изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:42 EET
Турски учени смятат, че са открили Кето    
По света

Турски учени смятат, че открит преди 11 години край морския бряг в Троя фосил е на митологичното морско чудовище Кето, съобщи частната телевизия Си Ен Ен Тюрк (CNNTurk.com). Кето била дъщеря на богинята на Земята Гея и бога на морето Понт. Те били майка и син и заради кръвосмешението им се родили много чудовища.



Един от застъпниците на тезата, че фосилът е именно древното създание, е доц. Рюстем Аслан, зам.-ръководител на разкопките в Троя.

Според него намереният фосил наподобява много на чудовището, изобразено в сцената, в която Херкулес спасява троянската принцеса Хезиона.

Това мнение споделя и археологът Рейхан Кьорпе от университета "18 март" в Чанаккале. Той също смята, че именно този фосил е изобразен върху различни вази като троянското морско чудовище Кето.

Според археолога фосилът датира от преди 15-35 млн. години и е бил забелязан от хората, които живели в района, още преди 3000 години.

В много антични източници се говори всъщност за този и други подобни фосили, открити в областта, твърди ученият.

Кьорпе смята, че фосилът е бил известен на хората, живели някога в Троя, и така чудовището е станало част от древногръцката митология. www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Турски учени смятат, че са открили Кето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди