изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 14:46 EEST
Хванаха група педофили, упоявали и насилвали момчета    
Ред и сигурностПедофилска група бе задържана при съвместна операция на служители от ГДБОП, СДВР и прокурори от СРП. Задържани са шестима души, които насилвали сексуално тийнейджъри. Единият от арестуваните е осъждан, като е излежал ефективна присъда от 1,5 г., съобщиха от пресцентъра на МВР.

Рано тази сутрин антимафиоти от сектор "Компютърни престъпления" - ГДБОП, служители от сектор "Детска престъпност" - СДВР, от сектора за борба с организираната престъпност  - ОДМВР-Сливен и прокурори от специалния отдел по компютърни престъпления в Софийска районна прокуратура предприеха съвместна операция.

В хода на полицейските и процесуалните действия са задържани участници в организирана престъпна педофилска група, насилвали сексуално 11-15 годишни момчета.

При първоначалното разследване е изяснено, че педофилите откривали жертвите си в български интернет-сайтове за запознанства. Скоро след това контактите се прехвърляли в скайп, където в лични разговори "събеседниците" на децата събирали подробности за живота и интересите им.

След задочното запознанство тийнейджърите са канени на среща, после - на купони в наети луксозни къщи и апартаменти в столицата. От събраната до момента информация става ясно, че в повечето случаи членовете на групата, ангажирани с набирането на нови момчета, отначало ги заблуждавали, че ги канят на партита с момичета.

Но на купоните момичета все не идвали, а на децата са давани упойващи вещества и алкохол, след което са насилвани сексуално, като актовете били филмирани и използвани за изнудване.

Под претекст, че записите ще бъдат разпространени в интернет и родителите на насилваните ще бъдат информирани, децата са принуждавани да водят и свои съученици и приятели.
На по-големите тийнейджъри, които отдавна били заробени, участниците в групата плащали по 50 лв. за доведено дете от интернет познанство, от приятелския им кръг или техни съученици.

При съвместните действия на разследващите са претърсени четири жилища в столицата и едно - в Сливен. Задържани са шестима на възраст между 27 и 32 години.

Ръководителят на престъпната група - 32-годишният Г.Л.-Гергана попаднал в полезрението на ГДБОП през 2006г. като част от престъпна група, предлагала малолетни момчета за секс срещу заплащане. Той е бил задържан, но не е осъден.
След операцията тогава организаторът Ф.А.-Кристина беше осъден за сводничество с непълнолетни.

В хода но съдебния процес срещу него, той се е възползвал от поправката "Ванко 1" и вместо присъда от 10 до 20 г., е бил лишен от свобода за 1,5 г. При разследването през 2006г. бе изяснено е, че групата около него за три месеца е успяла да вербува над 15 момчета. Днес някои от тогава привлечените момчета са с ролята на "сводници" в новата структура.

Процесуално-следствените действия по операцията продължават и в момента и се провеждат беседи с малолетните жертви, които потвърждават за извършеното върху тях насилие. Разследващите вече са разговаряли с две 12-годишни момичета и 10 момчета на възраст 14-16 години.

"Всички те са обикновени български момчета, деца от добри семейства. Прибирали са се навреме в къщи, навиците им не са се променили и по нищо не е проличало, че са насилвани и заплашвани - толкова добри манипулатори на детската психика са педофилите" - обясни Явор Колев, началник на сектора за компютърни престъпление в ГДБОП.

Освен заплахата и страха на жертвите, добрата вътрешна организация на престъпната група е сред факторите насилниците да останат известно време скрити.
Разпределяне на функциите, избора на подходящо време /сутрин и вечер преди 22 часа/ за провеждане на купоните, честата смяна /на всеки два месеца/ на наетите луксозни къщи и апартаменти разкриват пред разследващите механизма на действие на йерархично подчинена и добре прикрита престъпна група от комбинативни и хитри участници.

Изяснено е, че членовете й ползвали момчета изцяло за задоволяване на собствения си плътски нагон и не са разпространявали записи в мрежата, но са ги съхранявали в компютрите си с цел изнудване.

Работата по  случая продължава с компютърно-разузнавателни, оперативно-издирвателни и следствени действия за документиране на цялостната престъпна дейност на групата и за установяване на нови жертви, като разследващите предполагат, че групата на насилниците и на жертвите ще нараства.

При претърсванията са открити и иззети многобройни дискове със записи, видеофаайлове, компютри, лаптопи.

"Прекратихме много гнусни престъпления с жертви-деца, които дори не могат да се оплачат.

При съвместните действия са натрупани достатъчно безспорни доказателства за престъпната дейност на групата", категоричен бе прокурор Христо Динев, ръководител на спецекипа за компютърни престъпления в Софийска районна прокуратура, под чието ръководство се продължават процесуално-следствените действия. www.news.bg

 


Сходни връзки

Хванаха група педофили, упоявали и насилвали момчета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди