изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:00 EET
Ангел Марин за скандала с президента Георги Първанов и вицепремиера Симеон Дянков    
Интервюта Ген. Ангел Марин, вицепрезидент на Република България пред БТВ, \"Сеизмограф\"


Водещ: Бързам да ви представя нашия специален гост днес вицепрезидента, генерала от резерва, г-н Ангел Марин. Здравейте, г-н Марин.
Ангел Марин: Здравейте.
Водещ: Казвам специален с пълно основание, защото това е един човек изключително сдържан в медийните си изяви за тези 8 години, откакто пребивава на „Дондуков” 2. Но ето как откъм Шипка с гръм ни подсетихте за себе си.
Репортер: На връх Трети март вицепрезидентът Ангел Марин обвини министъра без портфейл Божидар Димитров, че пазел от уволнение арестувания в понеделник като част от паспортната мафия Стефан Николов, главен секретар на Агенцията за българите в чужбина. Марин разказа, че се е срещал с председателката на ведомството Райна Манджукова, тъй като имал данни за нередности, но при прочистването на агенцията Николов и още един служител останали на работа заради протекцията на министъра. Божидар Димитров обясни, че няма административната власт да протежира когото и да било, и на свой ред попита вецепрезидента, щом като е знаел за корупция, защо не е предприел нужните мерки. Райна Мандужкова също нямала право да отстранява началници във ведомството, което е пряко подчинено на премиера. Тя призна, че е имала среща с Марин, но отрече на тази среща да е споменавала, че й е оказван натиск. Междувременно президентът Георги Първанов поиска оставката на финансовия министър, защото в шоу програма Симеон Дянков направил намек за имотното му състояние и подронил авторитета му. Според вицепремиера станалото е недоразумение, президентът обаче предположи, че е организирана атака. Заместникът му Ангел Марин коментира, че от шоуто излезли големи хитреци, тъй като показали глупака като глупак. Първанов поиска оттук нататък всичко да е на скенер за президент, премиер, министри и техните предшественици. Държавният глава се закани да потърси пълна прозрачност кой какви сметки, имоти и предприятия и банки има в България и чужбина. И така отново категорично застана зад идеята си да се разкрият икономическите досиета на прехода.
Водещ: Г-н вицепрезидент, да не би да намеквате, да се опитвате да ни кажете, че финансовият ни министър е глупак?
Ангел Марин: Най-напред искам да ви поздравя с усета, вашия личен и на вашето предаване. „Сеизмограф” наистина усеща отдалече трусовете, които наближават, а не само които са станали.
Водещ: Благодаря за оценката.
Ангел Марин: Защото, когато вие се обадихте, за да ме поканите да присъствам във вашето предаване, цялата история между президента Георги Първанов и вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков не беше се случила.
Водещ: Е, поне не беше стигнала до тази буреносна фаза, в която е от вчера.
Ангел Марин: Да, за това става дума. И казвам това нещо не само за да подчертая добрия усет на вас и на вашето предаване, а и за да е ясно на хората, които присъстват тук, и на зрителите пред телевизорите, че поканата, отправена към мен, моето идване тук не е във връзка с разгорелия се вчера спор и цялата история, която следва от вчера насам.
Водещ: Да, да, поканата ни към вас е от сряда, вие приехте в четвъртък сутрин. Но няма как, това е скандалът на деня, в който е замесена и президентската институция, няма как да не започнем така разговора. Вие как преценявате изявата на г-н Дянков, дали това е действително организираната атака срещу президента, както твърди г-н Първанов, и ако да, каква е целта й?
Ангел Марин: Винаги съм знаел, че като отивам някъде, дори и за добро, обезателно ще ми се случи нещо тежко, както и сега. Започвате с най-трудната тема, споделям вашето мнение, че тя не може да бъде заобиколена, макар че аз нямам желание да разговарям по нея, тъй като там спорът се води между президента и вицепремиера и финансов министър, по-точно разговорът се води между тях. Вече се намесиха и други. Знаем историите от вчера...
Водещ: Този разговор от вчера вече е нова вълна на институционална криза.
Ангел Марин: Моето мнение е наистина мое мнение. Макар че аз вчера се обадих на президента, след като прочетох стенограмата, за да изразя моето възхищение как той е провеждал разговора. И ще ви споделя, че докато четях стенограмата, като научавах от текста как, с извинение, е шикалкавел вицепремиерът и се измъква от отговора на конкретния въпрос, си помислих дали президентът няма да се умори да настоява и да се откаже и да се примири. Слава Богу, той издържа докрай. Той поднесе един отличен урок за постъпката. Какъв човек е, аз няма да говоря, изразявам само мое мнение, моето идване тук не е съгласувано и не е по инструкция и с разрешение на президента, а в резултат на наша договореност. И аз споделям само мое мнение. Ако се върнем назад към историята, с кралете са могли да се шегуват само тези, които са изпълнявали задълженията на шутове.
Водещ: Само шутовете.
Ангел Марин: И при тях не винаги това е ставало безнаказано. Но тук не става дума нито за крал, нито за шут, а за президент – държавен глава и за вицепрезидент, министър на финансите.
Водещ: Не, ако трябва да разпределим ролите, вие давате ролята на шута на министър Дянков, а на краля на президента Първанов.
Ангел Марин: Може така да се каже. Впрочем не съм казал там, че той е глупав, а казах, че в предаването на Иван и Андрей по такъв майсторски начин подхождат, че провокират кой какъвто е да се покаже такъв, да не съумее да се скрие и да се престори. Глупавият се показва като глупав, посредственият като посредствен и умният като умен. Никога не съм давал оценки за Симеон Дянков в коя от тези категории е. Това го каза репортерката, която ми задаваше въпроси, очевидно тя има добър усет.
Водещ: Да ви върна пак към въпроса – смятате ли, че това е организирана атака срещу президента и какво цели тя?
Ангел Марин: Точно това отговарям. Това не е шега. Това е злоумишлена клевета или ако трябва да се каже с една дума, това е лъжа. Какво казва Симеон Дянков? Че президентът не е млад милиардер. На него му се предлага или да докаже това, или да си подаде оставката. Толкоз е точно и ясно. Трябва да се знае – всеки носи отговорност за това, което говори. Казаната дума е важно нещо.
Водещ: Но министър Дянков твърди, че такива думи не са излизали от устата му.
Ангел Марин: Моля? Какво не е?
Водещ: Министър Дянков твърди, че цитатът поне не е негов и че такива думи не са излизали от устата му и това общо взето може лесно да се установи.
Ангел Марин: Но то се установи. То се установи. Аз предлагам да не влизаме в подробности. Който се съмнява, нека да види още веднъж записа на предаването. От всичко, което става, изводът е, че той и с думи...
Водещ: Е милиардер, но не млад.
Ангел Марин: Да.
Водещ: А стар.
Ангел Марин: С думи и с мимика, при това забележете – твърде красноречива мимика.
Водещ: Така е. В телевизията говори визията и картината.
Ангел Марин: Точно така.
Водещ: Участват във формирането на ефекта.
Ангел Марин: нека да носи отговорност за това, което е казал. Думата има страхотна сила, всяка дума трябва да се използва на нейното място, трябва да се използва точно и за казаната дума трябва да се носи отговорност. Аз съм човекът, който има включително и моралното право, а не само от гледна точка на спазването на правилата, да държи за това, защото аз за казана дума от мен бях уволнен от Българската армия.
Водещ: Да.
Ангел Марин: При това на мен ми беше предложена сделка да се откажа от тази дума, за да не бъда уволнен.
Водещ: Ставаше дума за НАТО, нали, и за влизането ни в Пакта?
Ангел Марин: Да. И аз не приех сделката. При това аз бях прав и аз казвах истината, а той лъже и се опитва да заобикаля същността на нещата.
Водещ: Г-н Марин, наруши ли вчера президентът Конституцията, като огласи стенограмата от разговора?
Ангел Марин: Категорично не. При президента, при мен, при всяко длъжностно лице в нашата държава, когато се отива, от този ранг, се водят записи на проведените разговори. Между другото аз направих...
Водещ: Има ли някаква наредба, указание?
Ангел Марин: ... отклонение от това, поради което една гостенка, която бях поканил да говоря по служба, за което стана дума в репортажа в началото, веднага се отрече още преди трети петли.
Водещ: Става дума за Райна Манджукова, председателката на Агенцията за българите в чужбина. Да, вие твърдите, че тя е завила, че министър Димитров...
Ангел Марин: Аз няма да повтарям непрекъснато, аз го казах.
Водещ: ... забранява да се пипат тези двамата – Стефан Николов и Стефан Христов, които вече са в ареста. Вие твърдите, че тя е казала така в този разговор, но твърдите, че е присъствал и свидетел. Кой беше свидетелят?
Ангел Марин: Днес прозвуча в едно предаване от един от двамата, които изговорихте имената им, че не искат да слизат на махленско равнище. Аз не знам, не искат да слизат на моето равнище, аз не знам как като слизат, ще се качат при мен. Това ми е много интересно. Това, което съм казал, съм го казал и нося отговорност, вие го потвърдихте и аз нямам нужда още един път да го казвам, за да го подчертавам и за да потвърждавам, че нося отговорност за това. Аз не съм човек, който си хвърля думите на вятъра. Аз не си играя с работата, която върша. Спазвам строго правилата и не мога да си позволя съвсем свободно да си съчинявам кой какво е казал и не е казал, но това е толкоз долнопробно отмятането и всички други приказки, свързани с тях, че аз наистина в тази мръсотия не искам да се бъркам повече.
Водещ: Няма и да ви вкарвам повече натам. Но да видим какво пише в Конституцията. В Конституцията в цитирания от вчера насам член 42 пише, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи. Говорим за вчерашния разговори и за записа на разговора.
Ангел Марин: Коментар и тълкуване на конституционния текст може да дава само Конституционният съд. Аз съм последният човек в държавата, след президента, който ще тръгне да отнема от правомощията на Конституционния съд. Но ще ви кажа моето мнение.
Водещ: Мисълта дали не е съгрешил президентът, като е пуснал тази стенограма без да иска изричното съгласие на г-н Дянков...
Ангел Марин: Той не го е следял. Аз ви казвам...
Водещ: ... и ако не го е предупредил, че ще има такъв запис и той ще стане публичен.
Ангел Марин: ... при хора като президента се води запис на разговорите. Симеон Дянков да не би да е отишъл там да си приказват за уикенда или пък за разходка из планината? Той е отишъл по служба. Служебните разговори при президента се записват.
Водещ: Винаги и задължително?
Ангел Марин: Разбира се.
Водещ: А защо не всички излизат в публичното пространство?
Ангел Марин: Ако той е поискал да отиде по личен въпрос и да каже – искам само двамата да бъдем, искам нещо лично да споделя, както и при президента са отивали, така и при мен, аз освобождавам сътрудника, който присъства и води записки за разговора, и тогава той споделя личния си проблем, защото може да е от такова интимно естествено, че не му е приятно и удобно да го каже пред други хора, но записването е задължително, защото там се отправят искания, могат да се отправят обвинения, там трябва да се даде отговор, там трябва да се поеме ангажимент и трябва да е записано кой какво е казал. То не е въпрос на желание на президента. Той е длъжен да осигури записване.
Водещ: Последният въпрос от тази редица е защо обаче се публикува стенограмата тъкмо от този разговор, а не от всички разговори, които се водят в кабинета на президента. Има такъв пункт в днешната декларация на Политическа партия ГЕРБ.
Ангел Марин: Защото този разговор предизвика такъв обществен резонанс, при който обществото може да си направи неточни и неверни тълкувания, ако няма пред себе се точно текста. Та вие сама чувате и виждате как се правят опити едва ли не, да се направи тълкуване, че може би някаква манипулация с текста или нещо подобно, всъщност като изчистим цялата техническа подробност, цялото словоблудство след срещата при президента, категорично ясно е едно, взаимствам заглавие от днешните вестници – нож в гърба на правителството заби не президентът Георги Първанов, а вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. На него да се сърдят неговите колеги, приятели, съпартийци и т.н.
Водещ: Как ще коментирате твърденията на другия вицепремиер Цветан Цветанов, че всъщност войната е провокирана от президентската институция и че президентът на практика с подобно поведение ни води към криза като гръцката.
Ангел Марин: А кой отправи обвинение към президента неоснователни, че той е немлад 00:55милиардер? Кой? Нали оттам започна? Ето откъде започна това, което някои наричат война. Война още не е започнала, президентът не си е казал думата. Той ще си я каже очевидно тогава, когато прецени и така, както той прецени.
Водещ: Дали ще се стигне до искане за отстраняване? За импийчмънт. Тази чуждоземна дума...
Ангел Марин: За отстраняване? Тия хора наясно ли са, ако бъде отстранен президентът, какво ще стане?
Водещ: Какво ще стане?
Ангел Марин: Аз ще стана президент. Няма да има избори, както дърдорят някои. Аз ще стана президент. Мен повече ли ме харесват? Много се съмнявам.
Водещ: Това беше ключовият момент в това интервю. За жалост остана минута и половина, за да ви попитам за нередностите в Агенцията за българите в чужбина...
Ангел Марин: И ще приключим разговора?
Водещ: Ами да.
Ангел Марин: Аз съм дошъл с вас толкоз много неща да ви кажа.
Водещ: Ами освен да се уговорим за следващия път.
Ангел Марин: От които нашата общественост наистина има нужда.
Водещ: Добре, говорете.
Ангел Марин: Само така ще го маркирам.
Водещ: Да, маркирайте.
Ангел Марин: Всичко, свързано с българското гражданство, с българите, които живеят извън България, с подхода, който трябва да имаме, с проблема на демографската криза, и дали може или не може чрез механизма за българското гражданство да се реши този проблем, за свободните и произволни приказки, че много спортисти стават български граждани, че там има нещо съмнително. Няма нищо съмнително и всичко е под контрол и всичко ...
Водещ: Е и Ани Салич преди предаването ми каза, може би има предвид, че нейният съпруг Бранко няма българско гражданство, каза, ама защо на спортистите и футболистите толкова бързо им дават гражданството, а други хора чакат с години.
Ангел Марин: Защото спортистите стават български граждани по членки. 16-и, т.е. в интерес на България, за принос в развитието на икономиката, културата, спорта и т.н. Там са и тези, които в областта на икономиката имат принос, и тези, които в областта на културата, в областта на спорта. И когато спортните деятели в България, които все пак са хората, които отговорят за тая сфера и тяхно е тежкото професионално мнение да направят препоръка и излязат с аргументи, че е необходимо да стане съответния спортист български гражданин, за да се развива българският спорт. Впрочем това е световна практика. В Англия има футболни отбори, в които няма почти нито един англичанин.
Водещ: Така е, може би ще доживеем времето, когато ще отпадне и тоя статут гражданството.
Ангел Марин: Аз например предпочитам само български спортисти от висока класа да играят, за да се не само наслаждаваме, но и гордеем.
Водещ: Г-н Марин, тъй като навлизаме във времето на рекламите, наистина ли са били големи далаверите при даването на българско гражданство и защо не сте сигнализирали съответните органи, както ви упрекна министър Димитров, ако сте знаели, че е така.
Ангел Марин: А той, ако има сигнали за корупция, защо не ги даде, а само приказва, че има. Къде са му на него доказателствата за корупция? Има нарушения, за които има и административно взискание, а ако те са от такова естество, че трябва съдебно преследване, се прави съдебно преследване. За там трябват сериозни доказателства, както впрочем и за административното взискание. По процедурата има няколко проблема, които са свързани с това, че има служители, които злоупотребяват. Първото. Второ, има ходатайства, чрез които се упражнява натиск. Този човек, за който ми казахте вие преди предаването, че изпратил...
Водещ: Ето това е неговото писмо на Евгени Василев. Г-н Василев, връчвам вашето писмо на г-н Марин.
Ангел Марин: Но има такива, които ги изпращат чрез адвокати, чрез депутати, чрез министри, чрез общественици авторитетни и т.н. И на трето място наред с много почтените хора, които работят в тази система, много способни, има и такива, които не отговорят на изискванията да работят, те също спъват. Това са трите проблема. А който открие корупция, нека да ми каже, нека да има доказателства, аз съм първият в тази област за българското гражданство, който ще съдейства да има възмездие.
Водещ: Благодаря. Това беше вицепрезидентът на Република България г-н Ангел Марин в студиото на „Сеизмограф”. Не искайте отстраняване на президента, защото президент ще стана аз, шеговит апел към ГЕРБ на г-н Марин в нашето студио...
Ангел Марин: Каква шега, това е истината.
Водещ: Това е истината, това следва от процедурата по Конституция.

http://www.focus-news.net

Стенограма от срещата на президента на Република България Георги Първанов и Симеон Дянков – вицепремиер и министър на финансите

ГЕРБ: Първанов напада правителството с лична и политическа корист

В президентството празнуват гаврата с Дянков

 


Сходни връзки

Ангел Марин за скандала с президента Георги Първанов и вицепремиера Симеон Дянков | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Ангел Марин за скандала с президента Георги Първанов и вицепремиера Симеон Дянков
Автор: Anonymous да 2010-03-06 @ 23:12 EET
Магарин беше антинатовец, затова го уволни Петър Стоянов. Сега е вицепрезидент на натовска държава??? Такъв беше и Гоце от Сиришник. Пишеше писма на Милошевич и Садам Хюсеин и учавстваше в антинатовски протести.....ЦИРК!!!
Ангел Марин за скандала с президента Георги Първанов и вицепремиера Симеон Дянков
Автор: Anonymous да 2010-03-06 @ 23:21 EET

Магарин си ти седесарско крадливо копеле!

Ангел Марин за скандала с президента Георги Първанов и вицепремиера Симеон Дянков
Автор: Anonymous да 2010-03-07 @ 11:52 EET

Направете Симеон Дянков президент!! Така поне дипломацията,  хич, ама хич, няма да умре от смях.

Ангел Марин за скандала с президента Георги Първанов и вицепремиера Симеон Дянков
Автор: Anonymous да 2010-03-07 @ 15:07 EET
Не разбрахте ли, че за Дянков Конституцията не ВАЖИ,жалка шушумига ще завърши като Желева, докато не се оплеска до ушите няма да го махнат,а ние обикновените хорица ще чакаме вече ГОСПОД да слезе,за да ни оправи ДЪРЖАВАТА!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди