изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:44 EEST
ЗА ПЪРВИ ПЪТ ГОЛЯМ ПОЛИТИК ПРИЗНА, ЧЕ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СА НЕДОСТАТЪЧНИ    
ЗдравеПредседателят на Районната лекарска колегия в Добрич д-р Демир Демиров пред НДТ

- Д-р Демиров, преди дни се проведе извънреден събор на Българския лекарски съюз, в който участвахте и Вие и още седем делегати от Районната лекарска колегия в Добрич. Бихте ли споделили кои бяха основните моменти в събора?
- Най-важното по време на събора бе появата на финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков. През последните осем години никога до сега не е имало такова присъствие. Симеон Дянков каза някои неща, които са от изключително значение за съсловието. Първо - признанието на такъв голям политик, че парите за здравеопазване са недостатъчни. Досега само ние и отчасти здравната каса сме поставяли този проблем, а отсреща ни отговаряха "Пари има, вие сте алчни". Симеон Дянков подчерта, че четири-пет пъти системата е недофинансирана. Другото, което каза, е че иска остойностяване на труда ни. Предстои да се договорим и Българският лекарски съюз да даде дейностите, а МФ - финансистите, които ще ги остойностят. Това не е никак маловажно за реформата в системата. Другото, което подчерта министърът на финансите, бе, че 400 болници са твърде, твърде много за България и че се работи по приемането на закон, който да оптимизира и здравеопазването, и лечението на болните. За първи път министър Дянков каза, че в България, в сравнение с другите страни на Европейския съюз, се отделят най-малко пари за здравеопазване и че това трябва да се промени.
- Финансовият министър е говорил за недофинансирането на здравеопазването, но се знае, че за следващата година те ще бъдат орязани. Посочи ли е, че това ще се промени?
- Симеон Дянков каза, че може би до средата на 2 010 година средствата за здравеопазване ще бъдат орязани с 10 процента. Но обеща при наличие на средства и ако икономическата ситуация позволява парите рязко да се увеличат. По негово мнение, до края на мандата на това управление възнагражденията на медицинския персонал трябва да се увеличат с до 50 процента.
- В момента се работи по Националния рамков договор от 2006 година. Предвижда ли се подписването на нов НДР за следващата година?
- Вече не се говори за Национален рамков договор, а за Национално рамково споразумение, което да бъде подписано между здравната каса, лекарския съюз и за първи път - с участието на пациентски организации. Обсъжда се въпросът споразумението да не се сключва всяка година, Министерството на здравеопазването предлага това да става за 5-годишен срок. Моето мнение е, че ако то се сключва с възможности за актуализация и надграждане на системата няма нищо лошо. Не е нужно всяка година да се борим... На срещата присъства и директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова. И трите страни - здравната каса, Министерството на здравеопазването и лекарският съюз, изразихме желание да има такова споразумение или договор от началото на следващата година.
- Като председател на лекарската колегия в Добрич вероятно имате наблюдения - има ли недостиг на лекари в областта?
- Младите лекари заминават. В Добрич проблемът с недостига на лекари още не стои на дневен ред. Но се усеща и в Многопрофилната болница за активно лечение - има възрастни лекари, но не и млади. Като пример мога да дам Хирургично отделение, в което работя - най-младият лекар е на 50 години. Основната причина е недостатъчното финансиране. Лекарствените фирми дават високи заплати, телефони, коли. А болниците - много работа и нищо. Лекарската колегия в Добрич още преди две години - на областно събрание, алармира, че кадрите застаряват, че няма млади лекари.
- Д-р Демиров, Вие лично обнадежден ли сте от факта, че министър на здравеопазването стана председателят на Българския лекарски съюз? Това добро ли е?
- Би трябвало да е добро. Защото той познава проблемите и при добро желание има и възможността те да се решат. Аз гледам много оптимистично, за разлика от много мои колеги. Много искам да вярвам, че след 2 010 година нещата в здравеопазването ще си дойдат на мястото. Ако това стане, първо - ще започнат да се появяват млади хора, ще се задържи средният медицински персона. А всичко това ще рефлектира върху доброто здравеопазване, което ние искаме да имаме.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ГОЛЯМ ПОЛИТИК ПРИЗНА, ЧЕ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СА НЕДОСТАТЪЧНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди