговото управление и стопанисване. Министерството на културата е имало правото и е предало имота за нуждите на СУ „Св. Климент Охридски”, което тогава е било под неговото ведомство.  През 1963 г. е извършено разделяне на държавното управление в сферата на културата и просветата. Министерският съвет включва през 1978 г. в състава на структурните поделения на Министерството на просветата Софийският университет с ботаническата градина в гр. Балчик. През 1992 г. министърът на финансите разпорежда Двореца в Балчик да се предаде безвъзмездно за стопанисване и управление на Министерството на културата. Добричкият окръжен съд приема, че тази заповед е нищожна, защото редът,  по който е извършено разпореждането, е неприложим за държавни имоти, правото на управление, върху които е предоставено на висше учебно заведение. Нищожна е и заповед на министъра на културата от 2001 г. за предаване на имотите на тогавашния АПК „Двореца”. Най-късно издаденият административен акт – решението на Министерския съвет от 28.08.2007 г., е оспорен пред Върховния административен съд и е отменен в определени части. От изхода на това дело Добричкият окръжен съд приема, че понастоящем СУ „Св. Климент Охридски” се легитимира с право на ползване върху имота. Защото то не е отнето от него и не е предоставено за нуждите на ответника ДКИ „КЦ Двореца”.
Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че с решение от 21 юли 2005 г. Балчишкият районен съд призна СУ „Св. Климент Охридски” за носител на правото на ползване на 61 450 кв. м и владеене на 120 273,83 кв. м. Делото за оспорване на това решение бе спряно миналата година, докато приключи с влязло в сила решение  административно дело по законосъобразността на решение на Министерския съвет от 28.08.2007 г., с което се отнема правото на управление на страните върху имота и се прави ново преразпределение на управлението между тях. Изходът от административното дело е обуславящ за решаването на спора в Окръжен съд – Добрич.
Решението на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните. НДТ
 


Сходни връзки

СОФИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ПОЛУЧИ ТЕРИТОРИИ ОТ БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди