изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:41 EET
Хламидията – най-често предаваната полова инфекция и причина за стерилитет    
Здраве

Сигурен метод открива само за час дали сте заразен. Около 700 милиона души в света са с хламидийна инфекция, като всяка година се регистрират от 90 до 200 милиона ново заразени. През последните години Chlamydia trachomatis е водещият полово предаван патоген. Докато преди 20 години бяха „на мода” сифилисът и гонореята, то сега хламидията е най-често срещаната зараза при сексуален контакт без предпазни средства, обяснява д-р Ели Христозова, специалист микробиолог и  консултант към пловдивската клиника „Медикус Алфа”.



Проблемът, е че се наблюдава „намаляване” на възрастта на заболелите – младите между 16 и 25 години се очертават като една от най-рисковите групи. Висок e рискът от зараза и при хората с безразборни полови контакти. При тези 2 групи честотата на откриване на бактерията варира между 25 – 45 процента. Само 5 – 12 процента е същата при нискорисковия контингент от хора с моногамна връзка. Хламидията е сред основните причинители на стерилитета, извънматочната бременност, преждевременното раждане, спонтанните аборти.

Хламидийната инфекция се приема, че е по-опасна от другите полово предавани болести, защото е скрита. Голям процент от засегнатите са без симптоми, съответно не търсят помощ и не получават лечение, обяснява д-р Христозова. Това не значи обаче, че не предават болестта на своите полови партньори. Chlamydia trachomatis може да се предаде също от майката на плода по време на раждането и да предизвика възпаление на очите и пневмония, която понякога води до летален край на новороденото. Хламидиите са в основата и на синдрома на Райтер, който засяга уретрата, ставите и очите. Инкубационният период (времето от момента на заразяването до проява на първите симптоми) е 7 - 14 дни.

При жените инфекцията засяга маточната шийка (ендоцервицит) и уретрата (уретрит), може да продължи към маточното тяло (ендометрит) и маточните тръби (ендосалпингит). В повечето случаи липсват характерни симптоми, а ако има оплаквания това е обикновено появата на оскъдно течение, без характерни особености и парене, смъдене при уриниране, неясна болка ниско долу в корема или кървене извън цикъла и след полов акт. Имунитетът е компрометиран и нерядко се наслагват и други инфекции. Хламидия трахоматис сериозно уврежда маточните тръби, намалява тяхната проходимост и води до образуването на сраствания, като в крайна сметка предизвиква стерилитет. Хламидийната инфекция е една от водещите причини за безплодие при жените.

При мъжете от възпалителния процес се засяга главно уретрата. Оплакванията са свързани обикновено с изтичане на минимално количество белезникав секрет от пениса сутрин. При нелекуване инфекцията обхваща простата, семенните каналчета и също може да доведе  до стерилитет, тъй като хламидиите увреждат сперматозоидите, обяснява д-р Христозова. Затова при най-малкото съмнение е добре да се изследвате. Сигурен, бърз и в същото време нескъп метод, е директният имунофлуоресцентен тест. Взима се цервикален секрет от жената, или уретрален секрет от мъжа. Пробата се изследва със специален имунофлуоресцентен микроскоп - съвременна  апаратура, притежавана от малко болници, сред които е „Медикус Алфа”. При излъчването на ултравиолетови лъчи от микроскопа, бактериалните частици покрити с флуорохроми /като хламидията/ светят в зелено, обяснява микробиологът. Резултатите са готови само за час. Методът се използва също в диагностиката на редица бактериални причинители като антракс, чума и холера. Използва се и в имунологията за откриване на автоимунни болести като лупус, склеродермия, дерматомиозит, например, посочва още д-р Христозова.

 

Катя Стайкова, журналист

 

 


Сходни връзки

Хламидията – най-често предаваната полова инфекция и причина за стерилитет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди