изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:49 EEST
Барозу подкрепи Румяна Желева    
Европейски съюз
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изпрати отговор на председателя на Европейския парламент Йежи Бузек във връзка с кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар.


В писмото на Йежи Бузек се искаше отговор на два въпроса - единият по декларацията за интереси на българския кандидат за комисар, втория - за компетентността да заема предложения й комисарски пост.

Жозе Мануел Барозу потвърждава в отговора си, че Румяна Желева отново е потвърдила по негово искане, че декларацията й за финансови интереси, публикувана в сайта на ЕК, е напълно точна и изчерпателна, съобщи БТА.

\"Що се отнася до декларацията за интереси на Румяна Желева, ЕК разчита на личните декларации, които правят кандидатите, тъй като няма специално законодателство на ЕС в тази насока. По мое изрично искане г-жа Желева потвърди отново след нейното изслушване, че декларацията за интереси, която е публикувана и на интернет страницата на комисията, е изцяло акуратна и пълна. Г-жа Желева вече публично предаде различни официални документи, за да покаже, че когато е подавала декларацията за интереси като номинирана за комисар, тя не притежава акции във фирмата, която е притежавала\", се казва в отговора на Барозу.

По втория въпрос в писмото на Жозе Мануел Барозу се отбелязва: Що се отнася до втората точка, припомням, че в съответствие с Чл.17/7/ на Договора за Европейския съюз, Съветът на Европейския съюз, след предложение на българското правителство и по общо съгласие с мен, избра г-жа Желева като лицето, което смята да посочи като член на комисията. Що се отнася до нейната способност да посрещне изискванията на портфейла на комисар за международното сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи, г-жа Желева, която два пъти е била избирана от българския народ в Европейския парламент и която сега е министър на външните работи на нейната страна, има необходимата обща компетенция, международния опит и показва необходимото равнище на европейски ангажимент, за да изпълнява тези функции, както изисква Чл. 17 /3/ от Договора за Европейския съюз.

С писмото си обаче той не даде оценка на представянето на Желева по време на изслушването, както се очакваше, пише вестник \"Дневник\".

Във вторник координаторите на комисията по развитие ще се съберат отново в Страсбург, за да обсъдят случая. По план, в сряда парламентарната комисия трябва да е готова със становището си за Румяна Желева и да го изпрати на председателя на Европарламента Йежи Бузек. Ден по-късно, оценката ще бъде обсъдена от лидерите на политическите групи в Европарламента. dir.bg
 


Сходни връзки

Барозу подкрепи Румяна Желева | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди