изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:20 EEST
Изпращаме 2009 г. със "синя луна"    
Любопитно Това е второто пълнолуние в календарен месец и се случва средно веднъж на две години и половина

Астролози информират, че тази вечер планетите в Слънчевата система ще се подредят в почти права линия. В същото време ще може да се наблюдава и друго рядко явление наречено „синя луна”. За знаците, които ни дава небето в новогодишната нощ разказва Борислав Лазаров.

На 26 декември, преди пет години, цунами помете повече от десет държави по крайбрежието на Индийския океан. Американски астролози предупредиха, че тази вечер планетите ще се подредят по същия начин, както по време на бедствието от преди пет години. Според българските астрономи обаче съвпадението е случайно и няма от какво да се тревожим.

\"Подреждане на планетите няма да има на 31, даже никога няма подреждане на планетите в абсолютно права линия. Има периоди, когато планетите се събират в големите планети, в даден сектор от небето, но и те са през няколко десетки години. За тази година и за следващите няколко години не се очаква да се случи такова събитие\", обяснява д-р Евгени Семков - научен секретар на Института по астрономия.

Луната е отговорна за приливите и отливите на Земята, но дори и нейната сила на привличане не може да образува цунами. Това бедствие се причинява от изригването на вулкани в океаните.

\"В никой случай не може да ни притеснява подреждането на планетите в даден сектор от небето, тъй като, както вече казахме, те не могат да предизвикат никакви сериозни катаклизми на Земята\", заяви д-р Семков.

В новогодишната нощ ще наблюдаваме още едно интересно явление наречено \"синя луна\". Терминът няма нищо общо с цвета на нашия спътник, който и тази нощ си остава непроменен. Просто английските астрономи наричат синя луната, ако се случи да има второ пълнолуние за един календарен месец, което е рядкост. Следващата \"новогодишна\" синя луна се очаква чак през 2028 година. btv.bg
 


Сходни връзки

Изпращаме 2009 г. със "синя луна" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди