изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:48 EEST
43-годишен софиянец отговаря пред Добричкият окръжен съд за несъбрани над 84 хил. лв. за винетни стикери    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд даде днес ход на наказателното дело срещу 43-годишния Радослав Ив. Р. от София.

Той е подсъдим за това, че през периода 05.06.2006 г. – 31.08.2006 г. на ГККП Кардам, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – технически сътрудник – контрольор към Управление „Пътни такси и разрешителни” пункт Кардам, системно е нарушавал и не изпълнявал задълженията си по събиране на винетни такси за ползване на пътната инфраструктура от всички влизащи в страната чуждестранни леки и товарни автомобили с цел да набави облага за водачите на нетаксуваните коли, както и, за да причини имотна вреда на Национална агенция „Пътна инфраструктура”. От това са настъпили значителни вредни последици за НАПИ в размер на 84 385,30 лв.

Днес Добричкият окръжен съд допусна за съвместно разглеждане по делото граждански иск, предявен от Агенция „Пътна инфраструктура” за сумата на щета, ведно със законната лихва.

            Според обвинителния акт през 1999 г. Радослав Р. е бил назначен на трудов договор към Управление „Пътни такси и разрешителни” с място на работа – Граничен сектор Оряхово. На 06.03.2006 г. е бил преназначен с място на работа ГКПП Кардам. Разследването е установило, че служителите на Управление „Пътни такси и разрешителни”, включително подсъдимият, самоволно са променяли графиците на дежурствата си и смените им са продължавали по 24 часа, вместо регламентираните 12  часа. Понякога са работили по 72 часа, за да могат след това да ползват по-големи почивки. През м. юни 2006 г. той е отработил 28 смени по 24 часа, през юли 8 смени по 24 часа, а през м. август 11 смени по 24 часа. По време на тези си дежурства, Радослав Р. е нарушавал и неизпълнявал служебните си задължения, като за периода 05.06.2006 г – 31.08.2006 г. е пропуснал да влязат в България, без да имат редовен винетен стикер и, без да събере дължимите винетни такси общо 1823 броя пътни превозни средства с чуждестранна регистрация. Прокуратурата е изчислила, че той е пропуснал, без да събере дължимите винетни такси 71,828% от преминалите през неговите смени общо 2 538 леки и товарни коли, автобуси и микробуси.

Радослав Р. заяви днес пред съда, че не се признава за виновен и ще дава обяснения в края на съдебното следствие.

Добричкият окръжен съд изслуша четирима свидетели – гранични полицаи, началникът на граничните контрольори на пътни такси и служител на Граничната ветеринарна инспекция. От разпитите им стана ясно, че граничните полицаи винаги са оказвали съдействие и връщали автомобили, пропуснали да платят налозите си пред другите държавни служби. Ветеринарните инспектори и граничните контрольори са ползвали за почивка и храна времето, в което ежедневно румънските граничари спирали потока от автомобили.

Съдът изслуша пет съдебно-счетоводни експертизи, но не ги прие, защото за изготвянето им са ползвани доказателства, които разследването не е приобщило по делото по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.

Добричкият окръжен съд изиска нови доказателства от Агенция „Пътна инфраструктура”, МВР и ГКПП Кардам, които трябва да бъдат представени до 12.03.2010 г. Те трябва да послужат за изготвяне на нова съдебно-счетоводна експертиза, която бе назначена днес. Съдът разпореди вещите лица да отговорят, колко и кои са нетаксуваните от Радослав Р. автомобили за неговите смени през инкриминирания период, кои чужди превозни средства не са платили винетки, кои от тях са притежавали предварително закупена или са я платили на излизане от страната винетка, да посочат дължимата сума за винетни стикери на нетаксуваните коли и да посочат реекспортирани автомобили.

Добричкият окръжен съд глоби със 150 лв. неявилият се днес свидетел Илия Ж. и разпореди той да бъде принудително доведен на следващото заседание по делото. Той бе редовно призован за процеса срещу Радослав Р, а също има наложена мярка за неотклонение „подписка” и в случая проявява неуважение към българските институции.

 

12.02.2010 г.                                            Пресслужба Добрички окръжен съд          

 


Сходни връзки

43-годишен софиянец отговаря пред Добричкият окръжен съд за несъбрани над 84 хил. лв. за винетни стикери | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди