изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:50 EEST
Наследството на вдовиците    
Новини Приживе т.нар. мутренски босове живеят охолно, но след смъртта им се оказва, че са натрупали дългове.

Докато са живи, те си разпределят с лекота милиони. Прехвърлят сметки от една държава в друга, сякаш играят на милиони. След смъртта им обикновено идват кредиторите. Или пък „добрите приятели”, които предявяват претенции към наследството. За семействата на покойните босове рядко остава истинското наследство.

В повечето от случаите вдовиците са принудени да разпродават трескаво. Да разипотекират, да променят собственост във фирми и да се опитват да оцелеят. Наследството на мафията възлиза на милиони левове. С течение на времето тези пари са разпръснати, а от някогашния блясък няма и следа.

Какво наследяват близките на убитите? Мая Илиева, вдовицата на Георги Илиев, е една от най-привилегированите. Успя да запази поне част от наследството си. Ангелина Димитрова, жената на Самоковеца, беше изправена до стената от комисията “Кушлев” и се принуди да извършва всякакви финансови манипулации, само и само да спаси поне част от парите, натрупани от нея и съпруга й. Галина Лукановска, вдовицата на Иво Карамански, отдавна е забравила предишния бляскав живот и се опитва да върже двата края с фирмата си за безалкохолни напитки.

Таня Върбанова, жената на благоевградския бос Васил Горчев-Кьоравия, също преживява мизерно. Все още търси прословутото тефтерче на мъжа си, в което са записани хората, които му дължат пари.

За Поли, приятелката на Антон Милтенов, остава утехата, че поне къщата в “Княжево” е преписана на детето й. Днес никой не би познал в изнурената млада жена със сенки под очите русокосата, секси мацка, сякаш излязла от корицата на списание. Наследството на мафията тежи.


Мая Илиева - последната от ВИС

След смъртта на Георги Илиев всички очакват кой ще заеме мястото му. Напразно. Групировката е ликвидирана за месеци. Дясната ръка на боса на ВИС Николай Цветин публично декларира, че не желае да бъде свързван повече с мутренските времена и се оттегля. За кратко начело на холдинга застава финансистът Орлин Василев. Той помага на вдовицата Мая да се закрепи след смъртта на съпруга си. Към нея предявяват претенции кредитори и тя е принудена да продава всичко, и то за много кратко време. Част от собствеността на Георги Илиев преминава в ръцете на Румен Гайтански-Вълка. Хотелите по морето също бързо сменят собствениците си.

Приживе това, което Георги Илиев притежава, се води или на друго име, или е ипотекирано. \"Съни сенд\" е една от фирмите, през които бизнесменът превърта собствеността си. Дружеството притежава хотелите \"Астория\", \"Орел\", \"Зорница\". Собственост на \"Съни сенд\" по онова време е и прословутият ресторант \"Дюни\".

\"Ви кей джи груп\" е другата фирма, на чието име са регистрирани имоти в комплекса. Според службата по вписвания в Несебър през 2002 г. фирмата успява да купи дворно място в квартал 23 в Слънчев бряг, и то за жълти стотинки.

Варненската фирма \"Ел Би Джей\", в която Георги Илиев е имал 25%, е бившият собственик на земята, върху която са построени хотелите \"Астория\" и \"Орел\". През 2003 \"Слънчев бряг\" АД продава и парцела, принадлежащ към ресторант \"Дюни\". На мястото изниква суперлуксозният хотел \"Дюн\".

През 2004 г. \"Ел Би Джей\" заедно със \"Съни сенд\" ипотекира хотел \"Астория\" в полза на \"TUI ­ България\" ООД. \"Ел Би Джей\" държи още комплексите \"Акация\" и \"Гладиола\" на Златни пясъци, купени през далечната 1998 г. за 2 000 300 долара. Фирмата е и акционер с 2% в \"Златни пясъци 2000\" АД за стопанисване на хотели и мотели.

Днес Мая Илиева се е откъснала от туристическия бизнес. Предпочита да се занимава с фризьорския си салон. Наскоро тя сключи договор с козметичната компания на французина Еманюел Жан Анри Сантьонак и според близки до нея имала намерение да се премести да живее в Тулуза, където предстои да открие верига козметични салони.


Таня Върбанова – жена в черно

В Благоевград съпругата на Васил Горчев-Кьоравия е известна още с прозвището \"желязната лейди\". Защото винаги успява да скрие истинските си чувства и излиза невредима от всяка една ситуация. Зад маската на преуспяла жена е цялото \"наследство\", което съпругата на Кьоравия трябва да преглътне. Таня Върбанова живее изолирано, приятелите на съпруга й я отбягват, а тези, които по някакъв начин са принудени да контактуват с нея, не крият, че правят това, защото се страхуват.

\"Аз нямам печалба от това, което преживях с Васил. Негативите са повече. Понякога се чувствам самотна\", признава Таня Върбанова.

Докато съпругът й е жив, тя има всички привилегии и е сред т.нар. хайлайф на Благоевград. От самото начало на брака им обаче бързо научава всички правила на поведение, характерни за жените на бизнесмените от бранша на Кьоравия.

Публична тайна в Благоевград е, че през последните години от брака им Таня Върбанова живее разделена с него. Двамата нямат развод и на практика тя не е променила с нищо жизнения си стандарт. Но й се налага да преглътне факта, че трябва да живее сама с дъщеря им в огромната къща, която Васил Горчев е купил в центъра на Благоевград. Таня Върбанова кара скъпа кола, носи дрехи по последна мода. На погребението на съпруга й от едната страна на ковчега застава тя, а от друга - жената, с която той е живял през последните години от живота си. Вдовицата на Кьоравия преглъща и това.

Никой не знае на колко възлиза наследството на Васил Горчев. Сред градските легенди се тиражират суми от над 10 млн. лева. Докато е още жив, благоевградският бизнесмен прехвърля на различни собственици имуществото си. Прочутият му мерцедес е записан на името на шофьора му, някои от фирмите се водят фиктивно на бодигардовете му. За Таня Върбанова остава къщата в центъра на Благоевград.

\"Не ме допуснаха до личните вещи на Васил. Когато го убиха, полицаите иззеха двете каси, в които той държеше ценностите си. Там бяха описани и парите, раздавани на различни хора. По право те ми принадлежат, но следователите по делото до този момент не са ме уведомили как и кога мога да си получа банковите сметки. В едната от касите бях събрала пари, с които щях да платя колежа на дъщеря ми. Взеха ми и тях, прибраха дори и златно синджирче с кръстче, подарък за кръщенето й. Страх ме е, защото хората в града са много зле настроени към мен. Понякога ми звънят различни хора и търсят Васил по телефона, въпреки че знаят много добре за смъртта му. През лятото някой се опита да нахлуе вкъщи. Убедена съм, че не беше обир, а по-скоро опит за сплашване\", признава Таня Върбанова.

На името на Таня Върбанова се води единствено фирма \"Орбита Рила 2000\", сочи справка в търговските регистри \"Апис\" и \"Дакси\". Като предмет на дейност тя развива ресторантьорство и хотелиерство. През май 2005 г. има регистрирана промяна - от АД се превръща в ООД. Във фирмата тя е съдружничка с майка си Иванка Лунджова.


Полина Стефанова – сама срещу всички

Приятелката на Клюна има една от най-тъжните истории сред мутресите. След смъртта на Антон Милтенов тя трябва да се пребори и с властната свекърва, която се опитва да й се наложи с всичко. През по-голямата част от времето си, прекарано до Антон Милтенов-Клюна, Полина Стефанова е била сама. Живее в огромната им къща в “Княжево”, заобиколена от лукс, на който всички биха завидели.

През по-голямата част от времето компания й правят няколко бодигарда и свекървата - изключително властната майка на Клюна Стефка. Така постепенно момичето свиква с това, че трябва да е тиха, да не противоречи никога и да изпълнява. Историята на Полина спокойно би могла да послужи като основа за сценарий на който и да е латиносериал. Има ги всички елементи - лоша свекърва, съпруг, който почти не се прибира вкъщи и все пак тя го обича и се надява да върне към правилния начин на живот, много пари, обедняване. И накрая - дете, което така и не успява да види баща си.

По-голямата част от парите, оставени от Антон Милтенов, отиват при брат му Камен. Част от средствата наследява и майката. За Полина остава единствено къщата, както и няколкото семейни фирми, в които е допусната да участва.


Галина Лукановска – стара слава

След смъртта на Иво Карамански на Галина й се налага да преглътне много неща. Включително и извънбрачното дете, което Нели, бившата водеща на “Огледала”, ражда на „барда на мафията”. Принудена да оцелява, и то без всякакви средства, Галина се опитва да започне свой бизнес. В момента участва в управлението на сдружение „Национален синдикат „Справедливост”. В „Петрол инжинеринг 97” е запазила само дяловото си участие, а в „ГР” си партнира с известния дипломат и управител на болница „Токуда” Румен Сербезов.

В момента вдовицата на Карамански се е посветила на образованието на трите си дъщери. Най-голямата е приета да следва в престижен университет в чужбина.


Силвия Панагонова – силната

Бизнесът на вдовицата на Бай Миле е съсредоточен в туроператорство, ресторантьорство, търговия. Притежава по 50% от \"Интер Сив Къмпани\" ООД и \"Транстурист\" ООД (Поморие), както и фирмата \"Фикс 21\" ООД (за търговия на дребно). В \"Сити шик\" ООД си поделят собствеността със сестра й Ива. Двете са съуправителки в \"Паганова\" ЕООД и в \"Смартрейд\" ООД. Половината от акциите в \"Глобал\" ООД са на Силвия, а останалите - на лихтенщайнската фирма \"Потбул Инвест Фаундейшън\".

\"Какво искате да ви кажа - че съм една нещастна вдовица с две деца и плача всеки ден? Че животът ми е свършил? Е, не. Няма да чуете това от мен. Много ни е тежко на всички нас, които през последните години преживяхме такива загуби. Мога само да ви кажа, че се боря и ще продължа докрай. Но не знам още колко ще издържа. Тежко ми е, а и има много хора, които са против мен и искат да ме видят съсипана\", казва преди време Силвия Панагонова в едно от редките си интервюта за медиите. Тези, които я познават, я определят като хладнокръвна, властна и твърде самоуверена.

На погребението на Бай Миле Силвия за пръв и последен път усеща подкрепа. В групировката СИК не я обичат особено. След смъртта на съпруга й тя се опитва да привлече инвестиции от Турция и дори живее в Истанбул за около шест месеца. Прибира се безславно в България.
Днес тя е съсредоточила интересите си към изграждане на комплекси край Боровец. Има участие и във фондация „Милосърдие 97”, която помага на деца сираци.


Ирена – живот под опека

Ирена е от вдовиците, които винаги са под опека. Жени като нея нямат шанс да излязат от мафиотското обкръжение. Приятелите на съпруга й се чувстват задължени да се погрижат за нея. Финансово обезпечена е. Но това не й дава самостоятелност. Животът й е под контрол. От няколко години живее в Америка със сина си Алекс. Димата често ги посещава в къщата, която е купил за тях.

Малко преди да бъде убит, Руснака става баща за втори път. Ирена не е майката на детето му. Веднага се намират доброжелатели да я информират за \"радостното събитие\". Тя приема новината спокойно. Животът на съпруга й в България не е нейна грижа.

Ирена се води собственичка на фирмата за техническо обслужване и ремонт на автомобили - \"Иренавто - Ирена Минева\" ЕТ. Ръководи я дистанционно от Щатите. След убийството на Руснака става пълноправна съсобственичка във \"Файненшъл консулт\" ООД, управител на която е бил Дмитрий Минев. Другият шеф във фирмата е най-добрият приятел на съпруга й Красимир Маринов - Големия Маргин. Когато е в България, Ирена се движи в познатото обкръжение.


Вера Славова – орлицата майка

Палавият Георги Славов се оказва най-тежкото наследство, което вдовицата на легендарния сикаджия Стоил Славов получава. Синът й не пропуска да се замеси в скандали. Последно участва в сбиване със сина на Ветко Арабаджиев.

Семейни приятели на Вера твърдят, че след смъртта на съпруга си тя изпаднала в стрес да не загуби и сина си. Заради това го разглезвала и му позволявала всичко. Дори и автомобила, който Жоро Главата кара, е с букви на номера ЖМВ. За непросветени абревиатурата е трудно разпознаваема, но всъщност означавала „Жорко и мама Веси”.

В момента Вера Славова притежава 45% от \"Интерпетролеум енд партнърс\". Във фирмите \"Унитурс\" АД, \"Сова-СС\" ООД и \"СС - Контакт\" ООД са съсобственици със сина й Георги. Притежава и половината от \"Милиони приятели\" ООД (за търговия на дребно). Вера Славова живее изключително самотно. Луксозната къща в \"Бояна\" опустява след убийството на съпруга й.

Вера Славова също прави преобразования в бизнеса. След като встъпва в права като официален наследник на имуществото на Стоил Славов, тя прехвърля половината от собствеността в \"Интерпетролеум енд партнърс\" на кипърската \"Бистроу Лимитид\". През юни миналата година в Държавен вестник има регистрирана нова промяна. Управител на фирмата е борецът Рахмат Сукра Софияди, доверен човек на Младен Михалев-Маджо, за когото се счита, че работи.

Мария НИКОЛАЕВА
http://blitz.bg
 


Сходни връзки

Наследството на вдовиците | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Наследството на вдовиците
Автор: Anonymous да 2011-02-17 @ 08:42 EET
Боже, да им имаш проблемите на тез.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди