изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:27 EEST
Бивши антимафиоти се интересували от ”Наглите”    
Интервюта

Бивши служители на Национална служба "Борба с организираната престъпност" (тогава НСБОП, по-късно преименувана в ГДБОП - б.р.) проявиха интерес, когато работихме по "Наглите". Това каза в интервю за БТА вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Дир.бг. го публикува със съкращения:



- Разнопосочни са информациите за това, че полицаи са помагали на групата "Наглите". Каква е истината?
- Открихме, че в минал период служители са подпомагали в някаква форма дадената престъпна група. В момента се търси и съпричастност към днешния период от развитието на тази група.

- Как намирате съветите и мнението на бивши ръководители в МВР, които съветваха роднините на отвлечените да платят откупа, за да бъде спасена жертвата на отвличане?
- Не са търсени максимален контрол и координация между институциите. Създадохме малки екипи, за да не изтича информация. Няма да скрия, че бивши служители на НСБОП проявиха интерес, когато работихме по "Наглите". Те се интересуваха и проявяваха някаква съпричастност, че едва ли не искат да съдействат за разкриването, при положение, че когато са били в службата, не е имало резултат в работата им.

- Колко сигурни сте в доказателствата по "Наглите" и "Крокодилите", и убедени ли сте, че защитените свидетели ще ви свършат добра работа? (Вчера съдии обвиниха Цветанов в натиск, след като той заяви, че всеки съд би осъдил бандата за отвличания - б.р.)
- Оценката от прокуратурата и постоянното задържане показа, че сме си свършили добре работата.

- В подземия свят се говори, че за да се домогнете до показанията на защитените свидетели, сте използвали насилие или са сключени сделки за много пари. Можете ли да оборите това твърдение?
- От всичко, което е събрано до момента, е достатъчно да се счита, че това са извършителите на тези престъпления. Съдът е този, който ще прецени за всичко това, което ме питате.

- Колко сигурни сте, че Евгени Милев-Гейзо е замесен в магистралния грабеж - той твърди, че е бил в чужбина, друг е въпросът, че специалисти по наказателно право обориха теорията, че самият фалшив печат в международния му паспорт сам по себе си е документ?
- Насрещната проверка от Сърбия ни показа, че на 13 декември Гейзо не е влизал в Сърбия. Вече стана ясно, че оръжието, с което бе стреляно по полицейската кола същата нощ, е използвано и при други грабежи. Има много съвпадения на обстоятелства.

- Търсите ли съучастници в "Гранична полиция" и митниците за това, че е подавана информация кой минава през границата?
- За този случай не се потвърди тази информация. Никой не е питал турския гражданин какво носи на границата. Явно са работили на случаен принцип - скъпа кола, чужда регистрация.

- Кой взе парите от обира на магазин "Фантастико" в София през декември и защо се допусна това престъпление?
- Работи се, но нека подобни търговски обекти да си наемат надеждна охрана. Не мога да приема за нормално, че охранителите не са реагирали на задействан СОТ и като е рязано с флекс и нещо мирише на изгоряло, и тогава са видели, че е откраднато голямо количество пари.

- Не е ли противоконституционно да се следи личната кореспонденция, тя е записана като неприкосновено право на гражданите?
- Така зададен въпросът - да, така е, но това, което предлагаме, е да имаме възможност в реално време да се възползваме от нужната информация да се разкрие тежко престъпление. Запазваме съдийското разрешение за разпечатка, въвеждат се регистри, които ще са и в съда, и в МВР, ще има и механизъм за парламентарен контрол. За да няма злоупотреби, ще бъдат оторизирани само 10 служители, които ще правят тези разпечатки при всичките тези процедури.

- Ще бъде ли безкомпромисно МВР за срока за регистрирането на предплатените карти за мобилните телефони?
- Имаше достатъчно време, за да се изпълни тази законова норма. Няма престъпление в България, в което да няма намерено съдържание на много такива карти - от 3 до 30.

- Каква ще се случи през 2010 г. в системата на МВР? 
- През 2010 г. ще продължим да работим по присъединяването към Шенген. Един от основните акценти е подмяната на личните документи, чисто оперативно - този подход, който реализирахме последните седмици, трябва да продължи.

Междувременно още един от "Наглите" е направил самопризнания, в които потвърждава, че е охранявал няколко от отвлечените срещу 20 000 евро.
 


Сходни връзки

Бивши антимафиоти се интересували от ”Наглите” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди