изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:41 EET
Нови потресаващи разкрития за секс тормоз на деца от свещеници    
По света Ватикана заяви, че е погрешно вината за тормоза на деца да се хвърля само и изцяло върху Католическата църква и отхвърли обвиненията, че е искал да прикрие педофилията сред свещенослужители в Европа

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди призна, че кризата, която Църквата преживява, е наистина тежка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. През последните седмици се появиха нови обвинения за много случаи на сексуален тормоз, упражняван от свещеници в Германия, Австрия и Холандия.

Ломбарди отхвърли обаче твърденията на германската министърка на правосъдието, че Ватикана се е стараел да прикрива педофилите.

\"Грешките, допускани от църковни институции и членове, заслужават особено порицание, имайки предвид образователната дейност на Църквата и нейната морална отговорност\", заяви Ломбарди по Ватиканското радио.

Холандски католически епископи обявиха, че ще има независимо разследване на твърденията за сексуален тормоз на католически свещеници над деца и поднесоха извинения на пострадалите, предаде Асошиейтед прес.
Разследването ще провери над 200 сигнала за сексуален тормоз, подадени в местна организация за подкрепа на жертвите през последните дни. Разследването ще се води от протестант - бившия министър и бивш кмет на Хага Вим Детман.

Списъкът с потресаващи случаи за сексуално насилие и издевателство над деца в католически интернати и елитни училища в Германия и Австрия от ден на ден става все по-дълъг. Той засяга католически интернати, два именити детски църковни хора и сега елитни частни училища.Прокуратурата и в двете държави възобновява разследвания за прикриване на престъпленията, предаде БНТ.

Светското Оденвалдшуле е престижно учебно заведение под егидата на ЮНЕСКО. В него е завършил и сегашният лидер на „Зелените” в ЕП Даниел-Кон Бендит. Зад сериозната си фасада обаче училището крие 100 случая за периода 1970 до 1985, при които ученици са бити или насилвани от учителите си. Престъпленията вече са с просрочена давност.
\"Бившите ни ученици не могат да се примирят с това, че трябва да носят със себе си цял живот страданието, а за насилниците всичко приключва след 10-15 години\", коментира Маргарита Кауфман, директор на Оденвалдшуле.

В момента в Германия се води широка дискусия за удължаване на сроковете, в които може да се търси отговорност от насилниците. Правителството на канцлера Меркел предлага и финансова компенсация за жертвите, дори 30 години след издевателството. Всички социални групи, които са засегнати от проблема през април ще седнат на една маса,за да обсъдят мерки, с които да се реагира на проблема.

Същевременно в Австрия, в бенедектинския манастир в Залцбург, днес стана известен случай от преди 40 години. Жертвата държи да остане в анонимност, а извършителят е действащият игумен.Вчера, след като започна журналистическото разследване по случая, игуменът обяви, че оттегля от поста. Преди това е предлагал на своята жертва 5000 евро, за да запази мълчание.

dir.bg

 


Сходни връзки

Нови потресаващи разкрития за секс тормоз на деца от свещеници | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди