изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:48 EET
Сексът и... политиката    
Общество

Къде управляващи и опозиция в Италия са в еднаква ситуация – в жълтите вестници. Горещата италианска кръв ражда сексскандал след сексскандал в политиката – в целия й спектър. Не е само в Италия. „Човещинките“ на политиците са станали едва ли не нормална част от политическите новини. Даже думата "скандал" вече не е силна. Никой не се шокира, нищо не следва. Скандализираната общественост е останала при предшествениците на Берлускони и Клинтън.



Един от най-старите документирани сексскандали в политическата история на Новия свят е от 30-те години на XIX век. Всичко тръгва от съпругата на тогавашния вицепрезидент Джон Калхуун. Флорид Калхуун вдига на бунт съпругите на редица влиятелни правителствени членове срещу Маргарет „Пеги” О’Нийл. Въпросната дама не жалила дълго покойния си съпруг и набързо се омъжила за близкия му приятел – сенатора Джон Хенри Ийтън.

Това предизвикало подозрението, че Пеги е имала връзка с Ийтън още преди смъртта на мъжа си. Скандалът избухва с пълна сила, когато сенаторът е назначен от президента Андрю Джаксън за военен министър. Това води до оставката на почти всички членове на президентската администрация в период от няколко седмици през пролетта на 1831 година, в това число и на вицепрезидента.  

В Европа сексскандалите достигат кралски „висоти“. В периода между двете световни войни в Швеция мъж на име Курт Хайби твърди, че има връзка не с кого да е, а със самия крал Густав V. Въпреки опитите на съда да изкара дребния престъпник Хайби луд, наяве излизат доста интересни факти.

Съпругата му Анна подава молба за развод с мотив, че Курт има хомосексуална връзка с монарха. Оказва се също, че в продължение на няколко години мъжът получава близо 200 хиляди шведски крони от съдебните власти, за да си мълчи.

През 1947 година се появява роман, в който Хайби разказва за креватните си приключения с краля, но целият тираж е изкупен и унищожен от властите. По-късно книгата все пак излиза на пазара. През 1952 на „пародиен”, според местните медии процес, шведът е осъден на 8 години затвор и тежък принудителен труд за изнудване на монарха. През 1965 година Курт Хайби се самоубива, а последвалото случая разследване е засекретено.  
 

По време на Студената война сексскандалите често имат и шпионска нишка. В началото на 60-те наяве излиза връзката на британския военен министър Джон Профумо с еротичната танцьорка Кристин Кийлър. Големият скандал избухва, след като се оказва, че Кийлър била любовница и на съветския шпионин Евгени Иванов, служител в съветското посолство в Лондон.

Така в разгара на Студената война Профумо на практика дели едно легло с врага. Заради пробива в националната сигурност, а и защото министърът първоначално лъже за аферата при изслушване в парламента, оставката станала неизбежна. Вълната повлича и самия премиер Харолд Макмилън, който също подава оставка под претекст здравословни проблеми.  

Сексшпионаж по високите етажи на властта е в центъра на скандал и в Канада. В края на 50-те Герда Мюнзингер – проститутка от Източна Германия, обслужва редица политици, включително заместник-министъра на отбраната Пиер Севини. Той дори подписва документите й за канадско гражданство. Проверка обаче показва, че Мюнзингер е съветски шпионин и тя е депортирана през 1961 година. По-късно Севини напуска поста си.  

Също през 60-те в американското общество се говори за влечението на президента Джон Кенеди към секссимвола Мерилин Монро. Въпреки спекулациите доказателства за интимни контакти между двамата няма. Според пресата Монро дори си „поиграла” с по-малкия брат – Робърт. 

Напълно доказан сексскандал обаче взривява американския Конгрес през 1983 година. Двама конгресмени републиканци – Дан Крейн и Джери Стъдс, признават, че са имали сексуални отношения със 17-годишни стажанти (първият – с момиче, вторият – с момче). Заради подронване на авторитета на Долната камара на Конгреса за първи път в историята срещу тях се прилага „забрана за изказвания”.

Преди няколко години към разобличените любители на стажанти се присъединява и конгресменът Марк Фоули, който напуска поста си след откриването на негови неприлични електронни писма и текстови съобщения до тийнейджъри, работещи в Конгреса.   

Най-известната стажантка обаче ще си остане Моника Люински. През 1998 година гръмна може би най-големият сексскандал в историята на САЩ. Скандалът на скандалите. Президентът Бил Клинтън първоначално категорично отрича, но впоследствие признава за връзка със стажантката в Белия дом Моника Люински.

Всичко излиза наяве, след като приятелка на Моника записва разказите за приключенията й с държавния глава. Оказва се, че двамата правили секс дори в Овалния кабинет, и то докато първата дама Хилари Клинтън била в президентската резиденция. Лъжата на президента го изправи пред импийчмънт.

Вотът мина в Долната камара на Конгреса, но сенатската комисия отхвърли обвиненията в лъжесвидетелстване и възпрепятстване на правосъдието. За всеобща изненада Клинтън довърши втория си мандат.

След известно „затишие” във Вашингтон отново се разпасаха и започнаха да пълнят новините със сексуалните си изцепки.

През 2007 година сенаторът републиканец Лари Крейг беше арестуван за непристойно поведение в обществена тоалетна. След подаден сигнал полицай под прикритие причаква Крейг в тоалетната. Там сенаторът прави недвусмислени знаци и действия за извършване на сексуален акт. Следва задържането му, но не и оставката му.

Губернаторите не остават „по-назад” от конгресмените. Губернаторът на Южна Каролина Марк Санфорд вдигна на крак щатските власти, след като изчезна мистериозно за 6 дни през юни тази година. Оказа се, че Санфорд бил при любовницата си в Аржентина – местна журналистка.

Колегата му от Ню Йорк Елиът Спитцър дори се сбогува с поста си, след като беше доказано, че в продължение на няколко години е ползвал услугите на агенция за проститутки (проституцията е незаконна в Съединените щати). Само за шест месеца Спитцър платил повече от 15 000 долара за 7-8 сеанса с млади момичета от Emperors Club VIP.  

Клубът на Мадам Палфри пък взриви самия Вашингтон. Мадам изпращала елитни проститутки на високопоставени правителствени служители и после ги изнудвала. След като скандалът стана публичен, а срещу Мадам Палфри започна процес, тя беше открита обесена.

Полицията го обяви за самоубийство, но останаха съмненията, че някои влиятелни хора са искали тя да замълчи завинаги. Сред клиентите на агенцията й са Рандал Тобиас (шеф на държавната агенция за международно развитие) и Харлан Улман (военен стратег, сочен за автор на концепцията „Шок и ужас” във войната срещу Ирак).  

Отсам Атлантика думата сексскандал вече може да се замества със Силвио Берлускони. Италианският премиер непрекъснато се стреми да доказва, че е плейбой. Последната история от спалнята на Берлускони разказа пред съд бизнесменът от Бари Джанпаоло Тарантини. Той ангажирал над 30 проститутки за 18 частни партита в прословутата римска резиденция на премиера. Една от тях – Патриция д`Адарио, била предупредена, че трябва да прави секс със 72-годишния първи човек в републиката, но с уточнението, че Берлускони не ползва кондоми. Премиерът реагира с обичайния си цинизъм – не знаел, че момичетата са проститутки. Разследването продължава.

Губернаторът на италианската област Лацио и един от лидерите на опозиционната Демократическа партия Пиеро Марацо обаче беше принуден временно да се оттегли от политиката, след като се появи запис на срещата му с транссексуален партньор. Четирима полицаи бяха арестувани по обвинение за изнудване. Те заплашили, че ще покажат видеото, на което се виждат двама полуголи мъже. Първоначално Марацо определи записа като фалшификат, но после призна.

Далеч-далеч по-добър в справянето с медийните разкрития е руският премиер Владимир Путин. Историята за евентуален роман с два пъти по-младата от него гимнастичка и депутат от партията му „Единна Русия” беше заличена с един замах. Дори вестникът, позволил си да пише за предполагаемата връзка между Путин и Алина Кабаева, се извини публично за „фалшификацията”, преди да се закрие.

И друг държавен глава – Никола Саркози, харесва по-младите жени, особено ако са били модели (бившата му съпруга Сесилия Албениз и настоящата Карла Бруни). Не неговите сексуални подвизи обаче му донесоха главоболия. Наскоро Саркози назначи за министър на културата Фредерик Митеран (племенник на бившия държавен глава Франсоа Митеран).

Митеран не крие бисексуалността си, а автобиографичната му новела „Лошият живот” му донесе широка популярност. Като за министър признанията му обаче се оказаха меко казано смущаващи. В книгата Фредерик Митеран разказва за възторга си от Банкок, където „можел да си плаща за секс с млади, много атрактивни и достъпни на момента момчета”.

„Вече нямаше нужда да се въздържам и крия”, изповядва Митеран. В началото на месеца крайните националисти във Франция обвиниха министъра в секс с непълнолетни и проповядване на секстуризъм. Опозицията настоя за незабавна оставка, а Саркози трябваше да се застъпи за своя човек. Нещо, което може да се върне като бумеранг към президента, който и без това не страда от липса на гафове.
 

Вместо заключение – както казва Хенри Кисинджър: „Властта е най-силният афродизиак!”. 

www.dnes.bg

 


Сходни връзки

Сексът и... политиката | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди