изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 17:38 EEST
“Над 55” откри убиеца на Луканов. Анатолий Мутев: КГБ искаха да ме вербуват, но им отказах    
Новини Бившият отличен стрелец от съветската армия живее на село в община Сандански, умело играе ролята на психопат

След сигнал на читатели на вестника репортер на “Над 55” тръгна по дирите на човек, който е най-вероятният убиец на премиера Андрей Луканов.

Анатолий Георгиев Мутев е най-загадъчният жител на село Петрово, Благоевградска област.

Повечето селяни почти не го познават, а и персоналът на здравния дом в Петрово не знае нищо за живота на тайнствения обитател, макар че от години той ходи над главите им, обитавайки втория етаж на здравното заведение.

Познава всяко дърво в района, но жителите на селото избягва. Правейки се, че му „хлопа дъската”, Анатолий прикрива истината за себе си.

Управниците на селата от района твърдят, че той е убиецът на експремиера на България Андрей Луканов.

Основание за това им дава голямата прилика с разпространения от МВР в пресата след разстрела му на 2 октомври 1996 г. фоторобот на килъра клошар.

Историята на килъра

Анатолий Мутев е роден на 7 май 1949 г. в селцето Баранска на Свердловска област в Русия.

Прабаба му Елена Мутева била родена в град Калофер,


но преди два века семейството й бяга от турците в Русия. Перестройката заварва Анатолий в Якутия, но по съвет на лекарите през 1984 г. заминава да се лекува в Крим и благодарение на московските си познати си купува на полуострова къща.

Оттук започват странните пътувания на стрелеца

Разпадът на СССР го прави по неволя гражданин на Украйна. След промените в България прави постъпки да се върне в родината на прабаба си. Така нареченото „безплатно” българско гражданство му струва 3000 долара, идва в България само с няколко лева, дадени му от бившия ни посланик в Украйна Александър Димитров. През 1994 г. президентът Желю Желев подписва указ, с който Анатолий Мутев става български гражданин, в началото на 2004 г. се оказва в с. Катунци с протекцията на Министерството на външните работи – интересно, нали? От Коледа на 2005 г. се мести в с. Петрово, което отстои на 5 км южно от Катунци.

Бившият отличен стрелец от съветската армия с лекота сменя темите на разговор, но избягва упорито отговорите на конкретни въпроси, като например как и с какви средства е пътувал до Крим, за да се види с дъщеря си, кръстена с прекрасното българско име Лиляна.

Анатолий отбягва да каже

какво е правил по време на 10-годишния си престой в София


от 1994 до 2004-та, казва само, че бил много труден и изпълнен с лишения. Оплаква се от нерадостната си съдба, детството си прекарал в сталинските лагери, а вече 28 години живее напук на лекарските прогнози. През 1981-ва му откриват злокачествено образувание на белите дробове, единият е изрязан напълно, лекарите му дават най-много 6 месеца живот. Лекува се по стара българска рецепта - смес от жълт и червен кантарион убива раковите клетки, твърди, че е жив благодарение на нея.

Ето част от многословната “изповед” на Анатолий Мутев: Престоя си от година и половина в с. Катунци определям като в концлагер, смятаха, че съм шпионин на КГБ, разбирам глупостта им. Като войник служех в града на Сталин, бях най-добрият стрелец, имам медал за воинска доблест. Наистина навремето КГБ искаха да ме вербуват, но им отказах - как да стана един от тези, които изтребиха роднините ми. Баща ми Георги бил разстрелян през 1951 г., а майка ми Акулина депортирана в лагер в Сибир, където дядо ми умря от глад. Така както и децата на баба ми Нина, от 14 останали живи само четири, едно от оцелелите била майка ми...

Разполагам месечно с 40 лв. до края на годината, след което може би трябва да умра. С много лишения съм заделил 40 лв. за път и две торби с багаж за бягството ми към София. Като отида там, започвам война с държавата, която ще бъде позор за България. А прадядо ми се е бил за освобождението й от турско робство.

Дали знае за подозрението на управниците, че е убиецът на Андрей Луканов?

“Това, което казват по мой адрес държавните чиновници, че съм бил този или онзи, е нарочно - за да оправдаят бездействието и неангажираността си спрямо мен. Разбирам ги. А дали познавам Андрей Луканов? Да, познавам се лично и с Николай Косигин, шахиншаха на Иран Мохамад Реза Пахлави, руски космонавти и много други” – отвръща “психопатът”.

Записа ТОДОР СПАСОВ

Поръчковото убийство - досегашните версии

То е разкрито след огромен труд, в продължение на 13 години, и са похарчени милиони пари на народа. Доказано е от съда, че кръгът “Орион” и Ангел Василев са поръчители на убийството на Луканов.

Физическите убийци са посочени – това са хора на украинската мафия – Алексей Кичатов, Юрий Кутепкин и Олег Проценко.

Първият – Кичатов, след покушението над Луканов убива съучастника си Кутепкин, който вече бил компрометиран с няколко участия в убийства в България.

Украинската мафия е била ползвана у нас първо от Иво Карамански - поръчал убийството на един от приятелите си в ранните “борчески” години - Иван Кудев. След това от мафията се ползва и Ангел Василев - поръчител на убийството на Луканов.

Тодор Спасов / http://blitz.bg

 


Сходни връзки

“Над 55” откри убиеца на Луканов. Анатолий Мутев: КГБ искаха да ме вербуват, но им отказах | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди