изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:17 EEST
ЦЕННОСТИ ОТ ДОБРИЧ - ВЪВ ВИРТУАЛЕН МУЗЕЙ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОРЕНИ    
НовиниТриизмерни изображения на музейни ценности от Добрич са включени във Виртуален музей на европейските корени. Той е създаден по проект \"F-MU.S.EU.M. (2007-2009)\", в който си партнират музеи, научни институти и неправителствени организации от Италия, Румъния и България и който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската Комисия,  програма \"Леонардо да Винчи\".

Експонатите от Добрич са седем на брой, съобщиха от Регионалния исторически музей. Те датират от V хилядолетие пр. Хр. и произхождат от изследвани праисторически находища на територията на област Добрич. Това са глинени фигурки на Великата богиня-майка и сакрални антропоморфни и зооморфни съдове - материално проявление на духовността и религиозните вярвания на праисторическия човек. Интерес представляват идолът от гроб № 453 и големият съд-хранилище от гроб № 827 от най-големия в света праисторически некропол, открит на западния бряг на Дуранкулашкото езеро. Любопитно е, че за разлика от останалите гробове, в гроб № 453 обект на погребение не е човек, а самата женска фигурка, която е придружена с погр***ни дарове съгласно обредната практика на древните. Освен това фигурката има медна гривна на едната си ръка и врязана на гърдите пиктограма, свидетелство за зараждането на най-старата писменост в праисторическия свят. Съдът пък, има капак, реалистично изобразяващ човешко лице, и четири срещуположно разположени врязани концентрични кръгове по тялото, с по един вписан в тях кръст. Тези изображения символизират соларната представа за Вселената и мъжкото начало в лицето на живототворящия Бог-Слънце. Тези археологически находки могат да се видят в сайта: www.europeanvirtualmuseum.net.
 


Сходни връзки

ЦЕННОСТИ ОТ ДОБРИЧ - ВЪВ ВИРТУАЛЕН МУЗЕЙ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОРЕНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди