изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:22 EEST
Русия готви Армагедон на живо    
По света След около 20 години е възможно на Земята да падне астероидът Апофос. Русия ще се опита да предотврати сблъсъка като отклони небесното тяло от траекторията му, съобщи шефът на Роскосмос Анатолий Перминов. В най-скоро време ще се състои закрито заседание на Научно-техническия съвет на Роскосмос, съобщават руски медии като цитират Перминов.


На това заседание ще бъдат обсъждани мерки за предотвратяване на катастрофата. Засега се смята, че астероидът Апофис е най-голямата заплаха за Земята. Той е голям около 350 метра, но ако се удари нашата планета, взривът може да превърне в пустиня територия колкото Франция. Апофис ще премине на около 30 000 километра от Земята през 2029 година. Това е по-близо отколкото е орбитата на геостационарните спътници. При следващото се сближаване с планетата през 2036 година астероидът може да измени траекторията си и да падне на Земята. Астероидът е открит преди пет години и тогава шансовете за сблъсък са били доста високи - 1:37, съобщава Асошиейтид прес.

С течение на времето учените обаче променат прогнозите си. Преди два месеца НАСА определи вероятността Апофис да удари Земята през 2036 година като 1 : 24 000. Предишни оценки са давали вероятност 1: 250 000. След като подготвят проекта, руснаците ще поканят за участие НАСА, Европейската космическа агенция, Китайската космическа агенция и други организации, каза още шефът на Роскомос в интервю за радиото Голос России.

НАСА обаче смята, че подобен сблъсък е много малко вероятен, коментира Асошиейтид прес. Агенцията припомня различни направления в търсенията на учените в тази насока. Някои предложения са като във филма Армагедон - или небесното тяло да бъде обстрелвано с ядрено оръжие или пък да бъде изпратен космически кораб, който да блъсне астероида и да го отклони от траекторията му. Друг подход отново предвижда да бъде изпратен космически кораб, но той няма да се блъска, а ще кръжи около небесното тяло и така ще го отклони от траекторията му.

Анатолий Перминов смята, че има достатъчно време за да бъде построен кораб за целите на подобно начинание. Асошиейтид прес съощава, че запитан дали се предвижда употребата на ядрено оръжие, Перминов отговорил отрицателно. dir.bg
 


Сходни връзки

Русия готви Армагедон на живо | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди