изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:56 EEST
НЕЙНО ЗЛОДЕЙСТВО - ГОСПОЖА АНОРЕКСИЯ    
Здраве То бива,бива ненормална работа с това хранене напоследък, но вече нещата съвсем се изродиха! Онзи ден една позната ми се хвали, че не е хапвала нищо от три дни.Преди това една колежка ми вика-край на хляба и месото, този път наистина! На ден по килограм падала!Е, аз със две прости операции пресмятам, че до девет седмици и половина няма да имам колежка...

Друга една- от неврологичния сектор" май и това е от значение" и без да ми казва я виждам, че е на кафе и цигари, твърдейки, че спазва някакъв режим, известен само на нея. Та преди милото създание у дома да решие, че спира да готви най-вкусните неща, оставяйки закръгления ми мачизъм на произвола на бързото хранене, решавам да се подготвя теоретически, позадълбавайки отдалеко (че да е леко) във и около онуй, що наримат анорексия - един от най-върлите врагове на тялото ни.

Анорексията е бич божи,унищожаване на женската/че и мъжката/ красота по най-грозния начин- чрез разрушаване на организма.Как става ли?Малко момиченце обича сладко.Мама обаче страда от отрицателен интелект и решава да скастря малката през ден,сочейки ходещите закачалки по телевизията и култовата реплика" Ти никога, ама никога няма да станеш такава!" Оттам нататък е ясно-девойката окача изображения на Кейт Мос и компания навсякъде около себе си и решава, че може и тя така да съкрати теглото си наполовина, като не му дава ни най-малък повод за увеличаване, т.е. като не яде. Невероятно, но факт: 20% от подвластните на смущения в храненето умират. Как да познаеш, преди да е твърде късно, че момичето от компанията, което тъкмо си харесал, е попаднало в мрежата на Anorexia Nervosa:

Ти й подаваш бонбонка тик-так след кафето, тя ти казва: "Ауу, ЦЕЛИ две калории!"
Всяко едно момиче (че и момче) се оглежда в голямата витрина, която подминава; анорексичката обаче гледа краката си - уж да не се спъне, след малко се спъва, интересно.
Искаш да я снимаш с телефона си, за да я качиш към номера й, тя изпада в нервна криза и се разплаква или те овиква. Или и двете.
Не говори за майка си; казват, че нежеланите деца имат заложена склонност към анорексия. Когато я питаш на кого от родителите си прилича, смотолевя "на Горгоната" ;
Тъй като няма как да прецениш липсата на цинк, чупливостта на ноктите й или заниженото либидо, огледай ръцете й. Липсата на мазнини води до допълнително окосмяване, кофти.
Как можем да помогнем? Както винаги - с любов и разбиране, естествено. Прекарвайте максимално време с клетите заблудени души, дори и да се налага да поразбивате заключените врати на баните. Вместо да ги оплаквате, съжалявате или остро критикуване, рисувайте мустаци по снимките на Кейт Мос и компания. Извеждайте момичетата на въздух и не спирайте да ги харесвате. Те така обичат да им се напомня, за да на уверени в неповторимата си красота. Така и е редно. Инак - беля.

--------------------------------------------------------------------------------------
Другите заподозрени

Докато рових из уикита, гугъли, статистики и тръпнах безмълвно пред ужасяващи фотографии, се натъкнах на ред понятия, близки до анорексията, които е добре да знаем, за да не се излагаме пред готината компания:

Орторексия - лека форма на лудост, изразяваща се във вманиачеността да се ядат само здравословни храни: треви, зърна и пляви. Тези поне нещо ядат.

Тенорексия - подвластните на нея сме всички онези, които гоним мургавост, той като някой си там е казал, че препечената кожица е по-здрава. Нищо подобно, другари и другарки: ултравиолетовите лъчи могат да докарат такива бели на главата, че от суеверие няма да ги споменавам. На сянка и от фактор 40 нагоре, ясно ли е?

Парорексия - ненормален апетит към неща, които не съвсем храна. "Пусни беемвето, не му дъвчи калника!"

Бигорексия - наричат мускулната дисморфия още "мъжката анорексия" и всеки събрат, жално вдигнал хилав бицепс пред огледалото, знае за какво говоря. Ако не прекалим със зобането на добавки: ("изцяло безобидни, Роко, дето ги вкарва, си ги яде от две години. Няма деца, но пък какъв прасец бичи!), може и да добием самочувстието и малоумието на бабанката идол.


Автор: Иван Хадживеликов
сп. Modernity
http://enciklopediabg.wordpress.com/

 


Сходни връзки

НЕЙНО ЗЛОДЕЙСТВО - ГОСПОЖА АНОРЕКСИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди