изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:56 EEST
Дания забранява ислямското облекло    
По света
Датският премиер Ларс Льоке Расмусен заяви, че бурките и никабите нямат място в Дания и съобщи, че правителството обсъжда начини да се ограничи носенето на тези ислямски облекла, които покриват цялото тяло, предаде Франс прес.


"Позицията на правителството е ясна - бурката и никабът нямат място в датското общество. Те символизират схващане за жената и човечеството, на което фундаментално се противопоставяме и с което искаме да се борим в датското общество", заяви премиерът на пресконференция, предаде БТА.

"Датското общество е отворено демократично общество, където човек вижда с кого разговаря, независимо дали в училищна среда или на работното място. Ето защо искаме да премахнем това облекло от датското общество", добави той, като същевременно призна, че има "ограничения, включително правни" пред забраната на носенето на този тип покриващо цялото тяло облекло на обществени места.
Правителството "обсъжда начини да се ограничи носенето" на този тип облекло, за да приложи политиката си срещу бурките без да нарушава конституцията, каза Расмусен.

Според публикувано вчера проучване на Копенхагенския университет по искане на социалното министерство, носенето на бурката - облекло, покриващо цялото тяло и с мрежичка пред очите - е изключително рядко в Дания. Колкото до никаба - също покриващо цялото тяло облекло, но с процеп за очите - него го носят "между 100 и 200 жени" в страната.

В Дания живеят около 100 000 мюсюлманки, което е около 1,9 процент от населението от 5,5 милиона души. Според доклада на Копенхагенския университет само 0,15 процента от тях носят никаб.

dir.bg

 


Сходни връзки

Дания забранява ислямското облекло | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.21 секунди