изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:27 EET
Опитаха да убият карикатурист на пророка Мохамед    
По света Полицията осуети опит за убийството на датски художник, автор на карикатура на пророка Мохамед, заяви шефът на датското разузнаване, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. Якоб Шарф, ръководител на Службата за сигурност и разузнаване (РЕТ), съобщи, че 28-годишен сомалиец, въоръжен с брадва и нож, се опитал да проникне в дома на Курт Вестергор в Архус малко след 22,10 ч. местно време снощи.

Нападението срещу художника, чията рисунка е една от 12-те, които предизвикаха антидатски протести в мюсюлманските страни през 2006 г., е свързано с тероризма, заяви Шарф в комюнике, публикувано тази нощ.
 
Арестуваният, който има разрешение за постоянно пребиваване в Дания, е свързан тясно със сомалийската терористична групировка Аш Шабаб и с лидери на Ал Кайда в Източна Африка и заподозрян за терористична дейност по време на престой в Източна Африка. Мъжът бил под наблюдение, но не във връзка с карикатуриста.

Полицията съобщи, че нападателят е прострелян в ръката и коляното. Той е ранен тежко, но животът му е вън от опасност. Днес ще му бъдат повдигнати обвинения в опит за убийство на Вестергор и на полицай. Не е ясно дали заподозреният действително е успял да влезе вътре в дома на карикатуриста във втория по големина град на Дания. Властите разследват дали е действал сам.

Вестергор, в чиято къща гостувала петгодишната му внучка, повикал полицията. Тя пристигнала след две минути и се опитала да задържи нападателя, който хвърлил брадва по полицай и той го прострелял.

Вестергор разказа за вестник \"Юландс-Постен\", за който работи, че мъжът крещял \"кръв\" и \"отмъщение\", докато се опитвал да влезе в банята, където се криели Вестергор и внучката му. Художникът бил силно шокиран, но невредим.

74-годишният Вестергор остава потенциална мишена почти пет години, след като неговата карикатура излезе заедно с още 11 в \"Юландс-Постен\" през 2005 г. През октомври бяха повдигнати обвинения в тероризъм срещу задържани от американската полиция двама жители на Чикаго, които първоначално планирали атаки срещу вестника. После планът бил променен и сведен само до убийството на бившия културен редактор и карикатуриста. През 2008 г. датската полиция арестува двема тунизийци, заподозрени в заговор за убийството на Вестергор. Не бяха им предявени обвинения, единият бе депортиран, а другият освободен, след като имиграционна комисия отхвърли усилията на РЕТ да бъде екстрадиран. dir.bg

 


Сходни връзки

Опитаха да убият карикатурист на пророка Мохамед | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Опитаха да убият карикатурист на пророка Мохамед
Автор: Anonymous да 2010-01-02 @ 10:39 EET

Ей това са хамавите \"духове\"... Нарисували ги в карикатура и айде... ще раздават смърт. :-(

Това са фанатизирани наивни хора. Никакъв Аллах не ги води! Аллах не е такъв! Ако Аллах държеше наистина техните ръце, техните опити за терор щяха да са винаги успешни...


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди