изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:42 EEST
Барозу заплете политическата драма около Желева    
НовиниПредседателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изрази сдържана подкрепа за номинирания от България кандидат за комисар Румяна Желева, с което добави нов елемент в политическата драма, обхванала Брюксел през последната седмица, коментира днес близкото до европейските институции издание EUObserver.

Подкрепата дойде, след като Европейския парламент изкара г-н Барозу на предна линия като попита официално дали декларацията за интереси на г-жа Желева отговаря на изискванията на правилата на Европейската комисия и дали председателят на комисията още има доверие в нейните способности, допълва изданието, цитирано от БТА.

Въпросите бяха поставени след бурно изслушване на г-жа Желева във вторник, на което тя бе обвинена, че не е била съвсем точна в описването на финансовите си интереси, и което също показа празноти в нейните познания по бъдещата й работа като комисар, отговарящ за международните отношения, хуманитарната помощ и реагирането при кризи, обяснява изданието.

В писмо до председателя на Европейския парламент, в което всяка дума бе ангажирала умовете на служители в Европейската комисия в продължение на няколко часа в петък г-н Барозу отбеляза отново, че г-жа Желева го е уверила, че декларацията й за финансовите интереси е \"съвсем точна и пълна\". В писмото също се припомня на парламентарния шеф Йежи Бузек, че в момента няма \"специална контролна процедура\" в правилата на Европейския съюз за оценка на твърденията на комисарите, които се приемат за чиста монета, добавя изданието.

По политически по-трудният въпрос за компетентността на г-жа Желева за работата на комисар след изслушването й, г-н Барозу отбеляза, че тя \"има необходимата обща компетентност, международен опит и показва необходимите равнища на европейски ангажимент\", отбелязва EUObserver.

\"Случаят Желева\" предизвика буря от взаимни обвинения в Европейския парламент, като политическото семейство на българския кандидат, десноцентристката Европейска народна партия, се събра около нея и обвини други политически групи в \"лов на вещици\". А докато първоначално се фокусираха върху предполагаеми финансови нередности, нейните опоненти в парламента - \"зелените\" и социалистите бяха досега най-гласовити сред тях - преместиха фокуса към некомпетентността й за портфейла, както те казват, и отправиха заплахи, че ще отхвърлят цялата комисия на 26 януари, ако тя бъде запазена в състава й.

ЕНП, която неотдавна назначи г-жа Желева за свой заместник-председател, сега гледа да направи труден живота на бъдещ комисар от друга политическа група и се е прицелила в словака Марош Шефчович, чието изслушване е в понеделник другата седмица. Тези битки \"око за око, зъб за зъб\" създадоха напрегната атмосфера в парламента, където всяка политическа група се е вкопчила в \"своя комисар\" и това отравя надеждите на г-н Барозу изслушванията да преминат спокойно, пише EUObserver за случилото се през последните дни.

Парламентът трябва да финализира оценките си за всички комисари следващата седмица, а гласуването на цялата комисия е насрочено за началото на последващата седмица. Вече има силни съмнения дали първоначалната линия на Барозу ще премине през изпитанията без наранявания, е оценката на изданието. Вероятно твърде загрижени това да не стане, запознати добре със случая източници от европейските институции вече заявиха, че в създалата се обстановка \"най-добрият сценарий е г-жа Желева да се оттегли от номинацията си, за да може процесът, свързан с одобряването на новия състав на Европейска комисия, да върви напред\". дир.бг

 


Сходни връзки

Барозу заплете политическата драма около Желева | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди