изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 09:04 EEST
Кога ще се смени цвета на очите на бебето ми?    
Здраве

Този въпрос е обичаен за родителите. Дали цвета на бебешките очи ще остане сив или ще се промени на кафяв, син, зелен?



Повечето експерти са на мнение, че цветът на очите или остава същия или се потъмнява до 6-9-ти месец на детето. Така че сивите или сини очи могат да станат кафяви, зелени или пъстри. За кафявите е по-малко вероятно да изсветлеят и да станат сини.

Просто ще ви се наложи да изчакате и да видите какво ще стане.

 

Гени и цвят на очите

Друг въпрос, който вълнува родителите е как се получава така, че бебето е със сини очи при положение, че родителите му са с кафяви.

Това може да се случи, защото гена на сините очи е по-слаб. Това означава, че трябва да имате два гена със сини очи, за да има бебето сини очи. От друга страна гена на кафявите очи е доминантен, така че има нужда само от един ген, за да бъде бебето ви с кафяви очи. В същото време ако имате един ген за кафяви и един ген за сини очи (обикновено носим по два гена за цвят на очите и косата или тегло по един от всеки родител), бебето ще е с кафяви очи.

Но дори и двамата родители да са с кафяви очи, те могат да носят по един ген на сини очи. Ако бебето е наследило тези два гена на сините очи – то ще бъде синеоко.

Гена на зелените очи е също доминантен над този на сините, но е по-слаб от този на кафявите. Ако се чудите какъв цвят ще са очите на бебето ако родителите му са със зелени и кафяви очи – отговорът е, че могат да бъдат всеки цвят от синьо през кафяво до пъстро.

http://www.bebok.eu

 


Сходни връзки

Кога ще се смени цвета на очите на бебето ми? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди