изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-03-27 @ 18:22 EEST
* 11 НОЕМВРИ - ДЕН НА ОХРАНИТЕЛЯ И ЧАСТНАТА ОХРАНИТЕЛНА ДЕЙНОСТ: БИЗНЕСЪТ ИМА ДОБРО ОТНОШЕНИЕ КЪМ СИГУРНОСТТА И УВАЖАВА ОХРАНИТЕ    
Интервюта

Пред НДТ Даниела Казанджиева - изпълнителен директор на Федералната служба за безопасност - ДобричДаниела Казанджиева е семейна, има една дъщеря. Завършила е МЕИ във Варна и от осем години работи във Федерална служба за безопасност /ФСБ/ в Добрич. В момента е изпълнителен директор на фирмата. На г-жа Казанджиева ежедневно докладват мениджърите по сигурност, охраната и СОД, а те получават от нея задачите си, разказва управителят на ФСБ Георги Панов. За това как се справя една млада дама с толкова много отговорности, обръщаме ли достатъчно внимание на сигурността си в днешно време и каква е ролята на охранителя - разговаряме с изпълнителния директор на ФСБ.

- Г-жо Казанджиева, не е ли странно жена, и то толкова млада, да ръководи фирма, занимаваща се с охранителна дейност? Как Ви приемат близките, приятелите, подчинените Ви?
- За повечето хора, мисля, че е странно. Аз съм започнала във ФСБ в СОД, после преминах през счетоводството, бях административен директор и след това станах изпълнителен директор. Приятелите, роднините ми, семейството ми приемат работата ми нормално. А охранителите - нямат избор. Още когато кандидатстват за работа, първата им среща е с мен и така бързо свикват. Практиката показва, че жена може по-добре да прецени един кандидат за коя работа е по-подходяща. Например охранителят в училище не трябва да е нервен, избухлив. Понякога визията е много важна - ако охранителят представя както ФСБ, така и фирмата, която охранява. Аз обичам да разговарям с хората и, мисля, и те обичат да разговарят с мен.


- Какви са основните проблеми в частния охранителен бизнес?
- За всеки обект проблемите са различни. При пропускателния режим е грешното разбиране за опазване на личните данни. Много често гражданите не желаят да си представят личната карта и си го изкарват на охраната. За това е много важно охранителите да балансират - едновременно да се държат вежливо и да изпълняват задълженията си. Друг проблем, в предвид на финансовата криза, е че всички искат да бъдат пазени, но да плащат по-късно. Искам да отправя една препоръка към работодателите - да внимават с кого сключват договори за охрана, защото има много фирми без лицензи или с отнети такива. Тези фирми от сивия сектор не плащат навреме заплати, осигуровки, охранителите им са без униформи, емблеми. Те предлагат по-ниски цени, но работодателите губят, защото охраната е некачествена.


- Колко обекта охранявате и увеличават ли се работодателите, с които сключвате договори?
- В момента отговаряме за охраната на 14 училища в Добрич, осигуряваме физическа охрана на над 60 обекта, а близо 1 000 - със СОТ. Хубавото е, че все повече работодатели приемат охранителната професия и разбират, че трябва да се инвестира в сигурността. До преди няколко години хора с голямо имущество спестяваха от охрана докато не получиха няколко големи удара. Но новите бизнесмени имат добро отношение към сигурността и уважават охранителната дейност. Увеличават се и частните домове, които охраняваме чрез СОТ. Това струва около 30 лева на месец - по около левче на ден, като в цената е включена и застраховката.

- Имат ли учениците достатъчен респект от охранителите?
- Не е необходимо толкова респект, колкото охранителите да се държи приятелски с децата, учениците често споделят проблемите си с тях. Хубаво е, че децата от средните училища са свикнали с охраната още от началните. Някои учебни заведения увеличават охраната си, например ОУ \"Стефан Караджа\". В ЕГ \"Гео Милев\" и ХГ \"Св. Св. Кирил и Методий\" пък има денонощна охрана. През летния период в ОУ \"Христо Ботев\" и ОУ \"Христо Смирненски\" имаше нощна охрана. Общината направи много за защита на училищата - огради, осветление, врати за заключване на дворовете през нощта. Навсякъде са монтирани камери, които много помагат на охранителите. С тях намаляха измислените проблеми, например кажат, че деца са се сбили, а охранителят не се намесил. След това на записа се вижда, че не е така.

- Какви качества трябва да притежава охранителят?
- Трябва да притежава съчетание от качества - и физическа подготовка, и психическа устойчивост. Дори психическата устойчивост е по-важна - много често ги провокират. Охранителите трябва да си изпълняват задълженията, да са съвестни и отговорни. В нощта охранителят остава сам, поверено му е имущество за милиони. Но той има постоянна връзка с мобилните екипи на ФСБ и по всяко време може да поиска помощ.

- ФСБ работи съвместно в полицията, какви са взаимоотношенията ви?
- Взаимоотношенията ни с МВР са много добри. Когато сме поискали съдействие - при проблем, при обучение на наши служители, винаги са се отзовавали. Заедно със служители на МВР охраняваме понякога масови мероприятия. Тази година по време на предизборната кампания политически партии за първи път се обърнаха към местна добричка фирма, не доведоха охранителите си от София. Чест е за нас, че се обърнаха към ФСБ, защото ставаше дума за охрана на големи митинги, концерти - с по 2 000-3 000 души.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА


 


Сходни връзки

* 11 НОЕМВРИ - ДЕН НА ОХРАНИТЕЛЯ И ЧАСТНАТА ОХРАНИТЕЛНА ДЕЙНОСТ: БИЗНЕСЪТ ИМА ДОБРО ОТНОШЕНИЕ КЪМ СИГУРНОСТТА И УВАЖАВА ОХРАНИТЕ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
* 11 НОЕМВРИ - ДЕН НА ОХРАНИТЕЛЯ И ЧАСТНАТА ОХРАНИТЕЛНА ДЕЙНОСТ: БИЗНЕСЪТ ИМА ДОБРО ОТНОШЕНИЕ КЪМ СИГУРНОСТТА И УВАЖАВА ОХРАНИТЕ
Автор: Anonymous да 2009-11-11 @ 18:02 EET

Искам да попитам г-жа Казанджиева след като дава подобни изявления,знае ли колко пари получава един охранител на Ф С Б и за колко отработени дежурства.Знае ли че 70-80% от служителите и са пенсионери за които не се внасят осигуровки или на някои от тях за 4 часа.Какви са шансовите на тези хора освен да си вземат 200-250лв. и да си траят защото ги страх.Ето защо тази фирма си позволява да сключва договори на наи ниски цени. Да ние сме в Европа но Добрич не. В тази насока работи и община гр.Добрич която подготвя тьрг на общински обекти за физическа охрана предназначени единствено за фирмата на Г Панов и сьпруга на кметицата Д Николова. Цените за този тьрг са такива че са в нарушение на всички законодателни разпоредби на дьржавата за минимален праг на заплатата и осигуровки. По този начин ли работите г-жа  Казанджиева смятате ли че така се изгражда професионализьм ако за вас е така то вие нямате нищо общо с охранителната деиност и не вьвличаите в заблуда гражданите и             фирмите

 .  ХХЛ                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

* 11 НОЕМВРИ - ДЕН НА ОХРАНИТЕЛЯ И ЧАСТНАТА ОХРАНИТЕЛНА ДЕЙНОСТ: БИЗНЕСЪТ ИМА ДОБРО ОТНОШЕНИЕ КЪМ СИГУРНОСТТА И УВАЖАВА ОХРАНИТЕ
Автор: Anonymous да 2010-09-14 @ 09:39 EEST
Работя като охрана от доста време. Работил съм в 4 охранителни фирми и имам приятели и познати които работят на практика във всяка една съществуваща охранителна фирма. Разбирам вашето възмущение Госпожо. За нещастие няма как да ви успокоя, а мога само да ви уплаша още повече. Това за което говорите го има абсолютно навсякъде в охранителния бранш и няма каквито и да е изключения. Абсолютно навсякъде за охранителна дейност се плащат страшно много пари на охранителните фирми (когато охраната се осъществява чрез външна фирма обслужваща друга фирма, а не отделно домакинство), а в същото време охранителите взимат страшно ниски заплати. В наши дни никой не взима достатъчно висока заплата, но поне при охранителните фирми има огромни купища пари, които не се знае в кой джоб влизат. За нещастие фактът, че абсолютно навсякъде е така, дори в най-големите и елитни охранителни фирми, ме кара да си мисля, че може би закона по някакъв начин го позволява, както и позволява да работят легално таксита работещи на безумно високи тарифи.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди