изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:11 EEST
ШОУТО СЕСИЯ: ПАК ЗАКРИХА ЦУТНТ И СПРЯХА ВРЕМЕННО ЯДРЕНО-МАГНИТНИЯ РЕЗОНАНС В ДКЦ ІІ    
Новини Промени в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги в община Добрич бяха приети на заседание на Общинския съвет във вторник. Определени бяха такси за ползване на микропазари за търговия с плодове и зеленчуци за едно работно място - търговска маса и 1,5 кв. м за обслужване на клиентите. За централна зона таксата на ден ще е 10 лева, а на месец – 150 лева. За допълнително ползване на площ около работното място ще се праща такса на кв. м от 1,5 лева на ден и 25 лева на месец.

За микропазарите извън централната част на града таксите ще са 8 лева на ден и 120 лева на месец, а за ползване на допълнителна площ – 1,20 лева на кв. м на ден и 20 лева – за месец.

Определена бе и такса за превоз на ученици от държавни и общински училища от автобуса, предоставен на ОУ “Стефан Караджа”. На заседанието си вчера общинските съветници приеха правилник за дейността на общинското предприятие “Общински пазари”, което бе създадено с решение на Общинския съвет от юли т.г. Предвижда се “Общински пазари” да се финансира със средства на общината и да е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити. Прието бе числеността на предприятието да е 6 щатни бройки. Досега те са били 3,5. Тридесет вместо досегашните 33 ще бъдат щатните бройки в другото общинско предприятие - “Спортни имоти”. За него също бе одобрен правилник за дейността му. Общинският съвет учреди право на строеж на “Е.ОН България Мрежи” АД върху общински терени.

Решено бе да се проведе нов търг за продажба на бившето общежитие в местността “Реджията”. За него веднъж е проведен търг. На него на първо място бе класиран Ангел Ненчов Демиров, а втори – сдружение “Международен институт по мениджмънт”. Първият класиран не е подписал договор, а вторият е изпратил писмо, че се отказва от по-нататъшно учасие в процедурата по търга. Затова бе взето решение да се проведе нов търг.

20 124 лева ще постъпят в общинската хазна след реализация на друго от взетите вчера решения. То е за ликвидиране на съсобственост в местността Гаази баба като общината ще продаде 559 кв. м.

Сдружението на инвалидите “Надежда” в Добрич получи възможността да осигури възможност на свои членове – занаятчии, да практикуват занаята си в помещения, които вчера бяха предоставени безвъзмездно от общината. Става въпрос за две помещения от временна постройка по ул. “Кл. Охридски” до клуба на сдружението. Преди това тази постройка е предоставена като дарение от предишния наемател там.  Предвижда се в помещенията да се извършват шивашки и обущарски услуги.

Допуснато бе изменение на подробния устройствен план в централна градска част. То е поискано от новите собственици на бившата сграда на “Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД”. Тя е паметник на културата и бе закупена преди две години от “Пропърти консулт” - Бургас. С това решение се обособяват като самостоятелни имоти четириетажният жилищен блок в съседство и заведението за обществено хранене под него, както и алея в съседство.

Временно да бъде спряна експлоатацията на ядрено-магнитния резонанс /ЯМР/ в ДКЦ-ІІ решиха още общинските съветници вчера. Решението се налага, както НДТ вече писа, тъй като от 9 юли няма магнитно поле и има завишен разход на хелий. Това, както е посочено в докладната записка, е довело до 12 405 лева разходи за еленергия за охлаждащата система, за зареждане с хелий и застраховка. Посочва се още, че през последните три години разходите за ядрено-магнитния резонанс възлизат на 297 000 лева, а приходите са 172 000 лева. Д-р Желка Керанова от БСП коментира в залата, че от получените становища от специалисти ставало ясно, че ядрено-магнитният резонанс не става за нищо. Според едната експертиза, можел да му се направи ремонт, за да може да се продаде след това, а според другата – резонансът е вече вторична суровина. Затова тя коментира, че няма нужда да се възлага на управителя на ДКЦ ІІ д-р Веселинов да провежда нови консултации за ново становище за техническото състояние и бъдещата експлоатация на машината. Зам.-кметът Надежда Петкова коментира, че у нас вече имало оторизирана лаборатория за тази марка ядрено-магнитни резонанси и затова настоя да се вземе такова решение. Така бе решено и за временно спиране на ЯМР в ДКЦ ІІ.  

ДКЦ І да закупи нов дигитален 4D ехограф с цветен доплер разрешиха вчера общинските съветници. Станало ясно, че от получените до момента 11 предложения, средната цена е около 72 000 лева с ДДС. Апаратът ще се изплати за 4 години и девет месеца, посочи зам.-кметът Надежда Петкова.    

За втори път вчера Общинският съвет на Добрич взе решение за закриване на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество. Първото такова бе взето през януари 2008 г., но  последвалият съдебен спор завърши с решение на Върховния административен съд, който отмени заповедта на министъра на образованието за закриване на центъра. Мотивът на зам.-кмета Камелия Койчева сега отново да внесе такова предложение бе, че липсват средства за финансиране на дейностите на ЦУТНТ и не е добре организиран учебно-възпитателния процес там. НДТ

 


Сходни връзки

ШОУТО СЕСИЯ: ПАК ЗАКРИХА ЦУТНТ И СПРЯХА ВРЕМЕННО ЯДРЕНО-МАГНИТНИЯ РЕЗОНАНС В ДКЦ ІІ | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
свидетел на йехова
Автор: Anonymous да 2009-10-27 @ 22:09 EET
Уточнение: Пак се ОПИТАХА да .....(там квот са правили - откриват, закриват,... ) Поне като отчитат мандата ще има какво да пишат. Например: Три години се опитвахме да закрием спировото и на четвъртата успяхме. (а митниците си работеха ХА ХА ХА)
СМЕЛИТЕ (до едно време)
Автор: Anonymous да 2009-10-27 @ 22:41 EET
ДО свидетелЯ на йехова
Автор: Anonymous да 2009-10-28 @ 12:52 EET
А вие запознат ли сте, с учебният процес там(ЦУТНТ)? Има ли изобщо процес , дали е учебен !?
 Според мен бившето опитно поле трябва да бъде предоставено на  агро , или  ветеринарният техникум , където  за учениците да бъде изградена практическа база .

ДО свидетелЯ на йехова
Автор: Anonymous да 2009-10-28 @ 17:08 EET
Абе той и ветеринарния техникум харосал със 7 паралелки???...........
ДО свидетелЯ на йехова
Автор: Anonymous да 2009-10-28 @ 23:19 EET



ДА ДОИДЕ ЖЕЛЯСКУ ОБЛАСТНИЯ

ЩЕ ГИ ОБЕРЕ С БРАТ СИ ТАБУРЕТКАТА

И ПОВЕЧЕ НЕМА ДА ПРИПАРЯТ В ОКОЛИАТА

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди