изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-30 @ 03:12 EET
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО    
ОбразованиеПровокирани от множеството коментари в сайта ни ndtnews.hopto.org, разговаряхме със зам.-областния управител Тодор Георгиев по проблемите на образователната ни система

- Г-н Георгиев, през втората половина на ноември м.г. Вие заявихте: \"Бих искал да провокирам обществото и да проведе един дебат за това трябва ли и кои училища трябва да бъдат затворени\". Това наистина се случи в онлайн пространството на вестника ни. Читателите ни задават много въпроси. Първият от тях е превърнаха ли делегираните бюджети директорите на училища единствено в мениджъри?
- Делегираният бюджет има своите добри и не много добри страни. Той всъщност е първата реална стъпка към децентрализация в образованието. До въвеждането им, можеше да мине половин година докато един директор получи средства да смени счупена брава, докато сега може да реагира на момента. Факт е обаче, че има слаба информация към родителите за разходването на бюджета на училището. Според също, родителите на децата във всяко едно училище трябва да бъдат питани за разходването на средствата, което е слабост, според мен, в училищата засега. Слабост е също, според мен, че у нас, тъй като не се въведе т.нар. ваучерна система в образованието, за учителите и директорите един ученик е 1500 лв. Реално промените, които се направиха не допринесоха за качеството на образованието. В редица училища се правят огромни компромиси, за да не си отиде едно дете от училището, защото това означава с определена сума по-малък бюджет.
Друго, което  ни отличава от развитите страни е, че в тях ваучерната система е еднаква за частни и държавни училища и родителите са тези, които избират къде да учи детето им. Смятам, че не е честно, че държавата не дава на частните училища единен стандарт за издръжка на едно дете.
- Споменахте, че промените не са довели до качество в образованието. Какво трябва, според Вас, да се промени, за да е интересно на децата в час?
- В момента все още масово използваният метод за преподаване в нашето училище е лекционният. Това обаче далеч не е най-подходящия за съвременните ученици. Изкарването на дъската също действа стресиращо. Но ако във всяка стая има интерактивна дъска, ако всеки учител може да онагледи със слайдове часа си - дали тогава децата ще смятат, че даскалото е досадно? Доказано е, че чрез лекционния метод на преподаване едва 15 минути са ефективни. Т.е. само 15 мин. може да бъде задържано вниманието на учениците, излиза, че 25 мин. са изцяло пропиляно време. Не на последно място трябва да се помисли за учебниците. За мен това е една мафия, която печели от издаването на учебници 1 млрд. лв. За това какво да пише и как в учебниците биват питани много малко учителите и никак родителите. Това са важни моменти, защото според последния доклад на ЕК от 2009 г. 30 на сто от населението на страните членки на съюза на възраст от 25 до 64 г. са ниско грамотни и неграмотни.
- Голям коментар предизвика и твърдението Ви, че част от училищата в областта трябва да бъдат закрити. Какво мислите днес по въпроса?
- Продължавам да смятам така. Държавата дава 42 млн. лв. за образование за 2010 г. Към тези средства като прибавим и близо 5 млн., които дават общините - получава се не малка сума. Според статистиката учениците на територията на област Добрич са 3 на сто от тези в България, толкова са и учителите, а учебните заведения са 4 на сто. Защо да не оптимизираме базата, като инвестираме в качеството. Парите, които се отпускат за образование не могат да бъдат използвани по друго предназначение. Така ще има средства за модерни методи на преподаване, например. В момента на много места не се предприема закриване на училища самоцелно заради работещите там, които си чакат пенсиите. Например във всичките 21 училища в община Добричка има толкова ученици, колкото в две големи училища в града. Има много какво да се обсъди и съм готов да дискутираме, за да постигнем качествено образование с ясни и прости цели.
 


Сходни връзки

НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО | 24 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-02 @ 10:29 EET
Та за какво качество може да става дума. Хора без морал и себеуважение, хора, които не мислят за учениците и училището, хора (леки жени-д-р Иванка Димитрова ОУ\"Хр. Смирненски\") такива хора са директори сега. Какво е направила тази директорка за училището, че е от толкова години там. Почти всички в града я познават и си затварят очите пред нейните действия.
Защо мълчите, защо??? Не ви ли е срам??? Как спите спокойно вечер???
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-02 @ 11:02 EET
как да се говори за нови методи за преподаване като млади учители няма, старите не се усъвършенстват и променят,но пък са много\"послушни\",защото си чакат пенсиите и са най-добрите и за директорите,и за инспектората
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-02 @ 11:15 EET
А какво да кажем за Марияна Колева отПГТ.П.К.Яворов такава учителка. И тя била най добрата, ама според директора на училището, а защо не пита другите,какво им е мнението за нея,не може да влизаш в час ,да обиждаш учениците,и да нямаш никакъв подход към тях как иска да я уважават след като тя няма никакво уважение.Това за мене не е никаква учителка  там е заради заплатата,защото ако беше обикаляла по света както се хвалеше по родителсите срещи нямаше  да е в училището, ами щеше да е на по  хубава работа,ама то като я види човек как се носи със дрехите на баба си и със гумените галоши,как ще я искат на друго място. 
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-02 @ 13:29 EET
За съжаление аз съм на същото мнение.Не може да влезеш в час да си изпееш урока без никакви допълнителни обяснения ако те питат учениците- все едно си на конвейр и да искаш после от ученика повече отколкото ти си дал драги ми преподавателю.Искат уважение искат признание няма как да стане.Мислите ли че ако един работник не си свърши работата ще вземе заплата-НЕ . Да но вие си я вземате  и никой не знае дали сте свършили нещо то се вижда след години.За това неграмотните деца се увеличават с всеки изминал ден.И ЗВИНЯВАМ СЕ НА СЪВЕСТНИТЕ УЧИТЕЛИ -НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ВАС
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-02 @ 13:51 EET
Рибата се вмирисва откъм главата - добре го е казал народът! Началничката на РИО спечели конкурс - без да отговаря на условията за явяване - е, как да искаме качествено образование като тя няма очи да изисква от директорите контрол. А в кои училища останаха качествени директори - всички назначени са некадърни нейни протижита - и на Дора Габе, и на Отец Паисий, и на Строителен техникум, и ... Внашия град за съжаление е така - сменяш си партията и оставаш
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-02 @ 19:17 EET
ВИЖТЕ МАЙ СЕ ПОУВЛЯКОХТЕ  първо деца има  но циганетата неходят на училище  подобре да просят и да крадат а да не говорим че една циганка на 17 е вече  старичка за  женене  и  раждат на 11  год кой ще ходи на училище ами една  БЪЛГАРКА  СЪС ВИСШЕ Е ПОДОБРЕ ДА СТАНЕ ШИВАЧКА ЗАЩОТО НЯМА КЪДЕ ДА СЕ РЕАЛИЗИРА   и неТърсете само вината в учителите  а и в самите вас родители  децата ви ходят на училище с автомобили  а  учителите  дремят по спирките   кой  родител  върнал се от  работа  е намерил детето си  в къщи  от  поголемите  а  да не говорим че  вече  и  първолаците  пушат  зад училищата  живея  наблизо  и виждам  какво  става  докато излязат  циганетата ги дебнат  я за парички  я  за  телефоните им  или  да  ги  зарибят  но  ние  българите  сме  свикнали  винаги  да прехвърляме  вината  на  друг  вместо  да  се  организираме  и заедно  да  решим проблемите   а какво  ще  кажете  за  това  да ти напишат  задачата  да  ти  я  решат  за  една  3  и да  не ти стига  пипето само да я препишеш   учителите ЛИ са виновни за  това  че  не  са  учители  ами  чобани  на  стадо  овце  --- не съм  учител  за да не плюете  коментара  гражданин съм !
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-02 @ 19:36 EET

Знанието има стойност. По-неграмитоните хора са по-слаба конкуренция.

... По-болните хора също не са силна конкуренция. Тогава за какво е на водещите членове на обществото (които са с едине крак в Европата) местното население да е здраво и грамотно?

НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-03 @ 12:12 EET

По вашите думи значи заради няколко черни овце да страдат и другите деца така ли е.Ще ви цетирам думи на учител който преподава математика или си пее урока за да му мине часа без нищичко да разберат деца.Този който е искал да учи математика щеше да отиде в МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ значи той няма смисъл да преподава на децата и в този случай не трябва да получава и заплата.Няма значение децата циганчета ли са или българчета урока трябва да бъде преподаван качествено пък който иска да учи не да се плащат допълнителни уроци за тези които искат да научат нещо.Аз например господине ако днес приценя че няма смисъл да си свърша работата няма да ми платят това значи че не трябва да се плаща и на учителите ако не си свършат качествено работата но не е така нали

НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-03 @ 13:22 EET

Докато прИценяваш и цЕтираш не намесвай математиката, че очевидно нямаш глава и за нея.

НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-03 @ 13:45 EET
Кой на кого казва какво да прави -теб като те гледам на български не можеш да пишеш а си тръгнал на мен да ми правиш забележки.Май и на теб не са ти преподавали качествени учители ХА ХА.Има деца които наистина искат да учат ясна ли ти е.Не всички пушат пият и т.н.за това не ги слагай под общ знаменател.Коментарите които пишеш издават напълно как си вършиш и ти работата- не мислиш ли
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-03 @ 14:24 EET
ЯснА ми е. Затова само прИценявам, но не цЕтирам.
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-03 @ 15:09 EET
Ще цитирам колкото си искам. Мога да пиша и името на госпожата и училището и не само нея за съжаление.До като се налага да плащам частни уроци ще цитирам.А що се отнася за моята глава и математика всеки ден това ми е работата  и си нямате ни най малката представа колко неграмотника  срещам и не искам това да се случи със нашите деца.
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-03 @ 17:18 EET
Трябва да се оправи проблема с хилядите писани и неписани отсъствия, които с всяка изминала година се увеличават лавинообразно!? След това много лошата дисциплина, особено в професионалните гимназии. Учителските колективи нямат лостове за справяне с тези проблеми? Това е задача на бъдещото законодателство....След това да се погледне кадровата политика сред директорите на училищата. В огромната си част това са представители на бившата номенклатура, носещи съответните рецидиви на миналото. Парадоксално е изоставането от съвременните тенденции на отделни управници в образованието: Емблематични за региона са компютърната неграмотност на Нейчо Нейчев и на легендарната тоталитарна директорка на ПГ Ломоносов Славка Иванова!?
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-05 @ 09:42 EET
SPE6NO  O6TE  TAZI  GODINA  TRQBVA  DA  SE  SLEQT  ELEKTROTEHNIKUMA  , STROITELNIQ  TEHNIKUM  I  AVTOTRANSPORTA.... VETERINARNIQ    MEHANIZACIQTA  i  IKONOMIKATA  v  EDNO....OTEC  PAISII , VAPCAROV  i  BA4O  KIRO  v  edno.... IOVKOV  i  VOLOV  v  edno....  DORA  GABE  i  HAN  ASPARUH
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-07 @ 10:07 EET
Я го  обяснете  този  миш-маш!
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-07 @ 10:30 EET
През тази календарна година няма да има сливания и закриване на училища, освен в някои села, в които има измислени училища. В учебната 2011-2012г. влиза в сила новия учебен план за горен курс, вероятно? Едва тогава ще се пристъпи към преструктуриране на учебни заведения, защото основните училища ще останат до 7-ми клас. За МОНМ не е изгодно да има обединения на колективи за 2010-2011г., щото губят почти всички дела за съкращение на учители. Затова ще изчакват до последно, за да има повече съкратени учители вследствие намалениия обем на работа? Инициираната сега дискусия на зам.областния управител показва, че кашата в главите на управляващите образованието е пълна.....
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-07 @ 14:18 EET
Абе този зам. областен, ако беше много умен, въобще нямаше да я подхваща тази тема. Ама той толкова малко разбира от управление на образование, че най-добре да беше си седял в Талев и да си се прави на велик директор пред бедните учителки. Един човек без способност да отстоява собствено мнение не е за такъв пост, а е обикновен слагач. Само, че ГЕРБ нямат подготвени и достойни хора, които да заемат управленските постове в образованието в града ни. Един Геро от РИО, дето за нищо не става, простакесата Ваня Сърбова с великите амбиции за високи постове и мижитурката Ат. Недялков.
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-07 @ 15:11 EET
Геро от РИО за нищо не става освен за мъж на Герасимова от Охридски.
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-24 @ 07:19 EET
Кметицата  си  играе  с Пейчев  като  котка  с  мишка!Уволнявайте  го!  Не  го  уволнявайте  го!
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-24 @ 09:06 EET
Невъзможно е да има качество в образование, което е своеобразен микс между системата от преди 1990г. и сегашната действителност. Като прибавим и факта, че чиновниците в министерството, инспекторатите и училищните директори, по правило са от бившата комунистическо-комсомолска номенклатура или техни деца нещата стават трагични.....
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2010-03-24 @ 09:11 EET

Този, последният, не млъкна от служебния си компютър. Направете го шеф в образованието и тогава да го видим що за сврака е. Такива, които много говорят, не стават за нищо друго, освен за анонимни говорители.

НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2011-03-02 @ 17:08 EET
Не  е  ли  време  да  се  говори  за  качеството  при   възпитанието  на  децата  още  от  ЦДГ?
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2011-03-04 @ 14:26 EET
Децата  трябва  да  се  възпитават  още  преди  да  се  родят!  Само,че  кой  ще   го  стори?
НЯМА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО
Автор: Anonymous да 2011-03-04 @ 20:34 EET

Време е и още как,да се говори и за сектор предучилищно възпитание! Там какви чудеса има и как са пропищели родители и учители! Но Бог-високо,цар-далеко...


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди