изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:27 EET
ГОТОВ ЛИ Е КАРБОВСКИ ДА СТАНЕ ПРИЕМЕН РОДИТЕЛНА ДЕТЕ ОТ ДОМА В КРУШАРИ    
НовиниТова пита в отворено писмо директорът на дома за деца с умствена изостаналост „Свети Николай Чудотворец” в Крушари Юлия Върбанова в отговор на публикация на Мартин Карбовски, в която той определя дома като един от „приютите за убиване” у нас

Отворено писмо от директора на дома за деца с умствена изостаналост „Свети Николай Чудотворец” в село Крушари Юлия Върбанова бе получено вчера в редакцията на вестник „Нова добруджанска трибуна”. То е изпратено още до изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане и до главния редактор на вестник „Стандарт”. Поводът е публикация във вестника от 13 март на Мартин Карбовски под заглавие „Приюти за убиване. Държавата да не бъде съучастник на своеволията в сиропиталищата”. В него Карбовски пише, че „през последните 20 години като в Дикенсова сага у нас умряха стотици деца. Някои станаха жертви на нелепи инциденти, за някой медиите не спираха да говорят. Без резултат. За други никога не стана дума. Това са децата от домове за сираци, приюти с деца идиотчета, изоставени... Има неправителствени организации, които също напомнят ужаса, скрит от очите ни - 75 деца от държавни домове са си отишли за последните няколко години. Това е все едно да измрат за кратко време децата в цели два детски дома - там те са по 30-40. Два детски дома са закрити, защото питомците им са в гробищата. Това за държавата България бе обикновен разход… 10 деца умират в дома в село Крушари само за две години. Обяснението оттам беше, че те така са си децата и умират като мухи, защото така са родени.”
По повод въпросната публикация Юлия Върбанова задава на Мартин Карбовски няколко въпроса. Тя пита „Знае ли къде се намира с.Крушари и кога е посещавал Дома? Няма данни въпросният господин да е вписан в книгата за посетители или да е търсил по телефона каквато и е информация за настанените деца. Знае ли колко деца живеят в Дома и каква е тяхнана диагноза ? Кой и кога му даде обяснение, че децата в Крушарския дом „ умират като мухи, защото така са родени”? Готов ли е Карбовски да стане приемен родител на дете от нашия дом, за да бъдат закрити тези домове?”
Директорът на дома в с. Крушари, който неотдавна бе кръстен на името на Св. Николай Чудотворец, обяснява, че „за настанените в дома 100 деца са получени 68 отказа на родители да отглеждат децата си в семейна среда и нито за миг на думи или в душата си не съм укорила тези майки, тъй като състоянието на техните деца е изключително тежко и само денонощната грижа на медицински работници, психолози, рехабилитатори, възпитатели, кинезитерапевти, логопеди, поддържат искрицата живот у тези бедни създания”.
В писмото си Юлия Върбанова споделя, че г-н Карбовски е можел да посети дома и да види ежедневието на „изоставените идиотчета”, които посещават масово училище, детска градина в селото, Дневния център за деца с увреждания, които ползват рехабилитационна зала, до каквато здравите деца нямат достъп, да види „изоставени идиотчета”, които печелят призови места на национални конкурси за детски рисунки, национални спортни състезания за деца с уврежадния.
Готова съм да приема „присъда”, но не ат съдия като Карбовски. За него истината е само философско понятия, което е неприложимо в собственото му „ журналистическо” битие, заявява директорът на дома за деца с умствено изостаналост в с. Крушари.
 


Сходни връзки

ГОТОВ ЛИ Е КАРБОВСКИ ДА СТАНЕ ПРИЕМЕН РОДИТЕЛНА ДЕТЕ ОТ ДОМА В КРУШАРИ | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ГОТОВ ЛИ Е КАРБОВСКИ ДА СТАНЕ ПРИЕМЕН РОДИТЕЛНА ДЕТЕ ОТ ДОМА В КРУШАРИ
Автор: Anonymous да 2010-03-16 @ 14:38 EET
Прав е Карбовски! Юлия, не се горещи много,че и от този пост пътуваш,  на кино, време ти е джибро!
ГОТОВ ЛИ Е КАРБОВСКИ ДА СТАНЕ ПРИЕМЕН РОДИТЕЛНА ДЕТЕ ОТ ДОМА В КРУШАРИ
Автор: Anonymous да 2010-03-24 @ 20:29 EET
прав  е   карбовски .време ти е  .....................................
ГОТОВ ЛИ Е КАРБОВСКИ ДА СТАНЕ ПРИЕМЕН РОДИТЕЛНА ДЕТЕ ОТ ДОМА В КРУШАРИ
Автор: Anonymous да 2010-04-08 @ 15:17 EEST
Факт е е Юлия Върбанова е уволнена за финансови злоупотреби от друг детски дом, който крадеше и изнасяше.Каквото и да каже и както и да го увърти сега ще повярваме на Карбовски , но не и на нейните лъжи.
ГОТОВ ЛИ Е КАРБОВСКИ ДА СТАНЕ ПРИЕМЕН РОДИТЕЛНА ДЕТЕ ОТ ДОМА В КРУШАРИ
Автор: Anonymous да 2010-04-08 @ 15:25 EEST
Интересно е още кой стои зад гърба на такива неморални хора като Върбанова, за да може тя да бъде дори след явна и доказана злоупотреба да бъде одобрена на директорски пост.Нека някой да си направи труда и да види по времето на най-дългогодишния директор на дома в с.Крушари-Димо Златев,имало ли е такава черна статистика или дори предпоставка за такава.Човек, койтодаде 40 години от живота си, честно и всеотдайно, за да дойде тази жена наготово и да руши.Това е възмутително и някой най-после трябва да сложи Върбанова където и е мястото.
ГОТОВ ЛИ Е КАРБОВСКИ ДА СТАНЕ ПРИЕМЕН РОДИТЕЛНА ДЕТЕ ОТ ДОМА В КРУШАРИ
Автор: Anonymous да 2010-04-08 @ 16:46 EEST
Ако е вадена статистика за смъртността, лесно може да се заключи каква е (и дали има въобще) корелативната зависимост между смъртността на децата и други фактори. От прочетеното към момента е явно, че става въпрос за някакво боричкане около управлението на подобни домове, зъ съдбата на чиито питомци повечето сънародници нехаят. ;-)

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди