изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 17:57 EEST
24 ДЕКЕМВРИ - БЪДНИ ВЕЧЕР    
Коледа В началото на новата слънчева година, в навечерието на Коледа - на 24 декември, се празнува Бъдни вечер. Това е християнският празник, предшестващ раждането на Христос. Празникът е посветен на дома, семейството и затова на този ден цялата фамилия се събира на празничната трапеза. Подготовката за Бъдни вечер и Коледа започва отрано.

Всяка домакиня почиства основно дома си. Това е денят, в който се купува елхата и се създава празничната атмосфера в жилището, като традицията повелява всеки член от семейството да закачи играчка на елховото дръвче. В него самото и украсата му има много символика - зеленият цвят на дръвчето е символ на бъдещото плодородие. Червените играчки по него носят пожелания за любов. Фигурките с животни трябва да бъдат закачени от младото семейство, за да се раждат дечица. На върха на елхата се слага връхче или звездичка - символ на вечността и пожелание за още много Коледи, а гирляндите представляват благополучието и добрата реколта. Светещите лампички пък говорят за просветлението и живота, които трябва да огреят всички.
Първото нещо, което се прави за празничната трапеза, е подготовката на обредните хлябове. Започва се рано сутринта - с колачетата, които се даряват на коледарите. Основната пита, посветена на вечерта, е с кръгла форма, тя се нарича бъдник и в нея се поставя паричка. След това жените започват да приготвят постните ястия за вечерята, които трябва да са седем, девет или дванадесет - колкото са дните в седмицата, месеците на женската бременност или месеците на годината. Вярва се, че колкото повече ястия се сложат на трапезата, толкова по-богата ще е годината. И докато жените работят в кухнята, мъжете приготвят бъдника за огнището, който гори през цялата нощ. Пепелта от бъдника се събира и се разпръсква в полето и лозето - за плодородие. Празничната трапеза се прекадява от най-възрастния, като всеки трябва да опита от всичко на масата, за да му върви през цялата година. Трапезата не се вдига през цялата нощ.
В полунощ настъпват т.нар. мръсни дни, а след 12-ия час на нощта идват коледарите. Те обикалят всички къщи, пеят за здраве на стопаните, а те ги даряват с колачета.

БРАТЯ И СЕСТРИ,

РЕЦЕПТИ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР


 


Сходни връзки

24 ДЕКЕМВРИ - БЪДНИ ВЕЧЕР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди