изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:16 EEST
НОВА ИЗДЪНКА: Заместничка на здравния министър в Брюксел на разноски на Бил Гейтс    
Новини
Зам.-министърът на здравеопазването Тодорка Костадинова и още двама чиновници на министерството са били в командировка в Брюксел в началото на февруари на разноски на Майкрософт, научи БЛИЦ.


Тримата са участвали в организирана от Майкрософт България кръгла маса в белгийската столица на тема “Електронното здравеопазване в България – предизвикателства и възможности през 21 век”. Според любезната покана от организаторите форумът се провел в центъра за иновации ЕВС на Майкрософт в Брюксел. Според официалната програма на кръглата маса официалното откриване е било поверено на Генералния директор на Майкрософт България Огнян Киряков.

Визитата на Костадинова е била еднодневна, а на другите двама пратеници на МЗ – двудневна. Това са директорът на дирекция “Електронно здравеопазване” във ведомството Снежана Ковачева и началникът на отдел “Информационни системи” в МЗ Огнян Паскалев. Запознати припомниха, че Ковачева е съпруга на бившия зам.-министър на регионалното развитие Савин Ковачев по времето на управлението на тройната коалиция. Паскалев пък бил ново назначение от времето на кабинета “Борисов”.

Тодорка Костадинова стана зам.-здравен министър на мястото на подалия оставка Любомир Гайдов. Преди това тя беше парламентарен секретар на министерството.

Всичко това се случва в разгара на скандала, който се завихри около пътуването на здравния министър Божидар Нанев в САЩ и съмнението за конфликт на интереси около презокеанския воайяж, който попадна под зоркото око на ДАНС и проверката продължава.

В телевизионно интервю в средата на януари премиерът Борисов съобщи, че е дал за проверка на ДАНС компанията за биологични транспланти „Остеотех”. Поводът за това е пътуването на зам.-шефа на парламента д-р Лъчезар Иванов и здравния министър д-р Божидар Нанев до САЩ в края на миналата година на разноските на две неправителствени организации. Поканата за пътуването пристигнала от шефа на Федерация „Американски граждани от български произход” и Евроатлантическия фонд Румен Хичев, който обаче е и шеф на „Остеотех”.

Фирмата действа на територията на България и има договори с различни лечебни заведения. Т.е. обвинението към Иванов и Нанев беше във връзка с това, че са пътували зад граница на разноските на човек, който от години има сериозен бизнес в сферата на медицината у нас.

Според източниците на БЛИЦ в най-скоро време ще бъде обявена обществена поръчка за цялостна информационна система на всички структури на здравното министерство. Източниците намекнаха, че вероятността софтуерният гигант Майкрософт да спечели, е над 90%.

През есента на миналата година премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството трябва да плати на \"Майкрософт\" 20 млн. лв. по договор за подмяна на старата операционна система Windows в държавната администрация, сключен от предишното правителство.

България има сключен договор за поръчката на лицензиран софтуер на Майкрософт за държавната администрация на стойност 84.9 млн. лева с ДДС, като е предвидено плащане на три равни годишни вноски през 2008, 2009 и 2010 г. Договорът се движеше от старото министерство на държавната администрация на Николай Василев, което обаче бе закрито, припомниха запознати. /БЛИЦ

Досието на Красимир Гергов

КРИЗА Е: Депутати чупят рекорди по връзки с чужди страни

Методи Андреев: Симеон Сакскобургготски плати да напишат “Тайните досиета на царя”

Какво са донасяли агентите от БНТ

Раздаваха ли се “червени милиони” в куфарчета?

 


Сходни връзки

НОВА ИЗДЪНКА: Заместничка на здравния министър в Брюксел на разноски на Бил Гейтс | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди