изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:27 EET
Ченге пуска милионер от затвора, да го отвлекат Наглите    
Новини

Полицаят, който бе арестуван, защото помагал на Наглите, издействал отпуск от затвора на милионера Васил Маникатов, а после казал на похитителите и те го отвлекли. По такава версия работят разследващите, научи \"24 часа\".



Маникатов е платил около 8 хил. лева на инспектор Йордан Костов, за да му издейства отпуск от облекчения затворнически режим в Казичене. Веднага след като бил пуснат обаче, осъденият за наркотици бе отвлечен, а роднините му платиха над 1 млн. лева откуп.

След ареста на Костов Маникатов го разпознал и веднага потърсил връзка с разследващите органи. До дни се очаква затворникът да даде показания пред съдия срещу подкупния полицай. Имало данни, че Костов е съобщил на Наглите, че ще пускат заможния затворник и те са подготвили отвличането му.

Не е ясно обаче дали инспекторът неволно е споделил това с похитителите, или е искал пари за тази информация.

В края на ноември 2008 г. благодарение на помощта на Костов Маникатов си издействал кратка отпуска, за да види съпругата и детето си. Минути след като семейството излязло на разходка обаче, до дома му изскочили четирима мъже в полицейски униформи и му наредили: \"Арестуван си, трябва да дойдеш с нас.\"

Маниката веднага се подчинил и бил отведен, но минути по-късно съпругата му Нели получила SMS, че Васил е пленник и да чака указания. След това Наглите поискали от Маникатова 500 хил. евро, за да види съпруга си отново жив.

Исканата сума била платена и затворникът бе освободен. След ареста на Наглите през декември м.г. Маникатов разпознал една от къщите, в която е бил държан, а част от арестуваните са обвинени за неговото отвличане, разказаха запознати с разследването.

Според източници от полицията инспектор Костов от години прибирал 4-цифрени рушвети, за да съдейства за отпуски, по-лек режим или предсрочно освобождаване на затворници от Казичене. Специално Маникатов бил уреден от него да продава дрехи на пазара в столичния кв. Дружба.

До момента на Костов е повдигнато обвинение за търговия с влияние, но магистрати смятат, че не е знаел за отвличанията. Вчера се очакваше съдът да реши дали да го остави за постоянно в ареста.

Заради случая с отвличането на Маникатов Костов дори е бил разследван от инспектората на МВР и наказан с \"мъмрене\", научи \"24 часа\".

След като затворникът бил освободен от похитителите, в 2 часа през нощта той се обадил по телефона на Костов, засекли спецслужбите.

Маникатов го помолил да го вземе от дома му и да го закара лично в затвора, защото се притеснявал, че полицията го издирва. Костов, който в този момент бил в родния си Добрич, веднага тръгнал към столицата.

Началникът му Красимир Господинов му заповядал да докара затворника първо в дирекцията на полицията, за да бъде разпитан и да се установят обстоятелствата около отвличането му.

Костов обаче не изпълнил заповедта и го завел директно в затвора. Тогава Красимир Господинов подал сигнал и инспекторатът започнал проверка срещу Костов и прекия му ръководител Тодор Боев. Тя установила нарушение на трудовата дисциплина и предложила наказания.

През пролетта на 2009 г. обаче вместо да се вземат мерки срещу Боев и Костов, техният началник Красимир Господинов бил предсрочно пенсиониран, а те оставени на работа. Проверката за Маникатов не е първият сигнал, който ръководителят подавал за Костов. Още през лятото на 2008 г. Господинов предложил полицаят да бъде преназначен - да не отговаря вече за затвора в Казичене, а за този в Кремиковци. Причина за това били установени много близки отношения между Костов и по-заможни затворници. Според неофициална информация през 2010 г. се подготвяло преназначаване на инспектор Костов като началник на полицейското управление в Троян, но това било осуетено с ареста му. Вчера Софийският градски съд гледаше мярката за неотклонение на инспектор Костов, но до редакционното приключване на броя не се бе произнесъл.

БЛАГА ГЕОРГИЕВА, СЛАВИ АНГЕЛОВ

http://www.24chasa.bg

ОЩЕ ЗА \"НАГЛИТЕ\"

 


Сходни връзки

Ченге пуска милионер от затвора, да го отвлекат Наглите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди