изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 22:14 EEST
Колко вида Коледа познавате?    
Коледа Смисълът на празника Рождество Христово (Коледа) е различен за всеки. Вярващи, атеисти, туристи, реалисти, вегетарианци и гуляйджии – всеки има своята лична и различна  Коледа

Християнска Коледа
Вярващите християни празнуват Коледа като продължение на Рождество Христово в чест на раждането на Иисус Христос, Самият Бог, който идва в живота на човечеството, за да преобърне хода на световната история. След сакралният смисъл на Бъдни вечер, Коледа се е превърнал в обикновен семеен празник.

Коледа не е рождение, а прасешко погребение
„Коледа не е рождение, а погребение. Прасешко погребение. Ето това си струва да се празнува.
Едно време, когато баба гледаше прасе, а дядо правеше домашно вино, какви коледи ставаха! Всички сплотено оплакваме прасето около коледната трапеза.” – цитат от Интернет.
Това е любимото време за дегустация на вкусни ястия и напитки, като възможността да се прекали и с двете, е повече от вероятна. Такава е Коледата на чревоугодниците и на гуляйджиите, любителите на шумните компании, за които празникът свършва към 5.00 часа на следващия ден.

Вегетарианска Коледа
Хората, които не ядат месо, също празнуват Коледа. За тях този празник не е с мирис на невинно убито прасенце, а с аромат на вкусни постни манджи. Това е времето през годината, когато се събира заедно цялото семейство. На 25 Декември всъщност празнуваме рождения ден на римския император Константин, който е живял през IV век от новата ера. Той е човекът, който е приел християнството и го е наложил, но доста избирателно е следвал ученията на Исус. Голяма част от първохристияните са били вегетарианци. Ученията на Исус са били свързани с неконсумирането на животинска плът, но император Константин е намерил учени, които да изберат само ученията, които не противоречат на плътските му желания

Да се завърнеш в бащината къща
Коледа е времето, когато се събираме почти половината рода. Това е старата семейна традиция и в България. Използвам почивните дни, когато отпуската е гарантирана, за да отида на гости на нашите в провинцията. Поне веднъж в годината всеки трябва да се завърне в бащината къща.

Детска Коледа
За децата Коледа – това са подаръците – колкото повече, толкова по-добре. А там някъде в съзнанието на всяко дете се загнездва образът на един благ и справедлив старец, който има изключително важната задача да прецени добрината им и да награди усилията им да бъдат добри с най-желаните подаръци. До вечерта на Коледа той седи в своя люлеещ се стол и чете безбройните писма на малчуганите, преценява колко послушни са били и после им подготвя желания подарък.

Клуб на мразещите Коледа
За какво точно да обичам Коледа и зимата? Само сняг, мръзнене и непочистени улици. Искам да изглеждам добре, но трудно успявам. Ако обуя красиви ботуши, те не ми топлят, ако сложа апрески, как да бъда елегантна с тях? С дрехите е същото . Подаръците също са ми проблем. Никога не ми стигат парите за тях и всяка година правя компромиси, като подарявам на близките ми не това, което искам. Точно през декември се оказва, че голяма част от приятелите и роднините ми имат я имен ден, я рожден ден, дори само детските подаръци за родата да включа, като тегля чертата, се оказва че общо за дванайсетия месец от годината съм купила има-няма 30 подаръци. Коледният купон – еднакъв както всяка година. Ако си на хотел – търсиш хем евтино, хем хубаво, а накрая или програмата е тъпа или менюто не е това, за което си платил. Ако празнуваме Коледа в домашна обстановка – цял ден се въртиш в кухнята, вечерта си капнала и ти е все тая празник ли е, делник ли е.  Затова не обичам Коледа!

Коледа според един циник
Дядо Коледа е част от тайна световна конспирация, чиято главна роля се състои в баламосване на хората, че ще им изпълни желанията. Истината е, че той е в комбина с производители на играчки, търговци и туроператорски фирми, мамещи ни с екскурзии и стопроцентова почивка. Горкият белобрад старец даже го научиха да пие кола, а май и самият той е продукт на тази фирма. Снежанка е спечелила конкурса с ходатайство и с подкуп, защото е гадже на главното джудже. Коледа е синоним за подаръци, харчене на много пари, криза. Коледа е символ на едно общество в упадък, което съумя от един свят празник да направи едно нищо - машина за печелене на пари. Резултатът – след коледните и новогодишните празници джобът ми е сериозно опразнен, което ми напомня за другата Коледа отново да си пожелая този празник да изчезне от календара.

Да си жив и здрав
”Това не е банално пожелание, а най-доброто, което можеш да искаш за себе си и за близките си. Искам да благодаря на Дядо Коледа, че останах жива след тежката автомобилна катастрофа, която наскоро претърпях. Чувах като насън гласа на приятели ми, който ме викаше, докато ме теглеше изпод купчината изкривени железа и натрошено стъкло. Това, че оживяхме всички и не пострадахме сериозно, е само Божия благословия. Тази година получих предварително своя коледен подарък, заедно с коледното чудо. Сега вече знам, че въпреки злободневните проблеми, няма по-голямо щастие от това ти и близките ти да сте живи и здрави.” – цитат от Интернет.

Коледа на един реалист
„Аз дори на Коледа не влизам в църква и не искам да паля свещ пред иконата на Христос. Не обичам този празник, заради това, което олицетворява. Обичам го, защото: има няколко почивни дни; имам време да се видя с роднини и приятели; имам време да си почина – да се наспя, помотая по магазините, да се разходя, да чета книжки, да се поглезя; имам време да изпробвам кулинарните си умения и да сготвя нещо вкусно за семейството ми; подарявам подаръци на племенниците ми и ми харесва, че им доставям удоволствие.” – цитат от Интернет.

Сама сбъдвам коледните си желания
С помощта на Дядо Коледа сама сбъдвам коледните си желания. За мен този празник е с „ню-ейдж” характер. Дядо Коледа е метафора на Иисус Христос, който пък е някаква  Вселенска премъдрост, която зорко следи за световния ред. Пътувайки с шейната си през небесата в коледната нощ той всъщност носи духовни подаръци на хората – мир, щастие, спокойствие, хармония, мъдрост. Много внимавам да си пожелавам духовни подаръци, които с течение на времето сами ще донесат материалните. Знам, че моите желания са моите стремежи, но аз съм тази, която ги изпълнява и само от мен зависи пожеланията ми по Коледа да се сбъднат.

Пожелавам на всички една топла Коледа с любимите хора, защото няма по-голямо щастие на земята от това в живота ви и през следващата година до вас да останат хората, които обичате и заедно да бъдете щастливи!

http://www.az-jenata.com

 


Сходни връзки

Колко вида Коледа познавате? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди