изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:54 EEST
За трети път тази година е петък, 13-и!    
Новини
Днес е петък, 13-и. Доказано е, че фаталната дата се пада поне веднъж и най-много 3 пъти годишно. За суеверните фаталната дата е истинско изпитание - те постоянно са нащрек за странни поличби, боят се от пътувания. Страхът от петък, 13-и дори си има име и собствено научно название - трискаидекафобия, съобщава БГНЕС.


Последните проучвания обаче показват, че хората стават все по-малко суеверни по отношение на “нещастния” петък. Компаниите, все пак, забелязват, че дори хората, които не са суеверни, изпитват неприязън към самолетен билет с място 13 или пред хотелската стая на 13-ия етаж. Затова в САЩ рядко ще намерете 13-ти етаж, който е заменен от 12,5.
Според едни нарочената за зловеща комбинация е свързана с Библията - Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, който се смята, че е предал Исус, е 13-ят апостол. Според други суеверието започва на 13 октомври, петък, през далечната 1307 г. Тогава френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всякакви смъртни грехове, включително и магьосничество.
Въпреки различните интерпретации обаче, е факт, че и до днес мнозина потръпват, когато 13-ят ден от месеца съвпадне с петък.
Интересното е, че това е третият петък, 13-и за 2009 година. Първите два бяха през февруари и март.
dir.bg

Защо се смята, че петък 13-о число носи нещастие

Днес е петък 13-ти – първият за 2008-ма

Ватикана разкрива тайни за процеса срещу Тамплиерите

Петък 13-и – борсата в червено

Петък 13

 


Сходни връзки

За трети път тази година е петък, 13-и! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди